Skip to Content

Was drogen in winter; tips kleding ophangen of buiten drogen

Was drogen in winter; tips kleding ophangen of buiten drogen

De was drogen in de winter kan een ware uitdaging zijn. Een droger is fijn, maar lang niet altijd de ideale oplossing. Want niet alle kleding kan in dit apparaat én daarnaast blijft ook niet alles even mooi als het er wel in mag. En dan hebben we het nog niet eens gehad over duurzaamheid. Want de was zelf laten drogen is toch echt duurzamer dan het gebruik van een wasdroger. Maar hoe pak je dat dan aan in de winter?

Was buiten ophangen in de winter

In de zomer hang je de was lekker buiten op. Het zonnetje doet veel, maar met een beetje wind erbij is het helemaal zo droog én je hebt het voordeel dat je shirts en overhemden meteen kreukvrij zijn. Dat scheelt weer een hoop strijkwerk. Maar heeft het nut om je was in de winter buiten te hangen? Dan heeft dat toch helemaal geen zin?

Volgens de wetenschap (!) is dat echter niet zo. Was kan je buiten laten drogen in de winter. Zelfs als het vriest. Je zult alleen wel naar de luchtvochtigheid moeten kijken. Dat maakt namelijk het verschil en niet zozeer de temperatuur.

De was ophangen in de mist, bijvoorbeeld, heeft dus geen nut (ook in de zomer niet!). Bij mist of regen is de luchtvochtigheid hoog en daardoor kan de lucht minder vocht opnemen vanuit je wasgoed.

Was ophangen bij vorst?

Je was ophangen bij vorst? Ik had zelf gezegd dat je dat echt niet moet doen omdat je was dan bevriest. Volgens de wetenschap ligt ook dat anders. Het water in je wasgoed bevriest wel, maar gaan dan direct de lucht in. Het vocht zou dan uit de gewassen kleren getrokken zijn. Er wordt zelfs beweerd dat ‘vriesdrogen’ je was zacht maakt en kreukloos.

Binnen drogen

Verreweg de meeste mensen zullen toch hun kleding binnen ophangen. En we weten allemaal dat het soms heel lang duurt voordat je kleding dan droog is. De luchtvochtigheid in een huis is vaak hoger dan buiten en daarom duurt het dus langer voordat al het vocht uit de kleding onttrokken is door de omringende lucht. Hang je het binnen op, dan zijn er natuurlijk wel trucs om het te versnellen:

  • Hang de was in een trapgat. Omdat het in een trapgat vaak trekt, droogt het wasgoed sneller.
  • Een wasrek vlakbij een verwarming of kachel zetten kan ook helpen.
  • Zet het wasrek achter je raam in het zonnetje. Ook dat werkt een stuk sneller.
  • Hang het wasgoed niet te dicht tegen elkaar aan.
  • Jurken en andere zaken die minder goed op te hangen zijn, kan je het beste met een kledinghanger ophangen. Dan hangt het goed uitgevouwen, waardoor het sneller en met minder kreukels opdroogt.
  • Zorg voor ventilatie in het vertrek waar je de was ophangt.
  • Heb je een serre? Dan weet je vast ook dat dat een ideale plek is…
  • Zet een luchtontvochtiger neer in het vertrek waar je droogt.

Goed centrifugeren

Het scheelt uiteraard ook heel veel als de was minder nat is. Mag je kleding gewoon lang gecentrifugeerd worden? Doe dat dan ook. Scheelt echt heel veel in droogtijd. Bij het wasprogramma wordt aan het einde de was gecentrifugeerd. Maar als het goed is zit er ook nog een apart centrifugeprogramma op je machine.

Draai dit nog een keer nadat het wasprogramma afgelopen is. Je was is dan nog droger voordat je het eruit haalt en daarmee sneller helemaal droog. De was die daarna toch de droger in gaat hoeft dan minder lang in de droger, dus daar compenseer je de extra verbruikte stroom weer mee. En als de was zelf moet drogen, dan is het zeker fijn als het al minder nat is!

Drogerballen

Gebruik je je droger voor (een deel van) je was? Probeer dan eens of drogerballen iets voor je kunnen betekenen. Ze zorgen ervoor dat de droogduur korter wordt, de kleding die gedroogd wordt niet zo statisch meer is en het zorgt voor minder kreukels in je was. Heb je huisdieren? Ze zouden ook de haren van de dieren van je kleding afhalen en zelfs een antibacteriële werking hebben.

Elektrisch droogrek

En dan is er nog de mogelijkheid van een elektrisch droogrek. Hiervan worden de buizen warm, waardoor de was sneller droogt. Een uitkomst voor iedereen en zeker als je geen ruimte hebt om de was langer op te kunnen hangen of meer uit elkaar. Het kost natuurlijk wel extra stroom.

De was op de verwarming hangen

Natuurlijk kan je best even iets op de verwarming hangen als je het snel nodig hebt. Maar in principe kan je het beter niet doen. Of in ieder geval niet zo dat je de verwarmingen helemaal volhangt.

De kleding houdt immers de warmte tegen dus de ketel zal nog meer moeten stoken. En we wilden nu net duurzamer leven… Je hebt wasrekken die je aan een verwarming kunt hangen. Die zou je wel kunnen gebruiken. De was hangt dan wel in de buurt van de warmte, maar houdt niet alles tegen.

Extra tips

Heb je een wollen trui gewassen? Dan weet je vast ook wel hoe nat die de wasmachine uitkomt en ja, je kan niet zoveel met wol doen. Rol de trui eens op in een grote handdoek. Dit moet je heel strak doen.

Hierdoor zal een groot deel van het vocht in de handdoek gaan zitten. Daarna rol je de trui er weer uit. Is het nog erg vochtig? Dan herhaal je het met een droge handdoek. Zo kan je het minder nat ophangen om verder te drogen.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *