Skip to Content

Vloer isoleren; hoe, tips aanleggen en kosten vloerisolatie

Vloer isoleren; hoe, tips aanleggen en kosten vloerisolatie

Als de temperaturen buiten dalen en de wind fluit door de straat, willen we allemaal binnen zitten met een kop warme chocolademelk en een deken. Die warme vloer waarop je je voeten kan laten rusten is daarbij cruciaal! Een koude vloer kan namelijk het hele huis ongemakkelijk maken. Daarom is het belangrijk dat je jouw vloer goed isoleert. Daarnaast is een koude vloer ook erg onhygiënisch. Koude en vochtige vloeren zijn namelijk een ideale broedplaats voor allerlei soorten bacteriën en schimmels.

Wat is vloerisolatie?

Gelukkig is er tegenwoordig een goede oplossing voor dit probleem: vloerisolatie. Vloerisolatie is een laag isolatiemateriaal dat tussen de vloer en de ondervloer aangebracht wordt. Dit materiaal voorkomt dat de kou van de vloer doorheen het huis trekt. Zo blijft de vloer lekker warm en voorkom je gezondheidsklachten.

Vloerisolatie is een simpele en betaalbare manier om je huis een stukje warmer te maken. Bovendien is vloerisolatie ook nog eens erg eenvoudig te installeren. In de meeste gevallen is het namelijk voldoende om isolatiematerialen tussen de vloerplaten te legen.

Heeft vloer isolatie echt nut?

Een geïsoleerde vloer is een vloer die is afgesloten van de kou van de grond en kan helpen je huis warm te houden. In de winter, wanneer de temperaturen buiten dalen, kan een geïsoleerde vloer helpen voorkomen dat de kou van de grond omhoogkomt en je huis binnendringt. Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4°C en met vloerverwarming zelfs meer. Dit kan je verwarmingskosten besparen.

Isolatie kan daarentegen ook helpen om je huis koel te houden in de zomer. Als de kou van de grond niet naar binnen kan komen, kan je huis koeler blijven.

Soorten vloerisolatie

Er zijn verschillende soorten vloerisolatie op de markt. Welke het meest geschikt is, is onder andere afhankelijk van de ondervloer; is dit hout of beton. En de vloer zelf. Vloerisolatie met laminaat heeft bijvoorbeeld andere vereisten dan een gietvloer waar je ook vloerverwarming in kan aanleggen.

De meest voorkomende soort is folie isolatie. Folie isolatie is een dunne laag isolatie materiaal, meestal aluminiumfolie, die tussen de vloer en de ondervloer aangebracht wordt. Folie isolatie is eenvoudig aan te brengen en voorkomt dat de kou van de vloer doorheen het huis trekt.

Een andere soort vloerisolatie is vloerwol. Vloerwol is een dikke laag wol die tussen de vloer en de ondervloer aangebracht wordt. Vloerwol is een beetje lastiger aan te brengen, maar is wel een stuk isolerender dan folie isolatie. Vloerisolatie is dus een ideale oplossing voor koude vloeren. Het isoleert de vloer, voorkomt gezondheidsklachten en houdt de vloer schoon en hygiënisch.

Kosten vloerisolatie

De exacte kosten van vloerisolatie hangen natuurlijk af van het soort vloer dat je hebt. Een houten vloer is bijvoorbeeld makkelijker te isoleren dan een betonnen vloer. Ook de grootte van je huis en het isolatiemateriaal dat je kiest, hebben invloed op de totale kosten.

Toch is het mogelijk om een goede indicatie te geven van de gemiddelde kosten van vloerisolatie. Als je uitgaat van een gemiddelde woning van 100m2, dan kun je rekening houden met isolatiekosten tussen de €500 en €1000. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort materiaal dat je kiest en de grootte van je huis.

De totale kosten van de vloerisolatie worden over het algemeen bepaald door drie factoren; arbeid, materiaal en voorrijkosten. Waarbij arbeid de grootste factor is.

Wanneer je kiest voor vloerisolatie, is het belangrijk om te weten welk soort materiaal het beste bij jouw huis en vloer past. Als je niet zeker weet welk isolatiemateriaal je moet kiezen, kun je altijd contact opnemen met een erkend isolatiebedrijf. Zij kunnen je adviseren over de beste oplossing voor jouw huis.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *