Skip to Content

Verjaardag vieren volwassene; tips en ideeën voor activiteiten wat te doen op je verjaardag

Verjaardag vieren volwassene; tips en ideeën voor activiteiten wat te doen op je verjaardag

Hoe ouder je wordt, hoe minder vaak ‘grote mensen’ hun verjaardag vieren. Als kind was mijn eigen verjaardag de geweldigste, nou ja de op één-na-geweldigste dag (Pakjesavond wint het ieder jaar weer) van het jaar. Het leek altijd wel eeuwen te duren voordat januari aanbrak. Helaas was ik ook nog eens aan het einde van januari jarig, wachten duurt lang.

De kriebels die ik al voelde wanneer januari zijn intrede deed waren onbetaalbaar. Ik kon maar moeilijk de slaap vatten in de avond voor mijn verjaardagsfeest. Zo kan ik mij nog goed herinneren toen ik 10 jaar werd. Ik was voor het echie jarig! Alles stond in het teken van de jarige, wat voelde ik mij speciaal.

Echter ben ik onlangs 31 jaar geworden en merk dat het gevoel wel een stuk minder is geworden. Is het nog wel nodig om mijn verjaardag te vieren? Dat geluksgevoel komt toch nooit meer terug. Dat kindergeluk komt niet meer terug.

Maar dat hoeft ook niet. Tijdens verjaardagen kun je wel andere geluksmomenten beleven. Het is maar net wat jij wilt. Want het is jouw feestje! En je kan er altijd voor kiezen om alleen speciale leeftijden te vieren, zoals je 50e verjaardag.

Kinderverjaardag

De verjaardagen van de kinderen worden eigenlijk altijd wel gevierd. Maar die van de ouders niet altijd. En onze kinderen vinden het raar dat grote mensen hun verjaardag niet meer vieren.

“Maar onze oom wordt toch sowieso een jaar ouder, waarom viert hij zijn verjaardag dan niet? Een feestje is toch leuk?”, vraagt onze dochter. Dat zijn de gedachtes van kinderen.

Want niet elke volwassene zit te wachten op een verjaardag. En dat kan verschillende redenen hebben. Dat is oké als je het om de juiste redenen doet en jij gelukkig wordt van die keuze.

Hoe vier jij je verjaardag?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je verjaardag te vieren. Daarbij kun je er ook nog voor kiezen om het elk jaar anders te doen.

Overdag. Je kunt je verjaardag overdag vieren, zodat jouw kinderen ook mee kunnen feesten. Kinderen vinden feestjes over het algemeen heel erg leuk. Ze genieten van de mensen, het eten en de gezelligheid.

In de avond. Maar je kan er ook voor kiezen om een feestje te vieren in de avond wanneer je kinderen al op bed zijn. Een verjaardag met volwassen mensen is heel anders dan een verjaardag met kinderen. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

Alternatieven ideeën wat te doen op je verjaardag

Heb je geen zin in de standaard verjaardagsfeestjes waarbij je in een rondje zit en het bord met kaas en worst door wordt gegeven? Dan kunnen de volgende opties wel wat voor je zijn.

Een weekend weg

Boek een weekend weg met je gezin (of vrienden) waarbij jij je prettig voelt. Ben je zelf erg rijk dan kun je dit bekostigen. Heb je het niet zo breed dan kun je aan je gasten vragen of zij een deel van hun eigen verblijf willen betalen in plaats van een cadeau aan jou.

Winter-BBQ

Mijn man en ik zijn beiden in januari jarig, waardoor het vieren van een zomerfeest niet erg binnen handbereik was.

Dus daarom hebben wij de BBQ naar de winter gehaald. Onze eerste winter-BBQ was een groot succes. We hadden sneeuw, een vuurkorf, glühwein, warm vlees en goed gezelschap. Bovendien liep iedereen heen en weer, waardoor er veel afwisseling was en ik met iedereen heb gesproken.

Naar de kroeg

Neem je vrienden mee naar de kroeg. Proost op het leven en bespreek wat het komende levensjaar jou gaat brengen. De uitnodiging moet je wel op tijd de deur uit doen, je vrienden moeten wel de tijd hebben om een oppas te regelen.

Picknicken

Is het echt zomer of weet je zeker dat het lentezonnetje tevoorschijn komt op je verjaardag? Gooi dan de picknickmand vol lekkers en gooi een kleed over je schouders. Want de wandeling naar het bos ligt in het verschiet. Vier je verjaardag heerlijk in de natuur.

Moorddiner

Ken je het spel Cluedo? Dit spel (hier) kun je ook thuis spelen, maar dan zijn jullie zelf de hoofdrolspelers. In jullie midden zit de moordenaar en gedurende het eten (wat je thuis ook kunt spelen) moet je zien te ontmaskeren wie de moordenaar is.

Skiën

Je kunt met een clubje gaan skiën. Een dagtripje naar Duitsland is zo gemaakt, maar er zijn ook banen in Nederland die jullie in winterse stemming kunnen brengen. Lekker actief zijn en achteraf proosten tijdens de après ski op het goede leven.

De Pluktuin

Bezoek met z’n allen de pluktuin om samen groente en fruit te verzamelen. Vervolgens gaan jullie dit allemaal thuis gezellig bereiden in de keuken. En niet te vergeten: te genieten van het zelf geplukte en -gemaakte diner.

Geen verjaardag vieren

We leven in een land met vrijheid van meningsuiting. Dus je bent te allen tijde vrij om te bepalen dat jij je verjaardag niet viert. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je geen zin hebt om je verjaardag te vieren, misschien herken je er een paar:

  • Als gastvrouw breng je de hele avond alleen maar drank en hapjes. Je komt niet tot een goed gesprek of eigenlijk spreek je überhaupt je gasten amper.
  • Je doet niet mee aan die verplichting elk jaar.
  • Je houdt niet van drukte om je heen en bent liever één-op-één met je vrienden.

Cadeaus voor volwassenen

Als je ouder wordt is het lastiger om cadeaus te verzinnen. De cadeautjes uit de grote speelgoedboeken zijn niet meer zo magisch voor je zoals ze dat vroeger waren.

  • Een gift voor het goede doel. Vraag om een donatie voor een door jou uitgekozen goede doel. Een genereus gebaar waar je zelf ook blij van wordt. Tegenwoordig kan dit al heel makkelijk via Facebook.
  • Fotoshoot. Vraag om een professionele fotoshoot met je familie en vrienden. Heel waardevol om later nog eens op terug te kijken.
  • Een boom. Vraag een boom voor in de tuin. Een kleintje is prima. En elke keer dat je naar deze boom kijkt, denk je aan je vrienden van wie je de boom hebt gekregen. Bovendien help je de natuur door meer groen te kweken in de wereld.
  • Schijt aan je leeftijd taart maken

Vier het leven!

Vier het leven en jouw verjaardag zoals jij dat wilt, en wees daar ook duidelijk in. Dus ook geen surprise party als jij het niet uitgebreid hoeft te vieren. Alleen dan is het pas een echte feestdag!

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *