Skip to Content

Voorbeelden persoonlijke ontwikkeling

Voorbeelden persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een breed begrip. Je kunt je immers op veel gebieden ontwikkelen. Wat verstaan we nu dus eigenlijk onder persoonlijke ontwikkeling? En waar zou je aan kunnen denken om jezelf te ontwikkelen?

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Even heel kort gezegd is persoonlijke ontwikkeling niks anders dan jezelf verbeteren. Je kunt jezelf ontwikkelen voor je werkzaamheden, maar je kunt ook leren om beter met mensen om te gaan. Je zou kunnen denken aan ontwikkeling op het gebied van gezondheid of juist meer de spirituelere kant op om zo steviger in je schoenen te leren staan. 

Waarom doe je aan persoonlijke ontwikkeling?

Waarom je voor persoonlijke ontwikkeling kiest? Ook dat kan vele redenen hebben. Je kunt de droom hebben om te groeien als mens of om promotie te maken. Je kunt een doel hebben waarvoor je nog extra skills nodig hebt. Of je doet het simpelweg omdat je het gewoon leuk vindt om nieuwe dingen te leren.

Op persoonlijk vlak ontwikkelen

Je wilt iets verbeteren wat puur te maken heeft met jouzelf. Hierbij kan je denken aan:

  • Gezonder leven, dus dat kan gaan over eten en bewegen
  • Budgetteren
  • Leren positief te zijn
  • Beter leren communiceren om zo meer vrienden te maken
  • Leren hoe je je huis netjes kunt houden
  • Leren om creatiever te zijn
  • Mindfullness
  • Uitstelgedrag aanpakken
  • Veerkrachtiger te zijn

Voor werk

Jezelf laten groeien als persoon voor je werk zou je ook als persoonlijke ontwikkeling kunnen zien. Leren hoe je effectief omgaat met de mensen die jij aanstuurt, bijvoorbeeld. Beter communiceren is hierin ook een goede. Maar ook hoe je bijvoorbeeld beter kunt plannen of meer overzicht kunt krijgen als je geneigd bent om te verdrinken in alles wat er nog moet. 

Angsten overwinnen

Het kan zijn dat je op psychologisch vlak dingen veranderen wilt. Misschien ben je angstig aangelegd of heb je de neiging om je depressief te voelen. Je kunt veel cursussen vinden die je kunnen helpen. Uiteraard is dit een ander verhaal dan hulp zoeken bij een deskundigen.

Maar wat voor jou beter werkt zal je zelf moeten bepalen. Het kan immers zo zijn dat je wel tegen bepaalde dingen aanloopt, maar dat het nou ook weer niet een heel groot probleem is dat je direct een psychiater bij de arm wilt pakken.

Omgaan met HSP

We horen vrij vaak over mensen met HSP. Er worden diverse cursussen aangeboden om met je hooggevoeligheid te leren omgaan. En om het zelfs als kracht in te zetten. Ook dat is een vorm van persoonlijke ontwikkeling. 

Puur kennis opdoen

Hou je wel van lezen en vind je het interessant om dieper in bepaalde materie te duiken? Veel lezen, filmpjes kijken of op andere manieren met een onderwerp bezig zijn maakt dat je op dat gebied dus ook ontwikkelt! Dat kan je trouwens ook gebruiken voor doelen die je bereiken wilt. Kijk eens welke kennis je dan nodig hebt en verdiep je daarin!

Zelfvertrouwen ontwikkelen

Hoe ontwikkel je meer zelfvertrouwen? Je kunt allerlei technieken leren die je kunnen helpen om over bepaalde belemmeringen heen te stappen. Maar zelfvertrouwen kan je ook krijgen door dingen gewoon te durven doen. En dat zal echt niet altijd in 1 keer goed gaan, maar al doende leer je! Focus je op de dingen die goed gaan en niet op de dingen die nog niet goed gaan. Schrijf juist de goede dingen op!

Dankbaar zijn

Heb je de neiging om het leven zwaar te vinden? Om jezelf als slachtoffer te zien van het grote geheel? Niet doen! Je hebt zelf veel meer in de hand dan jij denkt. Zolang je op je stoel blijft zitten klagen zal er niks veranderen. Maar door actie te ondernemen echt wel. Het voelt meteen een stuk fijner. Bepaal iedere dag waar je dankbaar voor bent en schrijf dit een mooi boekje! Zo kweek je een positieve vibe.

Leren loslaten

Een onderwerp waar veel mensen moeite mee hebben: loslaten. Hoe doe je dat, zodat je op een mooie manier weer verder kunt met je leven? Gelukkig zijn ook hier cursussen voor en uiteraard zijn er talloze coaches die het fijn vinden om je hierbij te helpen.

Zoek motivatie…

Ergens enthousiast aan beginnen is niet zo moeilijk, maar volhouden voor veel mensen wel. Probeer jezelf gemotiveerd te houden door op zoek te gaan naar inspiratie. Wat maakt jou enthousiast voor het onderwerp?

Je kunt ook aan iemand vragen of hij jou erbij helpen wil. Hij of zij zal dan regelmatig met je doornemen hoe ver je bent met je doelen. Zorg wel dat het iemand is die niet in alles met je mee kletst. Is wel heel fijn en gezellig, maar je leert er niks van.

Mediteren

Leren mediteren kan je op veel gebieden helpen. Je komt dichterbij jezelf, ervaart meer rust en het is even helemaal tijd voor jouzelf. Geleide meditaties kunnen heerlijk zijn en zijn heel eenvoudig te vinden. Filmpjes op YouTube, podcasts op bijvoorbeeld Spotify en dan hebben we ook nog apps. 

Een cursus volgen

Tja, dat is natuurlijk een open deur. Maar we hebben nu vooral gekeken naar dingen die we toch vooral op het gebied van gezondheid, leefstijl en omgaan met anderen gaat. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een leuke cursus.

Een nieuwe taal leren omdat je naar dat land op vakantie gaat is een heel leuk idee en je ontwikkelt jezelf er immers ook mee. Uiteraard kan je dit nog veel verder trekken. Want een workshop figuurzagen is immers ook iets leren…

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *