Skip to Content

Voedselvergiftiging symptomen; wat te doen om te herstellen en behandeling

Voedselvergiftiging symptomen; wat te doen om te herstellen en behandeling

Bij het inpakken van de spullen voor vakantie, heb je misschien niet altijd erg in de kans op voedselvergiftiging. En het is natuurlijk te hopen dat je hier nooit mee te maken krijgt, maar er is altijd een risico van wél. Voedselvergiftiging kan tot een zouttekort leiden.

Dit is met name voor (jongere) kinderen gevaarlijk, als ook voor oudere mensen en als je weerstand verminderd is. Raadpleeg altijd een arts als je te maken hebt met voedselvergiftiging. Wil je weten wat je kunt doen aan voedselvergiftiging op reis? Lees dan even verder voor de tips hieronder.

Wat is een voedselvergiftiging?

Eigenlijk is een voedselvergiftiging een infectie die met voedsel te maken heeft. Je loopt een voedselvergiftiging namelijk op door toxische stoffen die in het voedsel zitten, terwijl niet iedereen hier ziek van wordt. Een voorbeeld zijn vlierbessen of het drinken van vlierbessensap. Er zijn mensen die hier heel ziek van worden.

Waar de meesten (waaronder ik) denken aan het eten of drinken van eten wat door schimmels, virussen of ander ziekmakend gespuis leidt tot voedselvergiftiging, ligt het in de praktijk dus wat moeilijker. Je kunt ziek worden van de toxische stoffen maar ook door de kiemen. Ziekmakende stoffen zitten dus niet enkel in bedorven voedsel. Ook in vers eten komen deze stoffen voor.

Waar heb je een hoger risico op voedselvergiftiging?

Als je op reis gaat naar landen in Afrika, Azië of Zuid-Amerika loop je meer risico op voedselvergiftiging. De lokale bevolking is vaak immuun voor ziektekiemen uit het voedsel of de dranken. Onze Westerse maag kan er slecht tegen. Van kraanwater alleen al kun je een voedselvergiftiging oplopen.

Gelukkig is het niet zo dat je er doodziek van wordt, maar vervelend kan het wel zijn. Meestal krijgen mensen last van diarree of buikkrampen na het drinken van kraanwater of het eten van bepaald voedsel.

Enkel rauw eten kan ook leiden tot voedselvergifting. Je kunt denken aan besmetting met de beruchte listeria of salmonellabacterie. Als de temperatuur steeds verder oploopt, zijn deze bacteriën ook meer actief. Het eten van opgewarmde rijst en pasta kan ernstige diarree opleveren. Verantwoordelijk hiervoor is de bacterie Bascillus cereus.

Symptomen die duiden op voedselvergiftiging zijn:

  • Buikpijn (buikkrampen)
  • Diarree
  • Hoofdpijn
  • Braken
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Spierverlamming (bij ernstige voedselvergiftiging)

Bij ernstige bloedvergiftiging kun je naast bloederige diarree, spierpijn ook spierverlamming krijgen. Schakel zo snel mogelijk medische hulp in als je één van deze symptomen opmerkt.

Drink veel water (op kamertemperatuur)

Als jij of je kind symptomen van voedselvergiftiging hebben en je bent op reis, drink dan veel water. Geen water uit de kraan, maar bijvoorbeeld flessen water die je in de supermarkt koopt. Drink geen ijskoud water.

Hoewel dat met de temperaturen mogelijk fijner is, kan ijskoud water een negatief effect op je maag en darmstelsel hebben. Kinderen lopen een groot risico op uitdroging. Veel water drinken is daarom essentieel.

Verder helpt een zoutoplossing erg goed. Een bekende en kindvriendelijke zoutoplossing is ORS. Als je buiten Nederland reist, is het een aanrader om deze in je koffer mee te nemen!

Heb je dit helaas niet? Of vertrouw je de buitenlandse medicijnen niet helemaal? Een alternatief kan zijn chips (want zout) met cola of een sportdrank. Vreemde combinatie, maar hier zitten suikers, vetten en zout in die de balans in je lichaam aanvullen.

De meest voorkomende bacteriën en andere ziekteverwekkers zijn:

  • E.coli. Dit zit in: rauwe melk, kaas gemaakt van rauwe melk, rundergehakt en rauwe groente. Na 3 tot 9 dagen kun je ziekteverschijnselen krijgen. De meest voorkomende symptomen zijn: waterige / bloederige diarree die langer dan een week aanhoudt.
  • Salmonella. Dit zit in: varkensvlees, gevogelte, bereidingen met rauwe eieren erin, zuivelproducten en chocolade.
    Na 6 – 72 uur kun je ziekteverschijnselen krijgen. De meest voorkomende symptomen zijn: buikkrampen, hoofdpijn, koorts, diarree, braken en rillingen.
  • Stafylokokken. Deze zitten in: kaas, roomijs, melk, vis, banketbakkerswaren, fijne vleeswaren, gevogelte en vlees. Na 2 tot 4 uur word je meestal ziek. De meest voorkomende symptomen zijn hevig overgeven, buikpijn en diarree.
  • Listeria. Kan in deze voeding voorkomen: rauwe / gerookte zalm, roomijs, fijne vleeswaren zoals paté, kaas gemaakt van rauwe melk, boter. Ziekteverschijnselen van listeria kunnen na een periode van 3 tot maar liefst 70 dagen optreden! Symptomen die bij de listeriabacterie horen zijn: grieperig, diarree, bloedvergiftiging, hoofdpijn en koorts.

Op reis met kinderen en voedselvergiftiging

Leer je kinderen een goede hygiëne aan. Was je handen goed en als je eten thuis bereidt, was dit dan goed. Als je het kraanwater niet vertrouwt, was dan groente met water wat je in de supermarkt koopt. Verhit vlees door en door.

Als je merkt dat je kind diarree heeft en ziek is, ga dan naar de huisarts. Let op dat je kind voldoende blijft drinken (niet te koud en liever zonder prik) en probeer zoute dingen te geven om zo het zoutgehalte aan te vullen.

Bij het inpakken van de spullen voor vakantie, heb je misschien niet altijd erg in de kans op voedselvergiftiging. En het is natuurlijk te hopen dat je hier nooit mee te maken krijgt, maar er is altijd een risico van wél. Voedselvergiftiging kan tot een zouttekort leiden.
Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *