Skip to Content

Vervellen in de zomer: Oorzaken, gevolgen en verzorging van de huid

Vervellen in de zomer: Oorzaken, gevolgen en verzorging van de huid

De zomer is het seizoen van zon, zee en strand, maar ook van de vervellende huid die daar vaak mee gepaard gaat. In dit artikel bespreken we de oorzaken van een vervellende huid in de zomer, de gevolgen ervan, en geven we tips over hoe je je huid het beste kunt verzorgen tijdens dit seizoen. Lees verder om alles te weten te komen over het fenomeen vervellen in de zomer.

Oorzaken van vervellen in de zomer

Een van de voornaamste oorzaken van een vervellende huid in de zomer is de zon. Onder invloed van de zon produceert je huid melanine om zichzelf te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Wanneer je huid te veel UV-straling opneemt, raakt deze beschadigd en kan er zonnebrand ontstaan. Vervellen is een natuurlijk proces van je huid om de beschadigde cellen af te stoten en te herstellen.

Andere oorzaken zijn;

 • In de zomer is het warm en dit kan leiden tot overmatig zweten. Zweten helpt je lichaam om af te koelen, maar het kan ook zorgen voor een ophoping van zouten, vetten en vuil op de huid. Dit kan leiden tot verstopte poriën, wat op zijn beurt kan bijdragen aan het vervellen van de huid.
 • Droge huid: Een droge huid heeft de neiging sneller te vervellen omdat de huidbarrière verzwakt is en de huidcellen gemakkelijker loslaten.
 • Huidziekten: Aandoeningen zoals eczeem, psoriasis en seborroïsch eczeem kunnen vervelling veroorzaken.
 • Allergische reacties: Contactdermatitis, veroorzaakt door een allergische reactie op stoffen zoals zeep, cosmetica of chemicaliën, kan leiden tot vervelling van de huid.
 • Infecties: Huidinfecties, zoals schimmelinfecties of bepaalde virale infecties, kunnen ook vervelling veroorzaken.

Vervellen bij kinderen

Kinderen hebben een gevoeligere huid dan volwassenen, waardoor ze vatbaarder zijn voor huidirritaties en zonneschade. Wanneer een kind vervelt, is het belangrijk om de huid voorzichtig te behandelen en te beschermen. Gebruik milde, kindvriendelijke hydraterende crèmes en kalmerende middelen zoals aloë vera-gel om de huid te verzorgen. Zorg ervoor dat het kind voldoende beschermd is tegen de zon met een hoge SPF-zonnebrandcrème, beschermende kleding en door het zoeken van schaduw tijdens de piekuren van de zon.

Waarom vervellen na vakantie?

Na een vakantie kan je huid vervellen om de volgende redenen:

 • Zonneschade: Tijdens een vakantie ben je vaak langer en intensiever blootgesteld aan de zon, wat kan leiden tot zonneschade en vervelling.
 • Klimaatverandering: Als je op vakantie gaat naar een bestemming met een ander klimaat, kan je huid reageren op de veranderende omstandigheden. Bijvoorbeeld, een droger klimaat kan leiden tot een drogere huid, waardoor de huid sneller kan gaan vervellen.
 • Blootstelling aan zout water en chloor: Tijdens een vakantie breng je mogelijk meer tijd door in de zee of in zwembaden. Zout water en chloor kunnen de huid uitdrogen, wat kan bijdragen aan vervelling.
 • Verandering in huidverzorging: Tijdens een vakantie is het mogelijk dat je je normale huidverzorgingsroutine niet volledig volgt of dat je andere producten gebruikt. Dit kan leiden tot een onbalans in de huid en het vervellen bevorderen.

Vervellen / eelt van de voeten

Vervellen van de voeten en eeltvorming zijn veelvoorkomende problemen die vaak samen voorkomen. Beide problemen kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals druk en wrijving op de voeten, het dragen van strakke of oncomfortabele schoenen, of het blootstellen van de voeten aan een vochtige omgeving.

Vervellen zonder verbrand te zijn

In sommige gevallen kan de huid vervellen zonder voorafgaande verbranding. Deze schilfers kan te wijten zijn aan factoren zoals een droge huid, overmatig zweten, allergische reacties of huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis. Om deze vorm van vervellen te behandelen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken en de huid goed te hydrateren en te verzorgen met milde, verzachtende producten. Raadpleeg een dermatoloog of arts als je vermoedt dat het vervellen het gevolg is van een huidziekte of als het probleem aanhoudt of verergert.

Gevolgen van vervellen in de zomer

Een vervellende huid kan leiden tot droogheid, irritatie en jeuk. Het constante afstoten van huidcellen kan de natuurlijke vochtbarrière van je huid aantasten, waardoor de huid vatbaarder wordt voor irritaties en ontstekingen.

Vervellen kan ook zorgen voor een onregelmatige teint en textuur van de huid, doordat sommige delen sneller vervellen dan andere. Dit kan leiden tot een vlekkerige, oneffen uitstraling.

Kun je vervellen en bruin worden?

Ja, het is mogelijk om tegelijkertijd te vervellen en bruin te worden. Vervellen is het resultaat van het afstoten van beschadigde huidcellen, terwijl bruin worden een reactie is van de huid op blootstelling aan UV-straling, wat leidt tot een verhoogde productie van melanine. Echter, de beste manier om een gezonde, bruine kleur te krijgen is door je huid te beschermen tegen schade door de zon, wat betekent dat je idealiter wilt voorkomen dat je huid verbrandt en vervelt.

Verzorging van de huid tijdens de zomer

Het is belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Gebruik een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF, en herhaal het aanbrengen elke twee uur, vooral na het zwemmen of zweten. Zoek schaduw op wanneer de zon op zijn sterkst is, en draag beschermende kleding, zoals een hoed en zonnebril.

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je lichaam en huid gehydrateerd te houden. Daarnaast is het belangrijk om een vochtinbrengende crème te gebruiken die geschikt is voor jouw huidtype. Breng deze ’s ochtends en ’s avonds aan om de vochtbarrière van je huid te ondersteunen en droogheid tegen te gaan. Kies in de zomer bij voorkeur voor lichtgewicht, olievrije producten die snel door de huid worden opgenomen.

Als je huid al aan het vervellen is, kun je verkoelende en kalmerende producten gebruiken om de jeuk en irritatie te verlichten. Aloë vera-gel staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en is zeer geschikt om zonnebrand en vervellende huid te behandelen. Ook kun je komkommerplakjes op de aangetaste plekken leggen om de huid te kalmeren.

Om de huid te helpen bij het afstoten van dode huidcellen, kun je regelmatig een milde scrub gebruiken. Kies voor een product met zachte exfoliërende deeltjes en scrub niet te hard om de huid niet verder te beschadigen. Exfoliatie bevordert celvernieuwing en helpt bij het herstellen van een egale huidteint.

Een gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij het behouden van een gezonde huid. Zorg ervoor dat je voldoende vitamines en antioxidanten binnenkrijgt door het eten van fruit, groenten, noten en zaden. Vitamine C en E zijn bijvoorbeeld belangrijke antioxidanten die helpen om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Wat te doen bij vervellen door de zon?

Als je huid vervelt door de zon, neem dan de volgende maatregelen:

 • Vermijd verdere blootstelling aan de zon: Zoek schaduw op, draag beschermende kleding en zonnebrandcrème met een hoge SPF om verdere zonneschade te voorkomen.
 • Hydrateer en kalmeer: Gebruik hydraterende crèmes en kalmerende middelen zoals aloë vera-gel om de huid te helpen herstellen en te voorkomen dat deze verder uitdroogt.
 • Drink voldoende water: Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft door voldoende water te drinken.
 • Gebruik pijnstillers indien nodig: Overweeg het gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol om eventuele pijn of ongemak te verlichten.

Vervellen versnellen

Hoewel het natuurlijke proces van vervellen niet significant versneld kan worden zonder het risico van huidbeschadiging, kan exfoliatie met een zachte scrub of exfoliërende handschoen helpen om dode huidcellen voorzichtig te verwijderen en het herstelproces te ondersteunen. Zorg ervoor dat je niet te hard scrubt en de huid verder irriteert. Hydrateren en kalmeren met producten zoals aloë vera-gel kunnen ook nuttig zijn om de huid soepel te houden en het vervelproces te vergemakkelijken.

Wat smeren op vervellende huid?

Op een vervellende huid kun je de volgende producten smeren om het herstel te bevorderen en ongemak te verminderen:

 • Hydraterende crèmes en lotions: Kies voor hydraterende producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige of beschadigde huid. Ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine en ceramiden kunnen helpen bij het vasthouden van vocht en het herstellen van de huidbarrière.
 • Aloë vera-gel: Aloë vera staat bekend om zijn kalmerende en hydraterende eigenschappen. Het helpt de huid te herstellen en verlicht jeuk en irritatie. Kies voor pure aloë vera-gel zonder toegevoegde geur- en kleurstoffen.
 • Komkommerplakjes: Leg plakjes komkommer op de vervellende huid om deze te kalmeren en te verkoelen.
 • Topische corticosteroïden: In sommige gevallen, zoals bij ernstige vervelling of jeuk, kan een arts een milde corticosteroïde crème voorschrijven om ontstekingen te verminderen.

Hoe kom je het snelst van vervellen af?

Om het vervellen zo snel en effectief mogelijk te behandelen, volg je de volgende stappen:

 • Hydrateren: Breng regelmatig een hydraterende crème of lotion aan op de vervellende huid om vocht in te sluiten en droogheid te verminderen. Kies voor producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige of beschadigde huid.
 • Kalmeren: Gebruik kalmerende middelen zoals aloë vera-gel of komkommerplakjes om eventuele jeuk of irritatie te verlichten.
 • Exfoliëren: Verwijder voorzichtig dode huidcellen door een milde scrub te gebruiken. Doe dit met mate en wees voorzichtig om de huid niet verder te beschadigen.
 • Vermijd direct zonlicht: Bescherm de vervellende huid tegen verdere schade door direct zonlicht te vermijden en zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken.

Hoe lang duurt vervellen na verbranding?

De duur van het vervellen na verbranding varieert per persoon en de ernst van de zonnebrand. In de meeste gevallen begint het vervellen enkele dagen na de verbranding en duurt het proces ongeveer een week. Gedurende deze tijd is het belangrijk om de huid goed te hydrateren, te kalmeren en te beschermen tegen verdere blootstelling aan de zon. Als de verbranding ernstig is of gepaard gaat met blaren, kan het langer duren voordat de huid volledig genezen is

Wanneer medische hulp inschakelen?

In de meeste gevallen is vervellen in de zomer een normaal verschijnsel dat met de juiste verzorging en voorzorgsmaatregelen kan worden voorkomen of behandeld. Als je huid echter ernstig vervelt, hevige pijn veroorzaakt, of gepaard gaat met koorts, zwelling, of andere symptomen die wijzen op een infectie of onderliggend gezondheidsprobleem, is het raadzaam om een arts of dermatoloog te raadplegen.

Vervellen van de huid in de zomer is een veelvoorkomend verschijnsel, veroorzaakt door factoren zoals zonneschade en overmatig zweten. Door je huid te beschermen tegen de zon, voldoende te hydrateren, en een gezonde voeding te volgen, kun je de kans op vervellen minimaliseren en een gezonde, stralende huid behouden. Vergeet niet om aandacht te besteden aan de signalen van je huid en medische hulp in te schakelen als dat nodig is. Geniet van de zomer en zorg goed voor je huid!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *