Skip to Content

Verstopte afvoer ontstoppen; van keuken tot douche of wasbak

Verstopte afvoer ontstoppen; van keuken tot douche of wasbak

Hoe vervelend is het als je staat te douchen, maar het water loopt nauwelijks meer weg? Of nog erger: de afvoer is helemaal verstopt. Dat kan ook gebeuren met een bad, wasbak, gootsteen en toilet. Je kunt dan de kraan aanzetten of doorspoelen wat je wilt, maar hierdoor maak je het alleen maar erger.

Je moet dus een manier vinden om te ontstoppen, of om het vuil te verwijderen zodat het water beter kan doorspoelen. Maar hoe kun je dat aanpakken, zonder dat er een loodgieter aan te pas hoeft te komen? Ook enkele tips hoe je kunt voorkomen dat je afvoer verstopt raakt!

Afvoer ontstoppen met natuurlijke huis, tuin en keuken producten

Het zal je maar net gebeuren dat je staat te douchen in bad, maar je bad toch volloopt met water omdat er vuil in de afvoer zit. Of nog erger, je staat te douchen en hébt helemaal geen bad, maar je badkamer verandert langzaam in een grote badkuip omdat het water niet weg stroomt.

Denk bijvoorbeeld aan zeepresten en haren die achterblijven en er zo voor zorgen dat het water niet goed weg kan stromen. Shampoo, conditioner, douchegel en badschuim kunnen allemaal resten achterlaten, en terwijl jij je haar staat te wassen zul je er waarschijnlijk een en ander verliezen.

Rioolveer

Je moet dus een manier vinden om te ontstoppen, of om het vuil te verwijderen zodat het water beter kan doorspoelen. Maar hoe kun je dat aanpakken, zonder dat er een loodgieter aan te pas hoeft te komen? Ook enkele tips hoe je kunt voorkomen dat je afvoer verstopt raakt!

Je kunt de zeepresten en haren verwijderen door gebruik te maken van een rioolveer (hier). Je kunt dan het beste het plugrooster of de afvoerplug met een schroevendraaier verwijderen. Daar zul je al wat vuil tegengekomen, dus dit kun je meteen schoonmaken met een doekje.

Daarna steek je de rioolveer in de afvoerbuis; je moet deze er zo ver in duwen dat je voorbij het sifon komt. Vervolgens trek je de rioolveer weer uit de afvoerbuis, en je zult zien dat er heel wat zeepresten en haren zijn meegekomen.

De rioolveer kun je meteen schoonmaken. Meestal heb je de oorzaak van de verstopping hiermee gevonden, en kun je dus testen of je bad of douche weer goed doorloopt. Is dat niet het geval, dan kun je proberen of je met de rioolveer nog meer vuil weg kan krijgen.

Als de verstopping is verholpen, plaats je het plugrooster of de afvoerplug weer terug.

Water, azijn en baking soda

Een andere vrij eenvoudige én natuurlijke manier om je verstopping te verhelpen, is door kokend water, azijn en baking soda te gebruiken. Soms helpt het al voldoende om 1-1,5 liter kokend water in het afvoerputje te gieten.

Als dat nog niet heeft geholpen, kun je daarna 60 gram baking soda in de afvoer doen en 250 ml natuurazijn. Laat dit 15 tot 20 minuten inwerken en giet daarna nog eens 1-1,5 liter kokend water in de afvoer. Deze methode werkt meestal prima bij kleine verstoppingen.

Gootsteenontstopper

Je moet dus een manier vinden om te ontstoppen, of om het vuil te verwijderen zodat het water beter kan doorspoelen. Maar hoe kun je dat aanpakken, zonder dat er een loodgieter aan te pas hoeft te komen? Ook enkele tips hoe je kunt voorkomen dat je afvoer verstopt raakt!

Een ontstopper kan ook prima werken. Het is hierbij handig om van tevoren het plugrooster of de afvoerplug te verwijderen en het vuil daar weg te halen. Daarna moet je het bad vullen met een laagje water, zodat de zuignap van de ontstopper helemaal onder water is een zuigende werking heeft.

Met enige kracht moet je vervolgens met de ontstopper duwen en trekken, zodat het vuile water uit de afvoer naar boven kan komen. Ga even door totdat je de verstopping hebt verholpen; je zult dan merken dat het vuile water door de afvoer wegstroomt als je de ontstopper optilt.

Chemische ontstopper

Als geen van bovenstaande methodes lijkt te werken, kun je overwegen om een chemische ontstopper te kopen in de winkel om de afvoer mee te ontstoppen. De chemische stoffen zullen het vuil in de afvoer oplossen, waardoor het water daarna weer goed kan doorstromen.

Let er goed op dat je een chemische ontstopper kiest die geschikt is voor het type afvoer dat je hebt; vraag advies als je niet zeker weet welke je moet kiezen. De aanwijzingen van de fabrikant verschillen per ontstopper, dus kijk goed op de verpakking hoe je te werk moet gaan.

Let op: Het gaat om een chemische vloeistof, dus je zal altijd handschoenen moeten dragen, en soms zelfs een veiligheidsbril.

Je moet al het stilstaande water in je badkuip of gootsteen verwijderen, omdat je de chemische ontstopper rechtstreeks in de afvoer moet gieten. Op de verpakking van het product staat hoeveel je moet gebruiken en hoe lang het moet inwerken. Zorg dat je niet spettert! Gebeurt dat toch, maak dan meteen dat gedeelte van je badkuip of gootsteen schoon.

Nadat het middel is ingewerkt, spoel je de afvoer door met koud water en moet de verstopping verdwenen zijn. Is dat niet het geval? Ga dan niet met een andere chemische ontstopper aan de slag, want het kan erg gevaarlijk zijn wanneer deze zich met elkaar mengen! Neem liever het zekere voor het onzekere en schakel de hulp in van een loodgieter.

Verstopping voorkomen keuken of badkamer

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je afvoer verstopt raakt. Met déze tips verklein je de kans op een verstopping van de afvoer aanzienlijk:

  • Giet regelmatig kokend water door de afvoer. Dit beschadigt de afvoer niet, maar het kokende water kan een hoop vuil meenemen en daardoor een verstopping voorkomen.
  • Strooi een beetje baking soda in de afvoer. Het meest hardnekkige vuil kun je hiermee weg krijgen. Een voordeel van baking soda is dat het veel minder schadelijk is dan een chemische ontstopper.
  • Giet frituurvet en jus niet door de afvoer. Zorg dat je de lege kan van het frituurvet bewaart, zodat je het hier terug in kan gieten met behulp van een trechter, als je het frituurvet gaat vervangen. De resten vet kun je met keukenpapier wegvegen en in de prullenbak gooien.
  • Haal regelmatig haren uit het doucheputje. Zodra je ziet dat er haren vastzitten aan het plugrooster, haal je deze weg. Geen fijne klus, maar door haren kan een verstopping ontstaan.
  • Spoel geen rare dingen door het toilet; gebruik het toilet alleen waar deze voor bedoeld is. Zelfs vochtig toiletpapier kan ervoor zorgen dat de afvoer verstopt raakt, ook al kun je deze volgens de verpakking gewoon door het toilet spoelen. Je kunt deze beter na gebruik in een prullenbak weggooien.

Heb jij wel eens last gehad van een verstopte afvoer?

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *