Skip to Content

Isolerende raambekleding; soorten warmtewerende gordijnen en inbetween

Isolerende raambekleding; soorten warmtewerende gordijnen en inbetween

Als je op zoek gaat naar gordijnen zijn er meerdere afwegingen die een rol kunnen spelen bij de keuze. Zo is het natuurlijk afhankelijk van de ruimte welke rol de gordijnen spelen. Zijn de gordijnen puur ter decoratie en let je meer op het design en de kleur of vind je de functionaliteit het belangrijkste. Denk bijvoorbeeld aan verduisterende gordijnen in de slaapkamers, wat ten goede komt van de slaap kwaliteit.

Of vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat de gordijnen een isolerende werking hebben en in de zomer hitte buiten houden en in de winter de warmte binnen. Er zijn verschillende soorten gordijnen en afhankelijk van je wensen kan je een afweging maken welke het beste past.

Inbetween gordijnen

Deze gordijnen worden ook wel eens vergeleken met vitrage gordijnen, en zitten daar eigenlijk tussen in. Inbetween gordijnen laten het licht wel naar binnen komen, maar zorgen er voor dat je geen inkijk hebt. Ben je op zoek naar gordijnen voor bijvoorbeeld de woonkamer of de keuken en wil je wel het licht naar beneden laten komen, maar voorkomen dat iedereen die voorbij loopt zomaar naar binnen kan kijken zijn inbetween gordijnen een goede aanrader. Vaak zijn deze gemaakt van een lichte stof en zijn ze erg betaalbaar.

(Verduisterende) Overgordijnen

Verduisterende gordijnen, de naam zegt het eigenlijk al, zorgen er voor dat er zo min mogelijk licht de woonkamer in komt. Dit zijn gordijnen van een wat zwaardere kwaliteit stof. In de woonkamer kan je verduisterende gordijnen ook prima combineren met inbetween gordijnen, zodat je overdag het licht kan binnen laten en ‘s-avonds het donker kan maken voor bijvoorbeeld een gezellig tv-avondje. De gordijnen kan je aan de zijkant van je raam te laten hangen of over de hele breedte van het huis te bevestigen. Eventueel kan je ze aan de zijkant laten draperen.

Tip: Ook bij deuren die op de tocht staan kunnen warmtewerende gordijnen veel soelaas bieden.

Rolgordijnen

In slaapkamers zijn rolgordijnen vaak erg populair vanwege de verduisterende werking. Daarnaast nemen deze weinig ruimte in en zijn makkelijk te installeren. Daarnaast zijn deze strak en tijdloos, waardoor ze in ieder interieur passen. Naast de standaard witte rolgordijnen, heb je ze ook in andere kleuren en patronen. Rolgordijnen zijn vaak ook een betaalbare optie. Als je kiest voor een dikke stof, heeft deze ook een hogere isolatiewaarde.

Tip: Door twee soorten raambekleding zoals een rolgordijn met een overgordijn met elkaar te combineren creëer je een extra luchtlaag.

Plissé gordijnen

Ben je op zoek naar gordijnen die het beste isoleren; dan zijn plisse gordijnen een aanrader. Met name duo plisségordijnen hebben een hoge isolatiewaarde. Dit komt door de stilstaande lucht tussen de twee lagen stof waardoor zowel kou als hitte wordt tegengehouden. Als je kiest voor verduisterende plisse gordijnen met een aluminium coating aan de binnenzijde heb je de best isolerende gordijnen te pakken.

Naast de standaard plissegordijnen die je naar beneden kan laten vallen heb je ook top down bottom up gordijnen die je zowel aan de onderkant als aan de bovenkant kan laten zakken of verhogen. Ideaal voor als je inkijk wilt voorkomen, maar wel zoveel mogelijk licht naar binnen wil laten vallen. Ook kan je zo makkelijk de hoogte aanpassen aan de stand van de zon als die naar binnen schijnt.

Vouwgordijnen

Een alternatief op rolgordijnen zijn vouwgordijnen; deze zijn ideaal om niet alleen het raam te bedekken maar voegen ook extra decoratie toe aan de ruimte. Vouwgordijnen zijn er in verschillende kleuren, maar ook verschillende stoffen zodat deze passen bij zowel een landelijk interieur of een meer industriële uitstraling.

Jaloezieën

Tegenwoordig zie je steeds meer horizontale jaloezieën in het interieur; ook deze zijn er van verschillende materialen zoals houten jaloezieën die voor een natuurlijke uitstraling zorgen en ideaal zijn voor in de woon- of slaapkamer. In de badkamer zie je vaak aluminium jaloezieën tegen voor een moderne uitstraling. Je ziet jaloezieën vaak in het wit voor een tijdloos effect waarbij de ruimte ook groter lijkt en tegenwoordig steeds vaker in het zwart voor een meer industriële uitstraling.

Lamellen

Vroeger zag je heel veel lamellen in de keuken, woonkamer en op kantoor, maar nog steeds hebben ze een tijdloos en praktische functie. Heel eenvoudig kan je de lichtinval en privacy in je huis aanpassen. Daarnaast hebben deze ook een isolerende werking tijdens de wintermaanden.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *