Skip to Content

Vlekken uit kleding verwijderen; bloed tot zweet en gele vlekken wassen met wasmachine

Vlekken uit kleding verwijderen; bloed tot zweet en gele vlekken wassen met wasmachine

Vlekken in je kleding: daar is de wasmachine wel goed voor… Meestal wel ja, maar er zijn van die vlekken die zelfs onze trouwe wasmachine niet kan verslaan. Wat doe je ermee?

En let op: er zijn vlekken die je niet eerst moet proberen uit te wassen, maar direct moet behandelen. Eenmaal gewassen zijn deze vlekken voor altijd bij je… Maar let ook op de soort stof die gereinigd moet worden. Er zijn verschillende methodes mogelijk!

Eerste Hulp Bij Vlekken

Waar je dus allereerst op let:

  • Soort vlek
  • Soort stof
  • Wel of niet uitspoelen met water en op welke temperatuur?
  • Gaat het om een vlek op oliebasis? Dan niet uitspoelen om verspreiding te voorkomen.

Voor alle vlekken geldt dat je deze zo snel mogelijk moet behandelen.

Vlekken in je kleding: daar is de wasmachine wel goed voor… Meestal wel ja, maar er zijn van die vlekken die zelfs onze trouwe wasmachine niet kan verslaan. Wat doe je ermee?

Natuurlijk zijn er allerhande vlekkenverwijderaars, maar soms zijn deze ook best agressief en kun je het daarnaast ook prima doen met de gewone huis-, tuin- en keukenmiddeltjes of een baby wasmiddel dat ook geschikt is voor de huid van jonge kinderen.

Een site als ‘oma weet raad’ kan je handige trucjes vertellen. Zo is gewoon afwasmiddel een prima manier om vetvlekken te verwijderen! Hierbij de meest voorkomende vlekken en de oplossing!

Bloedvlekken

Bloedvlekken kunnen een probleem zijn, als je ze niet doorhebt. Heb je ze wel door, dan valt het meestal best wel mee.

Spoel (liefst zo snel mogelijk) de vlek uit met KOUD water. Zo voorkom je dat het zich permanent in je kleding vestigt. Door het even onder stromend koud water goed uit te spoelen ben je het meestal al kwijt en kun je het zorgeloos gewoon weer wassen.

Zweetvlekken

Zweetvlekken zijn geen fraai gezicht en zeker bij bepaalde kleuren kleding (of juist wit) valt het erg op. Overigens kun je was met zweetvlekken eerst gewoon in de wasmachine doen en kijken of het niet al verdwenen is.

Is dit niet het geval, leg dan het kledingstuk in warm water met zout en laat het zo weken. Bleekmiddel kan ook, maar moet je echt pas als laatste optie doen en is alleen mogelijk bij echt witte kleding.

Tomatensaus

Dit zijn akelige vlekken! Haal voorzichtig het meeste van de kleding af. Vloeibaar wasmiddel op de vlek aanbrengen. Vervolgens draai je de was binnenstebuiten en was je met koud water om zo te voorkomen dat de vlek in het kledingstuk trekt.

Urine en ontlasting

Als ouder zal je het regelmatig meemaken: een lekkende luier of een ongelukje van je kind. Laat de kleding ongeveer een half uurtje weken in koud water met wasmiddel. Regelmatig even roeren en na dit half uur meteen de wasmachine in.

Moddervlekken

Lekker hoor als je kinderen graag buitenspelen. Het enige nadeel zijn die heerlijke modder- en grasvlekken. Zet bij modder de modderkleding in lauw water en kneed of roer zoveel mogelijk om de vlekken eruit te krijgen.

Is het ergste eraf, dan laat je het vervolgens nog een half uurtje staan in lauw water met wasmiddel. Dit kun je een paar keer herhalen. Daarna gewoon wassen.

Grasvlekken

Bij grasvlekken heb je andere mogelijkheden. Je kunt de vlek insmeren met groene zeep en dan gewoon in de wasmachine op de normale manier wassen. Maar ook afwasmiddel is een prima mogelijkheid. Op de vlek aanbrengen, in laten trekken en daarna weer gewoon wassen.

Kaarsvet

Heb je kaarsvet op je kleding gekregen? Niet wassen! Je gaat eerst de vlek wegstrijken! Leg de kleding op je strijkplank en leg over de vlek een stukje keukenpapier. Met de strijkbout maak je deze plek dus heet en dan trekt het kaarsvet in het stukje papier. Natuurlijk kan dit lang niet bij alle kleding, dus kijk eerst goed of de kleding wel gestreken mag worden!

Witte kleding

Vlekken in je kleding: daar is de wasmachine wel goed voor… Meestal wel ja, maar er zijn van die vlekken die zelfs onze trouwe wasmachine niet kan verslaan. Wat doe je ermee?

Eén van de redenen om niet voor wit te willen gaan, zijn meestal de vlekken. Je ziet er immers ieder vlekje op. Maar eigenlijk kan er best veel met witte kleding. Hier voor zijn vaak speciale wasmiddelen, zo kan het handig zijn om gebruik te maken van een Ariel pods aanbieding, zodat je altijd wat op voorraad hebt.

Uiteraard is hier geen standaardoplossing voor, want de vlek op zich kan om een heel andere benadering vragen (zoals bijvoorbeeld bloed). Maar wat je zou kunnen doen als het niet zozeer om de vlek op zich gaat, maar puur om wit weer mooi wit te krijgen als het vuil geworden is:

Soms verdwijnen restantjes aan vlekken bijna letterlijk als sneeuw voor de zon. Hang je witte was namelijk in de zon en het kan je zomaar gebeuren dat bij het binnenhalen de vlekken niet meer te zien zijn! Klinkt idioot, maar het werkt echt (eigen ervaring…).

Overigens schijn je de witte was wel binnen te moeten halen als het droog is, anders zou het juist door de zon gelig kunnen worden… Geel geworden witte kleding kun je echter weer mooi wit maken door soda aan het wasmiddel toe te voegen.

Of laat de witte kleding even liggen in een kokendheet waterbadje met een beetje citroensap.

Witte wijn op de vlek gooien schijnt ook te helpen…

Olievlekken

Heb je een vlek op oliebasis, dan heb je een probleem. Spoel dit niet uit! Olie zal namelijk water afstoten, maar het water kan er wel voor zorgen dat je vlek nog verder uitspreidt! Wat je wel kan doen is wit krijt op dit soort vlekken aanbrengen. Wrijf het krijt zachtjes in. Het krijt zal de olie absorberen. Natuurlijk borstel je het kledingstuk eerst even af en vervolgens kun je het wassen.

Maar let op: alleen met koud water en niet in de droger om zo permanente schade te voorkomen. Vlekken op oliebasis worden o.a. veroorzaakt door lippenstift, mascara, uiteraard gewoon vet en overige voeding waar vetproducten aan te pas gekomen zijn.

Soort stof

Naast de eigenschap van de vlek moet je dus ook rekening houden met de stof die je behandelt. Katoen, bijvoorbeeld, kan goed tegen warmte en kun je gewoon wassen en drogen. Eigenlijk hoef jij je bij katoen niet echt druk te maken.

Anders wordt het bij wol. Wol is veel gevoeliger, kan minder warmte verdragen en zal plat moeten drogen. Dit kan natuurlijk invloed hebben op wat je wel en niet kunt doen. Let goed op wat het etiket aangeeft van je kleding!

Bedenk ook dat agressieve middelen wel helpen, maar wel de levensduur kan aantasten van je kleding. Soms kun je dan beter kiezen voor een hulpmiddeltje van ‘oma’.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Anne Anne schreef:

    Bedankt voor de tips! Een handige blog voor mensen die vaak knoeien en geen idee hebben hoe ze deze vlekken moeten verwijderen.
    Dankjewel.

    Groet,

    Anne