Skip to Content

Vleesetende plant in terrarium tegen fruitvliegjes

Vleesetende plant in terrarium tegen fruitvliegjes

Nu zijn er natuurlijk vele methodes om vliegen te vangen, van grootmoeders’ tips tot en met chemische spuitbussen of door actief met een vliegenmepper rond te rennen.

Toen ik in mijn mail een persbericht kreeg over vleesetende planten als vanger moest ik daar natuurlijk meer van weten!

Ons huis staat aan een sloot en is ook nog eens vrij oud. Toen er dit jaar veel muggen waren hebben we dat ook geweten, zelfs met het zoveel mogelijk dichthouden van de ramen.

Terwijl in het trappenhuis de spinnen graag een feestje bouwen, of eigenlijk een web. Als het een keer mooi weer is en de deur openstaat hebben we ook al vrij snel last van vliegen in huis. Of wat dacht je van fruitvliegjes in de keuken

Vleesetende plant; groene muggenvanger

De ‘groene muggenvangers’ van de Chris van der Velde (20) uit Bleiswijk zijn amper een week op de markt, maar vliegen inmiddels letterlijk de deur uit.

Eerder dit jaar ontwikkelde vader Simon, tevens waterplantenkweker, een educatief plantenaquarium (Amazing World) voor in kinderslaapkamers met vleesetende planten.

Het blijkt in de praktijk echter een wondermiddel tegen muggen. De zoetgeurende planten en de blauw-witte LED-lampjes lokken de muggen door een opening in de transparante deksel in het ‘plantarium’.

Ontsnappen is niet meer mogelijk en de planten happen toe. Insecten als muggen en vliegen vormen ook nog eens de natuurlijke plantenvoeding, dus meer onderhoud dan een maandelijkse scheut water heeft het plantenaquarium niet nodig.

Daarnaast zijn er ook bekers en sierlijke cilinderglazen waarin deze plantjes kunnen groeien.

Aan de slag

Binnen een dag hadden we het pakket al in huis. Het zat netjes en zorgvuldig verpakt in een doos. Manlief was vooral verrast dat er ook een terrarium bij zit en niet alleen de plantjes zelf.

Behalve een viertal batterijen en een kan water heb je niets meer nodig. Superhandig! Na het eten heb ik de ‘mannen’ aan het werk gezet om het aquarium in te richten.

Vooral zoonlief vond dit helemaal geweldig; van de spinnen die afgebeeld stonden op de verpakking tot en met de plantjes.

Natuurlijk kreeg hij het voor elkaar om de voor de helft met water gevulde kan naast het aquarium om te gooien zonder dat er ook maar een druppel van in het aquarium belandde, maar dat mocht de pret niet drukken.

Eigenlijk is het heel eenvoudig; je maakt het zakje met mos open. Verspreid dit over het aquarium, giet er een laagje water in. Het zijn namelijk moerasplantjes die van een vochtige omgeving houden.

Daarna maak je drie kuiltjes en plaats je het drietal verschillende plantjes in, deksel erop, dan nog even de batterijen in de houder onderin de lade stoppen zodat de lampjes aan kunnen en je bent klaar.

Vangt de vleesetende plant ook echt muggen en fruitvliegjes?

De zoete geur van de bloemen samen met de combinatie van het blauwe en witte licht voor als het donker is, lokt de vliegjes naar het terrarium.

Daar worden ze dan ‘gevangen’ door de bloemen en langzaamaan verteerd tot er niets meer van over is. Een mooie manier dus waarop je de natuur zijn werk laat doen.

De bodem waar de vleesetende planten in geplant zijn, is gemaakt van sphagnum (mos). Dit type mos is extra vocht vasthoudend wat ervoor zorgt dat het terrarium nagenoeg geen verzorging nodig heeft.

Voor het beste groeiresultaat zorgt u ervoor dat er ten alle tijden een klein laagje water in het terrarium zit.

Natuurlijk moesten we hem ook even testen. Daarom plukte manlief een enorme spin van de trap om de grote kelkplant te ‘voeren’. De spin kan er niet meer uit, spartelt nog even en lijkt daarna al snel verdoofd.

Zoonlief vond dit toch wel machtig interessant en bleef maar wijzen naar de plant die ‘spin opeten’. De dagen daarna werd hij verteerd tot er niets meer over was.

Geen enge vleesetende planten dus zoals in de film Piet Piraat en het Vliegende Schip, maar gewoon een gezellig en toch ook best wel strak en design terrarium met stiekem heel mooie bloemen.

De plantjes houden heel erg van licht, dus hadden we hem eerst in het midden van de woonkamer neergezet bovenop een hoge kast. De kinderen vonden het zeer interessant dus ik zag hem al in duizenden stukjes op de grond liggen.

Al snel heb ik hem echter naar de keuken verplaatst; tussen de prullenbak en de wasbak in waar we de meeste vliegjes hebben zitten.

Of het werkt; ik heb het niet gezien dat er een vlieg in vloog maar ik heb die avond geen vlieg meer gezien! Natuurlijk is dit ook ontzettend leuk voor op de kinderkamer, als ze wat ouder zijn.

Door het warme en vochtige weer worden er ook de komende tijd nog veel muggen verwacht. Wij zijn er in ieder geval klaar voor!

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Margriet Margriet schreef:

  Ik heb een plantje gekregen van iemand die het een keer in een supermarkt had gekocht en mij een stekje gaf.
  Nergens meer terug te vinden. Her heeft lichtgroene blaadjes en geeft een paar prachtige paarse bloempjes op steeltjes. De fruitvliegjes gaan er op zitten en blijven plakken. Ik heb er nergens meer last van. Alleen: het is een teer plantje en moeilijk te stekken. Wilde dat ik wist wat het was!

 2. Avatar van Marguerita Marguerita schreef:

  Lijkt me een heel leuke oplossing dit! Wij hebben ook erg veel last van muggen dit jaar… en fruitvliegjes

 3. Avatar van Mama Naturelli Mama Naturelli schreef:

  Oh wauw, ziet er erg handig uit! We laten de spinnen hier de muggen vangen, zijn geen fan van de spuitbussen! Echt efficiënt is het niet :’). Morgen eens bekijken, misschien haal ik er wel een paar in huis!

  • Avatar van Linda Linda schreef:

   Ja, hier ook geen fan van spuitbussen. Alleen al vanwege de kinderen. Maar spinnen, of de kat helpt helaas niet genoeg. Je hebt dit al vanaf hele kleine plantjes; kan je er op iedere kamer een plaatsen.

 4. Avatar van Mariëtte Mariëtte schreef:

  Oh super leuk.
  Ik had eerst zo’n smeriger fruit vliegjes val op het aanrecht staan. Dit is denk een veel beter alternatief!

 5. Avatar van Marushi Marushi schreef:

  Echt super gaaf vind ik dit! Misschien ga ik er ook wel eentje bestellen. -x-

 6. Avatar van Priscilla Priscilla schreef:

  Beetje morbide en stiekem ook een beetje zielig maar als het werkt lijkt me dit wel een mooie oplossing inderdaad. Ben wel benieuwd hoe lang de plantjes blijven leven.. al heb jij misschien wel groene vingers in tegenstelling tot mij!

  • Avatar van Linda Linda schreef:

   Ik heb absoluut geen groene vingers hoor, niet voor niets heel veel nepgroen in huis 😉 Maar volgens de beschrijving hebben ze weinig verzorging nodig.