Skip to Content

Waarom puzzelen gezond is

Waarom puzzelen gezond is

Puzzelen is meer dan alleen maar een leuke bezigheid. Want wist je dat puzzelen zelfs gezond is? Waarom dit zo is? Dat vertellen we je graag, want het is zelfs wetenschappelijk bewezen! Dus lees even dit artikel en haast je dan naar de winkel (of je zolder?) en zoek een leuke puzzel uit!

Legpuzzel of kruiswoordpuzzel?

Nu is het woord puzzel misschien wat verwarrend. Bedoelen we hier nu een legpuzzel of een kruiswoordpuzzel mee? Eigenlijk kan het allebei, want allebei hebben ze voordelen voor je gezondheid. Dus het is maar net wat jij het leukste vindt om te doen!

Mindfulness met een legpuzzel

Je kent ze wel: die legpuzzels met duizenden legstukjes. En als je dan ook nog een afbeelding hebt met heel veel dezelfde kleur of kleuren die akelig op elkaar lijken, dan is er misschien voor je idee geen beginnen aan. Toch wordt puzzelen gezien als heel mindful bezig zijn!

Onderzoek heeft aangetoond dat je hersenen juist dopamine aanmaken tijdens het puzzelen. En dopamine is nu eenmaal het hormoon wat als gelukshormoon bekend staat. Omdat je heel geconcentreerd bezig bent om het juiste stukje te vinden, is het ook logisch dat je vanzelf heel mindful bezig bent.

Volgens Sky radio zouden je hersenen niet alleen ontspannen, maar tegelijk ook heel alert zijn. Dit wordt de alfa-staat genoemd. 

Voordelen van alfa-staat

En wat zijn dan nu weer de voordelen van in zo’n alfa-staat zijn? Zoals gezegd zal je ontspannen zijn, je ervaart dus minder stress en omdat je ook heel alert bezig bent met dat waar je werkelijk nu mee bezig bent, zal je ook minder of niet bezig zijn met andere zorgen die je hebt. Dat je hierdoor in een beter humeur komt, mag duidelijk zijn. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je ook beter kunt leren.

Creatief denken

Je zou het ook kunnen zien als creatief denken. Want je brein zal toch echt op zoek moeten naar de juiste oplossingen. Je moet de situaties op meerdere manieren bekijken om de juiste stukjes te pakken te krijgen. Past het niet op de ene manier? Misschien wel aan de andere zijde van het stukje, of misschien moet je het stukje omdraaien? 

Geduld is een schone zaak

En ja, dan komen we ook uit bij het begin van het verhaal: opzien tegen al die stukjes… Maar leren geduld hebben is zeker ook goed voor je! En niet alleen geduld hebben, maar ook de vaardigheid om door te zetten en niet op te geven! 

Voor de motoriek

Voor kinderen passen we de grootte van de puzzelstukjes aan, aan hun leeftijd. Niet alleen omdat grote stukjes makkelijker te vinden zijn, maar ook omdat die kleine knuistjes nog niet overweg kunnen met kleine puzzelstukjes.

De fijne motoriek is immers nog in ontwikkeling. Een puzzel goed aan elkaar leggen traint dus ook je fijne motoriek. Heb of krijg je enigszins moeite met priegelwerk, dan is dit een prima manier om hier wel mee te blijven trainen.

Train je geheugen

Bij puzzelen heb je zowel je linker- als rechterhelft van je hersenen nodig. De analytische linkerkant zal proberen om de puzzelstukjes logisch te benaderen en ze op bijvoorbeeld kleur of vorm te sorteren.

Terwijl de rechterhelft (de creatieve kant) juist zal uitgaan van het geheel en meer vanuit intuïtie zal werken. Met puzzelen zet je dus beide aan het werk en daarmee is meteen verklaard waarom puzzelen helpt met leren.

Want de hersenhelften maken verbinding met elkaar door te puzzelen, maar ook de hersencellen op individueel niveau. Daarmee train je ze dus meteen om zo beter te kunnen leren, dingen te begrijpen en zelfs je geheugen.

Denksport

En die andere puzzels dan? Puzzelboekjes zijn uiteraard hartstikke goed voor je brein. Je daagt immers je hersenen uit om na te denken! De bekende hoogleraar in de neuropsychologie, Erik Scherder, vertelt in het AD dat het gezond is om jezelf te blijven uitdagen.

En dat puzzelen ook een manier is om dat te doen. Hij stelt dan ook dat je jezelf ook blijft uitdagen door wel op je niveau te puzzelen en als bijvoorbeeld drie sterren lukt, je een vier sterren puzzel gaat uitproberen. Juist die ‘mental effort’ is belangrijk.

Juist moeilijk is goed

Heb je er moeite mee om een puzzel op te lossen? Geef dan niet op, want juist dan doet je brein ‘goede zaken’, zoals Erik dat zegt. In die gevallen gebeurt er namelijk nog veel meer in je lijf! Wist je dat je stofwisseling dan verhoogt en dat je bloed harder gaat stromen?

En dat is weer belangrijk voor het aantal verbindingen ie je hersenen. Erik stelt dat je iedere dag jezelf moet blijven uitdagen om je hersenen gezond te houden. En een moeilijke puzzel kan je daarmee hartstikke helpen! Dus dan toch naast die legpuzzel ook meteen even een cryptogramboekje meenemen van vijf sterren…

Puzzelen en Alzheimer

Maar is het dan ook waar dat puzzelen ziektes als Alzheimer tegen zou gaan? Volgens Erik zijn er geen wetenschappelijke bewijzen voor dat het zo werkt. Maar dat je jezelf kunt trainen, is een feit. Of dat dan weer invloed heeft op cognitieve functies?

Volgens Erik Scherder is dat nog niet bewezen. Hiermee zegt hij dus dat het maar de vraag is of je geheugen hier inderdaad mee vooruit gaat. Maar hij stelt wel meteen dat bewijzen misschien ontbreken, het wel degelijk zo is dat een fitter brein (en dat wordt het wel door training, dus ook door puzzelen) gezond is.

Mensen die veel schaken of een andere denksport doen blijken namelijk een hoge cognitieve reserve te hebben. En die reserve beschermd wel degelijk langer tegen zaken als dementie. Dus ja…

Ontspanning en fitheid brein

Kortweg: beide vormen van puzzelen zijn dus goed voor je! Om te ontspannen, om je brein te trainen, om mindful bezig te zijn en al die andere leuke voordelen. Maar zeg nou zelf: ook gewoon heel simpel omdat puzzelen gewoon leuk is om te doen. En dingen doen die je leuk vindt, daar word je toch altijd gewoon al blij van?!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *