Skip to Content

Vloerkleed inspiratie voor de woonkamer; voor bij de bank of onder de eettafel

Vloerkleed inspiratie voor de woonkamer; voor bij de bank of onder de eettafel

Een vloerkleed kan een cruciale rol spelen in de uitstraling en het comfort van je woonkamer. Of het nu gaat om een kleed bij de bank of onder de eettafel, het juiste vloerkleed kan een ruimte echt samenbrengen en een warme, uitnodigende sfeer creëren. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van vloerkleden, inclusief geschikte formaten, materialen, stijlen, en plaatsingstips. We hopen je te inspireren bij het kiezen van het perfecte vloerkleed voor jouw woonkamer.

Vloerkleed in de woonkamer

Vloerkleden zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ze bieden ook praktische voordelen. Ze kunnen geluid dempen, warmte toevoegen, en een comfortabele plek bieden om op te lopen of zitten. Daarnaast kunnen vloerkleden verschillende meubelstukken in de kamer visueel samenbrengen en een samenhangende look creëren.

Vloerkleed bij de bank

Een veelgestelde vraag is hoe groot een vloerkleed bij de bank moet zijn. De algemene regel is dat een vloerkleed groot genoeg moet zijn om ten minste de voorste poten van de bank en de stoelen te bedekken. Dit zorgt voor een samenhangende look en voorkomt dat het kleed te klein lijkt. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Klein vloerkleed (120×170 cm): Dit formaat is geschikt voor kleinere woonkamers of als accentkleed voor een kleine zithoek. Het kan onder de salontafel geplaatst worden, maar zal waarschijnlijk niet groot genoeg zijn om de voorste poten van de bank en stoelen te bedekken.
 • Middelgroot vloerkleed (160×230 cm): Dit is een gangbaar formaat voor de meeste woonkamers. Het biedt voldoende ruimte om de voorste poten van de bank en stoelen te bedekken, waardoor een samenhangende en uitnodigende zithoek ontstaat.
 • Groot vloerkleed (200×300 cm en groter): Dit formaat is ideaal voor ruime woonkamers. Het kleed kan de hele zithoek omarmen, inclusief de bank, stoelen en salontafel, wat een luxe en ruimtelijk effect geeft.

Bij het kiezen van een vloerkleed voor bij de bank zijn stijl en materiaal net zo belangrijk als de maat. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 • Hoogpolig tapijt: Voor extra comfort en een luxe uitstraling. Ideaal voor woonkamers waar je graag op de grond zit.
 • Laagpolig of plat geweven vloerkleed: Makkelijk te reinigen en perfect voor drukke huishoudens met kinderen of huisdieren.
 • Oosterse of Perzische tapijten: Deze vloerkleden voegen een vleugje klassieke elegantie en kleurenpracht toe aan de kamer.
 • Moderne geometrische patronen: Voor een eigentijdse en stijlvolle uitstraling.

Vloerkleed onder de eettafel

Het kiezen van een vloerkleed voor onder de eettafel vereist een andere benadering dan voor bij de bank. Het vloerkleed moet groot genoeg zijn om zowel de tafel als de stoelen te omarmen, zelfs als de stoelen naar achteren worden geschoven. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Rechthoekig vloerkleed: Dit is de meest voorkomende vorm voor onder eettafels. Het moet minstens 60 cm breder zijn aan alle zijden van de tafel, zodat de stoelen op het kleed blijven als ze worden verplaatst. Voor een standaard eettafel met zes stoelen is een vloerkleed van 200×300 cm meestal geschikt.
 • Rond tapijt: Ideaal voor ronde of ovale tafels. Zorg ervoor dat het kleed groot genoeg is om de stoelen te bedekken wanneer ze worden gebruikt. Een diameter van 250 cm is vaak een goede keuze voor een ronde tafel met vier tot zes stoelen.
 • Vierkant vloerkleed: Geschikt voor vierkante eettafels. Het formaat moet groot genoeg zijn om dezelfde ruimte te bieden als een rechthoekig kleed.

Bij het kiezen van een vloerkleed voor onder de eettafel is het belangrijk om te denken aan zowel stijl als functionaliteit. Hier zijn enkele opties:

 • Vlekbestendige materialen: Katoen, jute, en synthetische vezels zijn goede keuzes voor gebieden waar gemorst kan worden.
 • Donkere kleuren of patronen: Deze helpen om vlekken te verbergen en geven een visuele diepte aan de ruimte.
 • Dunne, plat geweven kleden: Makkelijk te reinigen en te onderhouden, wat handig is in eetruimtes.

Kleur en patronen

De kleur en het patroon van je vloerkleed kunnen de sfeer van de kamer sterk beïnvloeden. Hier zijn enkele tips om de juiste keuze te maken:

 • Neutrale tinten: Grijs, beige, en wit zijn veelzijdige kleuren die goed werken in bijna elke woonkamer. Ze geven een kalme en serene uitstraling.
 • Levendige kleuren: Rood, blauw, en groen kunnen een opvallend accent geven en de kamer opfleuren. Ze werken goed in kamers met neutrale muren en meubels.
 • Patronen: Geometrische patronen geven een moderne en dynamische uitstraling, terwijl bloemen- en klassieke patronen een meer traditionele en elegante sfeer creëren.

Seizoensgebonden voorkeu

Overweeg om je vloerkleed te wisselen met de seizoenen. In de winter kun je kiezen voor een dikker, warm vloerkleed zoals een hoogpolig tapijt, terwijl een lichter, dun vloerkleed zoals een katoenen of juten kleed beter geschikt is voor de zomer. Dit kan niet alleen bijdragen aan het comfort van de kamer, maar ook aan de seizoensgebonden sfeer.

Inspiratie en trends

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en inspiraties in vloerkleeddesigns door interieurmagazines te lezen, blogs te volgen en sociale media te bekijken. Hier zijn enkele actuele trends:

 • Duurzame materialen: Vloerkleden gemaakt van gerecyclede materialen of milieuvriendelijke vezels zijn steeds populairder.
 • Vintage en doorleefde looks: Vloerkleden met een vintage of doorleefde uitstraling voegen karakter en geschiedenis toe aan je woonkamer.
 • Aparte vormen: Naast de traditionele rechthoekige en ronde vloerkleden, worden onregelmatige vormen steeds populairder.

Onderhoud vloerkleed

Het juiste onderhoud verlengt de levensduur van je vloerkleed en houdt het er fris en nieuw uitzien. Hier zijn enkele tips:

 • Regelmatig stofzuigen: Dit helpt om vuil en stof te verwijderen dat zich in de vezels kan ophopen.
 • Vlekken direct verwijderen: Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een schone doek om vlekken zo snel mogelijk te behandelen.
 • Draaien en omdraaien: Draai je vloerkleed periodiek om ongelijkmatige slijtage te voorkomen, vooral in drukbezochte gebieden.
 • Professionele reiniging: Overweeg om je vloerkleed minstens een keer per jaar professioneel te laten reinigen.

Het kiezen van het juiste vloerkleed voor je woonkamer, of het nu bij de bank of onder de eettafel is, kan een groot verschil maken in de uitstraling en het comfort van de ruimte. Door rekening te houden met de grootte, stijl, materiaal, kleur en patroon van het vloerkleed, kun je een samenhangende en uitnodigende sfeer creëren. Vergeet niet om je vloerkleed goed te onderhouden en wees niet bang om met de seizoenen mee te wisselen voor een frisse nieuwe look. Met deze tips en ideeën ben je goed op weg naar het vinden van het perfecte vloerkleed voor jouw woonkamer.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *