Skip to Content

Voordelen alleen slapen of toch samen?

Voordelen alleen slapen of toch samen?

Samen slapen is eigenlijk een standaard gewoonte als je gaat samenwonen of trouwen. Je wilt immers lekker dichtbij elkaar zijn. En als je hoort dat een stel apart van elkaar slaapt, heb je toch al snel de neiging om daar zo je bedenkingen over de relatie bij te hebben. Maar is dat terecht? Wat voor voordelen zitten eraan samen of juist apart slapen? 

Slapen is gezond

Allereerst even de opmerking dat slapen gezond is en iets wat we simpelweg heel erg nodig hebben. Slaap je niet goed, dan kan dit uitmonden in zowel lichamelijke als mentale klachten. Of apart slapen of samen slapen beter is, hangt dus helemaal niet (alleen maar) samen met hoeveel je om elkaar geeft!

Als samen slapen betekent dat je niet meer slaapt, is het misschien beter om er eens goed over na te denken wat slim is. Want als de persoon naast je jou uit je slaap haalt door zijn of haar gesnurk, gewoel of andere slaapgewoonte, dan kan je zomaar een probleem hebben…

Wat doet samen slapen met je?

Samen slapen voelt natuurlijk heel fijn. Maar hoe zit het met je nachtrust als je niet alleen in bed ligt? Hierbij hebben we een klein probleem, want eigenlijk zitten eraan zowel apart slapen als samen slapen voordelen. En onderzoeken laten dan ook verschillen zien.

We laten er hier een aantal passeren voor we er verder op in duiken. Hoewel dat ook te maken heeft met jullie specifieke slaapomstandigheden.

Samen slapen is beter 

Volgens Max Vandaag blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Kiel in 2016 dat mensen die samen slapen dieper slapen en eveneens langer en meer ontspannen. Dit was weliswaar een klein onderzoek onder mensen met een gezond slaappatroon, maar toch. Als je afgaat op dit onderzoek zou samen slapen dus relaxter zijn. En dus goed voor je gezondheid.

Slechte nachtrust zorgt voor stress in je relatie

Dan komt er het tegengeluid op The-bed.com. Daar staat dat een slechte nachtrust funest is voor je relatie. Zij stellen dat meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat samen slapen juist slecht voor je relatie zou kunnen zijn. De titel bij deze alinea laat je vermoeden dat je dus beter apart kunt slapen.

Lees je verder, dan komt er naar voren dat het gaat om slapen naast een snurker of onrustige slaper. Dat je daardoor slechter slaapt en dat dat je humeur er niet beter op maakt, is simpel om te raden. Dat dat weer zijn invloed heeft op jouw relatie, is ook duidelijk. 

De voordelen van apart slapen

Apart slapen heeft zeker voordelen. 

 • Je hebt je bed voor jou alleen. Dus heb je lekker de ruimte en kan je doen en laten wat je wil…Als je zelf een onrustige slaper bent kan dat ook voor jouzelf meer rust geven omdat je geen rekening met de ander hoeft te houden!
 • Je bent meer uitgerust omdat je niet wakker gehouden wordt door geluiden of bewegingen van de ander.
 • Misschien vind je het heerlijk om even alleen te zijn!
 • Als je hierdoor beter slaapt, ben je opgewekter en kan je relatie erdoor opbloeien/goed blijven.
 • Je bent vrijer in je bedtijden, want de ander heeft helemaal geen last van wat jij doet. Wil je nog een paar uur lezen, midden in de nacht, dan doe je dat toch gewoon… (hoewel je dan dus ook niet genoeg slaapt…)
 • Funest voor je seksleven? Misschien juist wel niet. Je gaat nu lekker spannend bij elkaar op bezoek! 
 • Minder tijd samen? Ook dat valt mee. Je kunt immers ook knuffelen voordat jullie gaan slapen en daarna je eigen bed opzoeken. Jullie kunnen ook bijvoorbeeld in het weekend nog even lekker uitslapen samen. 

De voordelen van samen slapen

Leuk die voordelen van apart slapen, maar eigenlijk is een groot deel hiervan alleen maar een voordeel als je wakker ligt door je partner. Slaap jij prima met je man of vrouw naast je, dan is er eigenlijk geen enkele reden om het niet te doen.

En zoals al eerder gemeld (en dat meldt Thebed.com verderop in het artikel ook) zou je juist dieper slapen naast je man of vrouw. Dus welke voordelen heeft samen slapen als je niet wakker ligt door gesnurk of gewoel?

 • Je slaapt dieper
 • Het is intiem
 • Je voelt je veiliger
 • Het heeft invloed op hormonen. Je zou minder cortisol (stresshormoon) aan maken en juist meer oxytocine, wat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd. Hierdoor zal je je rustig voelen. En dus veilig en geborgen.

Meer tips voor samen slapen

Samen slapen heeft je voorkeur, maar je wilt best wel lekkerder slapen? Misschien heb je iets aan de volgende tips:

 • Kies voor een eigen matras. Zo rol je niet steeds naar elkaar toe en heb je wel je ‘eigen holletje’.
 • Kies voor een eigen dekbed als je altijd bloot komt te liggen door het gedraai van de ander…
 • Kies voor een extra groot bed om zo meer eigen ruimte te hebben.
 • Zorg voor een bed waar je eventueel naar uit kunt wijken als je toch even helemaal rust wilt hebben. 

Laatste tip werkt niet als je iedere nacht wakker ligt. Goed uitgerust zijn red je niet door af en toe een nacht te slapen. Dan kan je toch beter kiezen om standaard apart te liggen en juist van samen slapen een uitzondering te maken. 

Wat kies je?

Het is dus maar de vraag wat nu beter is. Daar is geen eensluidend antwoord op, maar ligt helemaal aan jullie slaapgewoonten! Slaap je echter niet omdat je partner te veel beweegt of geluid maakt, dan is het misschien juist wel goed om apart te slapen. Dat er nog een taboe is, mag je vergeten. Want jullie weten wel beter dan dat het om minder romantische gevoelens zou gaan.

Sterker nog: door hiervoor te kiezen kan jullie seksleven misschien juist wel opbloeien. Je moet er meer moeite voor doen… maar vooral ook: doordat je beter slaapt zal je beter in je vel zitten en heb je juist meer energie voor seks!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *