Skip to Content

Dit zijn de vieste plekken in huis

Dit zijn de vieste plekken in huis

Misschien niet zo’n smakelijk artikel, maar wel handig om te weten: wat zijn de vieste plekken in je huis? We denken allemaal al snel aan de wc… maar laat het dat nou net niet zijn. Misschien moet je dit wel helemaal niet lezen, want echt fijn is het niet!

Overal bacteriën en meer

Bacteriën, gisten, schimmels: of je nu wilt of niet, je ontkomt er niet aan. Werkelijk overal zijn ze te vinden. We zien ze (meestal) niet, maar ze zijn er wel degelijk. En laat nou juist de plekken waar je het niet verwacht, de meest smerige zijn. Want zou je niet denken dat juist een keuken de meest schone plek in huis zou zijn? Helaas, volgens onderzoekers zou het zelfs de smerigste zijn! Welke plekken in onze huizen zijn dus het smerigst?

De keuken is helemaal niet schoon!

Ook al denk je dat je alles altijd schoon maakt in de keuken, moeten we je toch teleurstellen. Want vaak verspreid je juist zo de bacteriën die je ziek kunnen maken. En als je er goed over nadenkt is dat ook eigenlijk niet zo moeilijk om te begrijpen.

We wassen onze handen, gebruiken handdoeken, sponzen en vaatdoekjes om alles schoon te houden. We vergeten alleen dat als je het aangeraakt hebt, de bacteriën eraan zitten en je met deze schoonmaakdoekjes, zeg maar, het volgende object dus juist besmetten. 

Schoonmaken of besmetten?

Neem een sponsje. Het ding blijft nat en daarmee is het een ideale bron voor deze kleine organismes. Een spons kan je niet droog maken. Ook het vaatdoekje zal je nooit helemaal kunnen reinigen en als je dus na het schoonmaken van het aanrecht het weer gebruikt om bijvoorbeeld de eettafel af te nemen: je snapt het al, dan ‘smeer’ je de organismen alleen maar verder uit naar het volgende object.

Je denkt het schoon te maken, maar doet dat dus eigenlijk niet. Vervang ze dan ook heel regelmatig. Een keukensponsje het liefst zeker iedere 2 weken en het vaatdoekje was je dagelijks.

Snij je vlees en zet je daarna je fornuis aan of draai je je kraan open? Inderdaad: ook dan hechten de bacteriën zich aan het volgende object wat je aanraakt!

Spullen van huisdieren

Dat de kattenbak geen schoon object is, mag duidelijk zijn. Maar ook de speeltjes van de dieren zijn niet schoon te noemen. Of hun drinkbakken. De dieren hebben het in hun mond, bijvoorbeeld. En wat de kattenbak betreft: de katten lopen hier heerlijk doorheen om vervolgens ook door je huis te lopen…

Je telefoon!

Nu heb je die alvast meer gehoord, maar die telefoon van jou staat ook boven in het lijstje. Niet vreemd, want waar ligt het geval wel niet allemaal? En met wat voor vieze handen pak jij het niet op? Misschien zit je wel op je smartphone te kijken als je op de wc zit, ligt het even ergens snel neergelegd bij een openbaar toilet of op een vieze tafel in een restaurant.

Je pakt hem snel op als het gaat terwijl je het vlees aan het snijden was of… Nou ja, je snapt het al. Ongemerkt komt er van alles aan te zitten en het is nou niet bepaald een product wat je iedere dag schoonmaakt.

De afstandsbediening

Nog zo’n geval is de afstandsbediening. Ook die neemt iedereen in zijn handen en zwerft door de kamer heen…

De computer

Jawel, je toetsenbord, de muis: hoe vaak maak jij het schoon? Een toetsenbord zou zelfs meer bacteriën bevatten dan een toiletbril. Eigenlijk niet heel vreemd. Want een wc-bril maak je heel vaak schoon (nemen we even aan). Boven een toetsenbord zitten we ook nog eens te eten en raken we het met vieze handen ook aan… 

Gordijnen

Hoe vaak was jij je gordijnen? Inderdaad…De rest van de kamer zal vaak schoongemaakt worden. Maar de gordijnen zijn dan toch een ingewikkelder probleem. 

Stiekeme plekjes

Er zijn van die plekken waar je helemaal niet bij stilstaat. Neem de beker die je gebruikt om uit te drinken in de badkamer. Hoe vaak was je die af? Of misschien nog wel viezer: waar staan jouw tandenborstels in? Die bekers vergeten we helemaal vaak… Maak ze simpelweg schoon door ze af te wassen of gewoon even de vaatwasser in (als dat kan).

Prullenbak

Oké, die is simpeler. En het zou allemaal niet zo erg zijn als we het ding gewoon iedere dag zouden legen en dan goed schoon zouden maken. Maar vaak wachten we tot het ding vol zit. En veel bakken hebben kieren waar je niet goed bij kunt komen om schoon te maken. Omdat er een soort mechanisme inzit om het met je voet open te doen, bijvoorbeeld. 

Alle handvaten, deurklinken en schakelaars

Of het nu gaat om het handvat van de koelkast of de klink van de deuren: iedereen raakt het aan! Even een doekje over deze handvaten en deurklinken halen is dan ook een prima idee! En natuurlijk zijn ook lichtschakelaars in dit opzicht te noemen.

Kan je te schoon zijn?

Tja, ook nu lopen de meningen weer eens uiteen. Volgens het Voedingscentrum zou dit nooit bewezen zijn. Terwijl bijvoorbeeld het UMC van Maastricht op haar site laat weten dat we niet te schoon moeten zijn.

Natuurlijk is een goede hygiëne belangrijk. Hierdoor zijn er veel ziekten die we niet meer oplopen. Maar ons afweersysteem kan ook in de war raken hierdoor, waardoor we bijvoorbeeld veel meer last hebben van allergieën. Wil je hierover meer weten, dan is het artikel van het UMC een aanrader.

Ook Quest heeft zich verdiept in het schoonmaken van je huis en zij stellen dat we té hygiënisch leven, waardoor we de kleine gevaren juist meer kans geven. Moraal van het verhaal: gebruik je gezonde verstand. Natuurlijk is hygiëne belangrijk. Je wilt immers niet ziek worden of een ziekte verspreiden naar anderen. Maar doorslaan heeft dus waarschijnlijk een averechts effect. 

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *