Skip to Content

Vinted Nederland; hoe wekt het kopen en verkopen van speelgoed tot babykleding

Vinted Nederland; hoe wekt het kopen en verkopen van speelgoed tot babykleding

Puilt je kledingkast ook zo uit? Of die van je kinderen? En vind je het zonde om alles weg te gooien? En wil je niet steeds alles weggeven? Je kunt een extra zakcentje verdienen met je oude, te strakke broek. Tweedehands kledingwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond.

Je kunt er niet alleen pre-loved kleding kopen, je kunt ook jouw eigen kleding inwisselen die je niet meer past. Voor de verkochte kleding krijg jij ook een vergoeding of een gedeelte van de opbrengst. Tegenwoordig is een fysieke winkel niet meer nodig om je kleding te (ver)kopen. Wil je zelf je niet gepaste kleding verkopen? Dat kan prima online via verschillende platforms.

Vinted

Het begon in 2008 toen de Litouwse Milda aan het verhuizen was en te veel kleding had om mee te nemen. Justas maakte een website waar haar kleding kon worden weggegeven. Het liep als een trein en zo is het idee van een online platform voor tweehandskleding geboren. En Vinted werd geboren.

Inmiddels is het bedrijf actief in meer dan 14 landen! Van Nederland, Frankrijk, Polen, Litouwen tot de Verenigende staten en Canada. Er werken 700 medewerkers in verschillende landen om de online koop en verkoop mogelijk maken. In totaal zijn bestaat deze Vinted-community uit 45 miljoen leden!

Waarschijnlijk heb je hun slogan al wel eens vaker gehoord op de radio of tv. “Draag je ’t niet? Verkoop ’t dan!” Het klinkt makkelijk, maar zo makkelijk is het ook.

Naast je oude trui of spijkerbroek die je niet meer past, biedt het platform ook heren- en kinderkleding aan. Maar ook je iets te klein gekochte schoenen of je tas onderin de kast kan worden verkocht. Je kunt er zelf bestek, boeken, speelgoed, vazen, spiegels, vloerkleden of tafellinnen vinden. Kortom er is meer dan kleding!

“We willen je laten zien hoe geweldig tweedehands kan zijn. Verkoop de kleding die niet meer bij je past. Vind artikelen die je niet in de winkelstraat vindt. Vinted is voor iedereen die vindt dat goede kleding een lang leven verdient.”

Kijken, kijken en (niet) kopen

Je hebt een account nodig om actief te kunnen kopen en verkopen. Online via de website of via de app kan je vrij snel zien wat er te koop is. Door een filter krijg je direct te zien wat er allemaal te koop is en wat voor prijskaartje eraan hangt.

Vergeet niet dat de aangeven prijs zonder transportkosten en Vinted-kopersbescherming zijn. Deze kosten komen dus nog op de verkoopprijs. Als je op de link “Koop Nu” klikt zie je wat de gehele kosten voor de product zullen zijn. Je ziet je bestelling, de verzendkosten, de kosten van de Vinted-kopersbescherming en vervolgens het totale bedrag.

De kopersbescherming is eigenlijk een soort verzekering voor de verkoper. Mocht je pakket kwijt raken of beschadigen betaalt Vinted het bedrag aan je terug. Bekijk wel even goed de voorwaarden.

De kosten van de verzending verschilt per pakket en pakketdienst. Dat heeft te maken met het gewicht en de afmetingen van je product. Ook zijn de kosten afhankelijk van welke pakketdienst je selecteert als koper. Bij het kopje “zending” zie je de verschillende mogelijke pakketdiensten met de prijs. Je kunt kiezen tussen thuisbezorgen of een afhaalpunt. Dat laatste is vaak goedkoper.

En als echte Hollander kan je lekker kijken, kijken en niet meteen kopen. Je kan iets aanklikken als favoriet. Je koopt het niet maar volgt het item.

De kans dat een ander het wel direct koop bestaat natuurlijk wel altijd. Ook kan je dagelijks een aantal keer een bod uitbrengen op de vraagprijs. Door op het product te klikken en vervolgens te klikken op “bericht versturen” kan je in de app linksboven een bod uitbrengen.

Betalen kan via onder andere via iDEAL of Paypal. Mocht je een saldo hebben opgebouwd in je Portemonnee (door eerdere verkochte spulletjes) wordt dat verrekend. Dat is nog eens fijn shoppen!

En dan is het wachten je aangekochte items binnenkomen. Sta niet gek te kijken als dit een aantal dagen duurt. Is het aangekomen krijg je een bevestiging. Je kan het pakket ophalen of het wordt thuisbezorgd.

Ben je niet tevreden, kan je dat aangeven en kan er een passende oplossing worden gevonden. Of je stuurt alles terug. Ben je tevreden bevestig je de aankoop en ontvang de verkopende partij het geld in zijn Portemonnee.

Tips om te verkopen

Naast kopen kan je ook spullen verkopen. Onderaan de app in het midden staat “ verkopen”. In een paar tellen kan jij je eigen winkeltje vullen. Het is aan te raden een aantal goede foto’s te maken van het product. Zo laat je de kwaliteit en de staat zien. Merk kleding of spullen behouden vaker hun waarden en kan je ook voor wat meer geld verkopen.

Vul de titel in en beschrijf het product goed. Daarna kan je de categorie, merk, staat en verkoopprijs kiezen. Bij het kiezen van de verkoopprijs is de staat van je product wel belangrijk. Kijk ook even goed naar de prijs van vergelijkbare producten.

Aan het einde kom je bij het pakketformaat. Deze kosten zijn voor de koper. De koper kiest de pakketdienst die jij heb geselecteerd. Bij Profiel, Instellingen en dan Verzending kan je de verschillende pakketdiensten aangeven waar jij het pakket wilt afgeven als verkoper.

Soms geeft de kopende partij aan dat jij de verzendkosten moet voorschieten, deze krijg je terug als de bestelling is afgerond. Let dus even goed op de juiste verzendopties (Klein, Middel, Groot en Aangepast) en de bijbehoren afmetingen. Die komen tevoorschijn als je een verzendoptie selecteert. Als de verzendkosten hoger zijn dan de koper betaald heeft, zijn deze kosten voor jou.

Verpak je spullen goed, zeker als het kwetsbaar is. Het kan in een vuilniszak, oude schoenendoos of een ander tasje. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit zolang het maar goed verpakt is. Soms krijg je meteen een verzendlabel toegestuurd via de email om te printen en op het pakket te doen. Maar via een verzending bij Homerr krijg je een verzendlabel bij het afgiftepunt.

Na het opsturen (bij een pakketdienstlocatie) is het wachten tot het pakket wordt afgeleverd. Dat kan soms dagen of weken duren zeker als je pakket naar Spanje of Polen gaat. Wanneer het pakket is aangekomen krijg je daar bevestiging van. Het is nu wachten tot de ontvangende partij het pakket accepteert.

Wanneer dat gebeurd, zal je saldo in je Portemonnee stijgen. En dan kan je het meteen weer uitgeven of je laat het uitbetalen op je eigen rekening! Ideaal toch, gewoon geld verdienen met je spullen die je niet meer gebruikt. Is er een geschil, moet dit in goed overleg worden opgestuurd. Het kan ook zijn dat je het pakket weer teruggestuurd krijgt.

Tips

  • Wees eerlijk over de staat van je items. Benoem een vlek of een lichte schade om teleurstellingen te voorkomen.
  • Vraag je een veel te hoge prijs, zullen je spullen niet worden verkocht.
  • Als je een bod wilt doen, bied niet te laag. Onderhandelen is natuurlijk een sport maar kan mensen ook beledigen.
  • Als je lekker op vakantie gaat, kan je dat aangeven in je Profiel en dan Vakantiemodus. Lastig om wat te versturen wat thuis ligt als je op vakantie bent.
  • Als je iets wilt verkopen, probeer een aantal goedkope items te bundelen. Aantal goedkopere artikelen samenvoegen en vraag daar een mooie prijs voor. Dat is beter dan voor elk item €2,00 te vragen.

Meer informatie vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *