Koud en guur buiten? Dan zoek je graag je warme huis op. Maar hoe houd je je huis lekker warm? En het liefst ook zo dat het niet te veel energie kost?!
Verwarming
Het meest logische aspect is uiteraard de centrale verwarming. Of je nu geniet van een heerlijke vloerverwarming of dat je nog de gewone radiatoren hebt: met een CV-ketel valt of staat de werking ervan. Wil je lekker warm erbij zitten dan zal de CV-ketel het in de eerste plaats dus goed moeten doen.
Vergeet dus ook niet om regelmatig de cv-ketel te controleren of zelfs cv-ketel vervangen. Het wordt nog fijner als deze ketel dat zo energiezuinig als mogelijk doet. Een CV-ketel zet energie wat uit gas afkomstig is, om in warmte. Doet de ketel dit zo dat er zo min mogelijk energie verloren gaat, dan heb je een hoger rendement.
Het aardgas dat de ketel verbrandt levert dus de warmte op. Naast die warmte ontstaat er ook waterdamp. Een HR-ketel (HR staat voor hoog rendement) zal uit deze waterdamp eveneens energie halen. De damp verdwijnt dus niet nutteloos naar buiten maar wordt gebruikt.
En dus levert het meer rendement op. Er zijn verschillende soorten cv ketels. Kies bijvoorbeeld voor een HR-ketel als je bewust met je energieverbruik om wilt gaan. Een ander idee is de aanschaf van een warmtepomp.
Sluit deuren, ramen én gordijnen
Als je huis minder afkoelt, zul je ook minder hoeven stoken. Wees je er dus van bewust dat deuren en ramen gesloten zijn als de verwarming aanstaat. Iedere dag goed luchten moet je zeker wel even doen, dat is beter voor het leefklimaat. Maar de deur open hebben staan terwijl de ketel staat te stoken is uiteraard zonde van de energie (en je geld).
Maar naast deuren en ramen kun je nog meer doen: je gordijnen dicht doen! Hoewel de meeste huizen goed geïsoleerd zijn en minimaal dubbel glas hebben, kan het nog steeds zo zijn dat daar toch kou vanaf komt. De gordijnen houden die kou achter zich, waardoor de ruimte warmer blijft.
Houd de radiatoren vrij
Het komt regelmatig voor dat de radiatoren ergens achter verdwijnen. De bank, de overhangende gordijnen of bijvoorbeeld een stoel. Uiteraard gaat dit ten koste van de warmte die ze verspreiden. Deze kan immers de ruimte niet in komen.
Zorg dan ook dat de radiatoren vrij staan. Zet die stoel of bank anders neer in de ruimte en de gordijnen hang je zo op dat ze niet voor de verwarming langs lopen. Leg eventueel de gordijnen in de vensterbank, als je het overdag wel zo mooi vindt staan als ze lang zijn…
Warmetruiendag…
Een warmetruiendag hoeft niet maar 1 dag in het jaar te zijn, dat kan gewoon altijd! Trek wat dikkere kleren aan zodat de thermostaat een graadje lager kan! Heb jij het toch lekker warm, maar het kost wel minder energie!
Lees ook: Warm blijven in de winter; van kleding tot oefeningen om warm te houden
Haak of brei een antitochtslang
Ze zijn hartstikke leuk én simpel om te maken. Een grote rol, die je voor je deur ligt. Zo blijft de tocht achter de deur. Je kunt er een slang van maken, maar ook een ander gek beest.
Of je kiest voor een mooie rol in de kleuren van je gordijnen zodat het mooi staat bij de rest van je huiskamer. Eenvoudig te maken! Ben je niet zo creatief ingesteld? Dan kan je ze natuurlijk ook eenvoudig kopen!
Leef in de keuken!
Heb je het geluk om een woonkeuken te hebben? Verplaats je tv naar die ruimte. Zorg voor een lekkere zitplek in je keuken en kruip daar ‘in’ je boek. Koken en bakken geeft warmte af dus waarom zou je daar niet van genieten?
Warme vloerkleden
Heb je een gladde vloer? Dan wil dat vrij snel koud aanvoelen als je geen vloerverwarming hebt. In die gevallen kun je bewust kiezen voor een heerlijk dik vloerkleed bij het zitgedeelte. Als je voeten niet koud worden, dan heb je het zelf minder snel koud. Of kies voor die prachtige warme pantoffels…
Plaids voor het grijpen
Zorg dat er een paar plaids voor het grijpen liggen. Heb je het toch koud? Dan hoeft die verwarming niet omhoog, je pakt lekker een plaid en nestel jezelf er lekker in. Zo’n knus holletje is alleen maar lekker!
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment