Bereid je er maar vast op voor als je kinderen krijgt: niks is meer veilig en alles wordt vies. Er wordt geknoeid met eten en drinken en er gebeuren allerlei ongelukjes.
Dat kan zorgen voor lelijke, vieze vlekken op je gloednieuwe bank, op het tapijt of op het matras. Het ziet er natuurlijk niet fraai uit, en de vlekken kunnen er ook voor zorgen dat er een vreemd luchtje te ruiken is.
Toch hoeft het echt niet het einde van je bank, vloerbedekking of matras te betekenen als je kindje er een glas limonade op laat vallen of ’s nachts per ongeluk in bed plast. Met onderstaande tips kun je jouw bank, matras of tapijt er weer laten uitzien als nieuw!
Matras reinigen
Wist je dat je per nacht tussen de 0,25 en 2 liter vocht verliest? Al dat zweet en kwijl verdwijnt in je matras, en dat zorgt voor lelijke, gele kringen.
Ook gebeuren er wel eens ongelukjes en ontstaan er vlekken door bijvoorbeeld braaksel, bloed of urine. Dat ziet er natuurlijk niet lekker uit, en soms gaat je matras er zelfs een beetje vreemd van ruiken.
Je kunt je matras echter eenvoudig weer schoonmaken, namelijk met baking soda en azijn. Wil je je matras liever écht grondig reinigen en er weer laten uitzien als nieuw? Denk dan eens aan een stoomapparaat, waarmee je matras makkelijk wordt gereinigd én wordt gedesinfecteerd.
Matras reinigen
Gebruik je liever huis-tuin-en-keuken middeltjes om schoon te maken? Dat kan eenvoudig met baking soda en natuurazijn. Zo maak jij je matras weer schoon:
- Maak een sopje van heet water, 30 milliliter natuurazijn en een schepje baking soda.
- Pak een schone doek, doop deze in het sopje en wring goed uit. Je wilt je matras namelijk niet te vochtig maken, maar je moet er wel mee kunnen schrobben.
- Ga met de doek over een hele oppervlakte van het matras en schrob het goed schoon.
- Laat het matras minimaal 10 uur drogen. Het matras blijft nog lang vochtig na de schoonmaakbeurt, dus het is belangrijk dat de schoonmaakdoek niet te nat is. Je kunt het beste ’s ochtends je matras schoonmaken, zodat het de hele dag kan drogen.
Gele kringen
Heb je veel gele kringen in je matras door vochtverlies? Ook deze zijn prima te behandelen met een sopje van heet water en baking soda. Met een schone doek doop je vervolgens in de emmer met sop, en daarna dep je met de doek op de vlekken.
Je hoeft dus niet te wrijven of te schrobben, alleen te deppen op de vlekken die je wilt verwijderen. Laat dit 15 tot 20 minuten intrekken en herhaal het deppen.
Daarna kun je wel flink schrobben met de doek, zodat de vlekken verdwijnen. Het duurt echter wel een aantal uren voordat het matras weer droog is, dus maak het bed nog niet op.
Vieze geurtjes
Baking soda neutraliseert bovendien vieze geurtjes, waardoor je matras na het schoonmaken ook weer fris ruikt. Heeft je kindje bijvoorbeeld in bed geplast en hangt er een nare lucht?
Je kunt dan het matras bestrooien met baking soda en zo’n vier uur laten liggen. De urine wordt dan als het ware opgenomen door het zuiveringszout. Daarna kun je met de stofzuiger de baking soda van het matras af halen.
Vervolgens schrob je de vlekken schoon met een doekje en een sopje van heet water en Biotex. Uiteraard weer goed laten opdrogen voordat je het bed weer opmaakt.
Braaksel
Hetzelfde kun je doen bij vlekken die zijn ontstaan door braaksel. Als er ook vuil zit aan het beddengoed, moet je deze uiteraard ook goed wassen; dit kan prima in de wasmachine op 60 graden met een beetje wasmiddel en eventueel wasverzachter.
Bloedvlekken
Voor bloedvlekken gebruik je koud water en ossengalzeep (in vloeibare of vaste vorm). Met warm water zal de vlek namelijk nog verder in het matras doordringen. Je maakt de vlek vochtig met koud water, en daarna smeer je er wat ossengalzeep op.
Na een paar minuten inwerken, kun je schrobben op de plaats van de vlek, waarna deze zal verdwijnen.
Maar hoe langer de bloedvlek er al zit, hoe lastiger deze te verwijderen is.
Eventueel kan waterstofperoxide 3% dan een uitkomst zijn, dit koop je bij de drogisterij. Let echter wel op dat dit een blekend effect kan hebben, het beste test je dit dus op een klein stukje uit.
Vlekken van de bank verwijderen
Heb je een bank van textiel, maar zijn er vlekken in de stof terecht gekomen? Geen probleem, dit kun je ook vrij eenvoudig oplossen. Een middel wat iedereen wel in huis heeft, is shampoo.
Je kunt hiervan een kloddertje aanbrengen op de plaats van de vlek en met een vochtig doekje inwrijven. Je zult zien dat het zal gaan schuimen, en daarna kun je dit met een droge doek verwijderen.
Nadat het eenmaal opgedroogd is, is de vlek verdwenen! En ook de baking soda komt weer van pas wanneer je vlekken van je bank wilt verwijderen. Maak een sopje van heet water en een paar schepjes soda. Je kunt dan simpelweg met een doek de bank afnemen.
Penstreep
Zit er een penstreep of inktvlek op de bank? Ook dat is prima op te lossen. Hiervoor kun je melk gebruiken.
Drenk een doekje in melk en dep hiermee over de inktvlek of penstreep op de bank. Daarna even afnemen met een droge doek, en eventueel baking soda gebruiken als de vlek erna nog niet is verdwenen.
Vloerbedekking schoonmaken
Ook kunnen er vlekken ontstaan in de vloer bedekking als er bijvoorbeeld eten of drinken op wordt geknoeid.
Belangrijk is dat je dan eerst alles goed stofzuigt. Voordat je vervolgens aan de slag gaat met een schoonmaakmiddel, kun je deze het beste eerst testen op een stukje vloerbedekking dat niet zo opvalt, zoals onder de bank.
Je wilt namelijk niet je hele vloerbedekking vernielen als het schoonmaakmiddel ervoor zorgt dat je tapijt verkleurt.
Zo snel mogelijk nadat er een vloeistof op het tapijt wordt gemorst, leg je keukenpapier neer op de vlek, zodat het meeste vocht wordt opgenomen. Daarna bedek je de vlek met wat zout of baking soda. Ga niet wrijven, want dan wordt de vlek alleen maar groter.
Na een kwartier kun je het stofzuigen. Is de vlek nog niet weg? Giet een klein beetje azijn op de vlek en bedek het weer met zout. Daarna weer even stofzuigen en klaar.
Meer tips vind je hier.
Leave a comment