Skip to Content

Hoe bereid je je voor op een ramp in Nederland?

Hoe bereid je je voor op een ramp in Nederland?

Dat een ramp zomaar op je pad kan komen hebben we met de Coronacrisis allemaal ondervonden. Maar er kunnen uiteraard ook nog rampen van hele andere orde gebeuren. Hoe bereid je je hierop voor? En wat moet je doen als er iets gebeurt?

Lopen we risico in Nederland?

Helaas kan je nooit uitsluiten dat er een ramp gebeurt. Toch zijn we in ons land op veel gebieden behoorlijk veilig. Maar zoals gezegd, je weet maar nooit, dat heeft Corona ons wel laten zien. Een overstroming kan ontstaan door extreem weer, daar doe je ook niet zoveel aan.

Of wat dacht je van een grote stroomuitval? Hoewel onze hulpverlening goed in elkaar zit, zal je zeker bij grote rampen niet allemaal direct hulp kunnen krijgen. En tegen extreme hitte, bijvoorbeeld, doen de hulpverleners ook niet zoveel. Zorgen dat je een paar dagen vooruit kan zonder bijvoorbeeld naar de winkel te moeten, is een veilig idee.

Maar maatregelen treffen zodat een stroomstoring ook niet meteen voor paniek zorgt, is eveneens aan te raden. Een noodpakket samenstellen is dan ook een advies wat van hogerhand gegeven wordt.

Noodpakket in huis

Zijn er calamiteiten of een grote ramp, dan is het fijn om een noodpakket in huis te hebben. Zo voorkom je dat je direct een probleem hebt. Er wordt geadviseerd om te zorgen dat je 48 uur vooruit kunt.

In een noodpakket stop je:

  • Genoeg flessen water. Hierbij moet je denken aan 3 liter per persoon per dag.
  • Zorg voor een voorraad etenswaren wat lang houdbaar is. Eten in blik of potten zijn hierbij natuurlijk een uitkomst.
  • Zorg dat je een radio hebt die op batterijen werkt én zorg voor batterijen! Via de radio kan je het nieuws rondom de ramp blijven volgen, ook als de stroom of het internet uitgevallen is. Het is aan te raden dat je de radio al standaard afstemt op de regionale zender. 
  • Zaklamp met extra batterijen. Een opgeladen powerbank extra is ook een idee. 
  • Kaarsen of waxinelichtjes en lucifers.
  • Dekens (voor de warmte).
  • Fluitje als teken voor hulpdiensten.
  • Contant geld.
  • EHBO koffer (liefst met gebruiksaanwijzingen)
  • Toiletartikelen zoals wc-papier, zeep, natte doekjes, maandverband, tandpasta (-en borstels), desinfecterende gel. Besef dat je voor een elektrische tandenborstel stroom moet hebben…zorg dus dat je de ouderwetse borstels in je pakket doet.
  • Gereedschap (hamer, zaag, kniptang).
  • Reservesleutels van huis en auto.
  • Kopieën van identiteitsbewijzen.
  • Telefoonnummers die belangrijk zijn.
  • Persoonlijke zaken. Medicijnen bijvoorbeeld of misschien flesvoeding of babyhapjes als je een baby hebt. Vergeet ook je huisdieren niet. Stop eveneens voeding voor hen in je noodpakket.

Waar bewaar je een noodpakket?

Uiteraard zal je af en toe je noodpakket moeten controleren. Zijn de etenswaren en het water nog goed en zijn bijvoorbeeld de telefoonnummers en ID-kopieën nog actueel? Het pakket moet je ergens bewaren waar je weet dat het daar staat en waar je makkelijk bij kunt.

Het liefst doe je het allemaal in een rugzak of bijvoorbeeld een sporttas, zodat je het in een panieksituatie direct mee kunt nemen. Het kan immers voorkomen dat je direct moet evacueren. 

NL-Alert

Controleer of jouw smartphone de NL-Alert laat horen. NL-Alert kan zijn berichten, indien nodig, ook laten zien op digitale reclameborden of reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. NL-Alert wordt niet alleen ingezet bij grote nationale rampen maar ook regionaal.

Is er ergens bijvoorbeeld een grote ramp waarbij je aangeraden wordt om binnen te blijven, dan kan je dit via NL-Alert vernemen. In principe zou je telefoon vanzelf standaard ingesteld zijn op het ontvangen van de alerts. Even controleren is natuurlijk wel aan te raden.

NL-Alert testbericht

Om te weten of het allemaal werkt (en jij ook kan zien of jouw smartphone een NL-Alert laat horen) worden er testberichten uitgestuurd. Je weet dat het om een testbericht gaat, omdat dit duidelijk aangegeven wordt in de tekst.

Het kan voorkomen dat je meerdere keren dit bericht krijgt. Dit kan komen omdat je dan het bericht niet goed hebt afgesloten, waardoor het zich blijft herhalen totdat hij ‘denkt’ dat je het gelezen hebt. Maar het kan ook zo zijn dat er een herhaalfunctie is ingesteld op jouw telefoon.

Het bericht wordt op 2 kanalen uitgezonden en ook dat kan een reden zijn. In principe is dit bedoeld voor oude en nieuwe telefoons, maar misschien pikt jouw telefoon wel beide op. 

Waarom ontvang ik geen NL-Alert

Is je mobiel wel ingesteld op het ontvangen van de Alerts? Indien dat wel zo is, dan kan het zo zijn dat je telefoon per ongeluk op vliegtuigmodus staat. Of natuurlijk helemaal uitstond. Dan ontvang je dus ook geen alerts. Verblijf je in het grensgebied met Duitsland of België?

Als je telefoon verbonden is met een zendmast uit die landen, ontvang je dus ook geen NL-Alert. Verder zullen telefoons die verbonden zijn met een oud 2G of 3G netwerk de alerts ook niet ontvangen.

Overleg met mensen om je heen

Een ramp kan op ieder moment gebeuren en misschien ben jij net niet thuis. Het is dus ook van belang dat ook de andere gezinsleden weten waar het noodpakket is. Daarnaast is het ook handig als jullie met elkaar overleggen hoe je zou moeten handelen als er een panieksituatie is. 

Instrueer de kinderen

Zijn de kinderen al ouder zodat ze ook alleen buiten zijn? Leg uit wat ze moeten doen als de sirene klinkt of het NL-Alert afgaat! 

Hoe handel je als er een noodsituatie is?

Bij grote noodsituaties zullen er waarschuwingen afgegeven worden. De sirene zal loeien en ook je smartphone kan je waarschuwen via NL-Alert. In dat geval ga je direct naar binnen en sluit je zowel deuren als ramen. Waarschuw anderen in je omgeving

. Ben je zelf al gewond? Natuurlijk vraag je dan om hulp. Ben jij niet gewond, maar anderen wel? Help dan waar dit kan. Door af te stemmen op de regionale zender kan je overige info ontvangen.

Je kunt ook op Crisis.nl kijken. Bij grote en ernstige rampen kan de overheid crisis.nl gebruiken om informatie te verschaffen. 

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *