Skip to Content

Ventileren en verluchten; wat is het verschil voor woonkamer en huis in zomer en winter

Ventileren en verluchten; wat is het verschil voor woonkamer en huis in zomer en winter

Ventileren en verluchten, termen die nogal eens door elkaar heen gegooid worden én die je steeds vaker ziet opduiken vanwege gezondheidsredenen. Maar waarom is het zo belangrijk? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen ventileren en verluchten? Hoe kun je het binnenklimaat thuis goed houden?

Het verschil tussen ventileren en verluchten

Laten we eerst met het verschil van beide termen beginnen. Beiden hebben dezelfde intentie: de lucht in huis verversen. Onder ventileren wordt verstaan dat de lucht continue ververst wordt. Nu heb je misschien de neiging om meteen aan een ventilatiesysteem te denken. Maar dat hoeft niet. Oude huizen worden bijvoorbeeld vaak vanzelf geventileerd omdat er overal kieren te vinden zijn.

Door alle extra isolatiematerialen die we tegenwoordig gebruiken snijden we ons wat dat betreft aardig in de vingers. Dit soort ventilatie is eigenlijk niet meer te vinden in nieuwe huizen. Dan komt er dus wel een ventilatiesysteem om de hoek kijken.

Of je zorgt ervoor dat er altijd ergens een rooster open staat of een raam op een kiertje open. Bij verluchten zet je tijdelijk een raam of een deur wagenwijd open. Even lekker doorwaaien, zeg maar. Beiden doen hetzelfde, alleen het tijdsbestek is anders.

Waarom is ventileren of verluchten belangrijk?

De lucht in ons huis (het binnenklimaat) is meestal niet erg gezond als er niet voldoende op gelet wordt. Als de lucht namelijk niet ververst wordt, blijven schadelijke stoffen in je huis ‘zweven’, net als overmatig vocht. Deze schadelijke stoffen komen gewoon binnen via bouwmaterialen die je aanschaft, maar ook uit nieuwe gordijnen, meubels en dat soort heel gewone dingen.

Deze lucht adem jij dus continue in, net als je kinderen. Dit inademen kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, geïrriteerde ogen, allergieën, maar ook problemen met de ademhaling door astma, bijvoorbeeld.

Andere levensbedreigende ziekten kunnen eveneens ontstaan door een slecht binnenklimaat. Niet alleen ziekten die gevaarlijk kunnen zijn worden zo sneller verspreid (zoals Corona), maar in een ongezonde lucht kunnen ook deeltjes rond dwarrelen die kunnen leiden tot kanker.

Vochtproblemen die ontstaan kunnen schimmels verspreiden, welke eveneens tot gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Ventileren

Ventileren is het aanvoeren van verse buitenlucht en het afvoeren van vervuilde binnenlucht, en dit de hele dag door. Bij veel nieuwbouwhuizen zit er een gecontroleerd ventilatiesysteem. Heb je dit niet, dan kun je zelf er ook voor kiezen om een rooster continue open te hebben staan. Of zorg dat een raam altijd op een kiertje staat.

Natuurlijk moet je hier wel bij opletten dat het inbrekers zo niet makkelijk gemaakt wordt. Daarom is het misschien wel zo verstandig om, als je die niet hebt, roosters te laten installeren. Dit kan bij je ramen of op een andere plek in de buitenmuur. Zo geef je inbrekers geen kans en heb je altijd iets waar frisse lucht doorheen kan waaien.

Verluchten

Verluchten is niks anders dan lekker even de ramen tegen elkaar open zetten of de deur wagenwijd opendoen. Dit kan heerlijk zijn als het mooi weer is, maar denk ook bij andere gelegenheden aan het verluchten van je huis. Ga je bijvoorbeeld iets verven? Zet alles dan goed open.

Dit geldt ook voor andere klussen in huis die je doet, waarbij stof vrijkomt. Bijvoorbeeld als je aan het zagen bent. Maar denk ook aan andere dampen, zoals bij het gebruik van verf (zoals al eerder genoemd) of lijm.

Ben je aan het koken? Een raam erbij openzetten is helemaal geen gek idee, of je moet een heel goed werkende afzuigkap hebben.

Heb je de luxe een raam te hebben in je badkamer? Zet lekker open zodra er gebruik gemaakt is van douche of bad. Zo kan het vocht snel verdwijnen. In je slaapkamer is frisse lucht onontbeerlijk. Zet hier altijd een roostertje open en na de nacht zet je lekker je raam open. Omdat je in de nacht veel vocht kwijtraakt, is het fijn om deze vochtigere lucht kwijt te kunnen.

Een gezond binnenklimaat houden

Waarschijnlijk overbodig om te melden, maar roken is uiteraard funest voor een gezond binnenklimaat. Wil je toch graag een sigaret opsteken? Doe dit dan buiten, zodat je niet andere gezinsleden tot last bent. Meeroken is heel ongezond en gebeurt zonder dat je er zelf om vraagt…

Schoonmaken in huis is natuurlijk heel goed. Een goede hygiëne is immers belangrijk. Maar als je aan het stoffen bent: zet even het raam open! Dan kan het stof wat nu juist opdwarrelt meteen afgevoerd worden.

Veel mensen in huis, nieuwe stoffen (zoals gordijnen of de bank, enz.), maar ook luchtverfrissers: allemaal redenen om even de boel open te zetten en daarnaast gewoon te ventileren.

Kortom: zorg gewoon dat er continue verse lucht naar binnen kan komen en bij activiteiten waarbij er meer vervuilde lucht ontstaat of vocht aanwezig is, breid je het verversen van de lucht uit door een raam of deur open te zetten.

Hoe zit het met vocht?

Soms is het niet meer te volgen, want bij het ene onderwerp wordt er gesproken over te veel vocht in huis en bij een ander onderwerp juist over de nadelen van een te droge lucht.

Inderdaad is beide niet goed. Volgens het RIVM is de luchtvochtigheid het gezondst als je dit tussen de 40 en 60% houdt. Planten kunnen je helpen om de luchtvochtigheid goed te houden!

Hoe verluchten in de zomer en in de winter?

In de zomer gaat het meestal een stuk eenvoudiger. Bij mooi weer zet je vanzelf een raam open. Aan het einde van de dag, als de ergste hitte geweest is, is het heerlijk om even alles tegen elkaar open te zetten en de koelere lucht je huis af te laten koelen. Daarmee wordt ook direct de binnenlucht extra gezuiverd. In de winter wordt het meer een ding om even bij na te denken.

Het raam in je slaapkamer even openzetten als je uit bed komt, moet het probleem niet zijn. Het is wel fijn om dit ook in de rest van het huis te doen. Zet even alle ramen open zodat de luchtstroom het sterkst is en de lucht in kortere tijd kan verversen. Dan hoeft het ook helemaal niet zo lang te zijn.

Luchtreinigers

Er zijn luchtreinigers te koop zoals hier die schadelijke elementen uit de lucht halen. Virussen en bacteriën die door de luchtreiniger heen stroomt worden tegengehouden.

Er zijn er ook die deze virussen en bacteriën doden. Uiteraard scheelt dit al, maar let wel op, want dit systeem brengt dus geen verse lucht in huis. Ventileren en verluchten blijft dus gewoon ook noodzakelijk!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *