Skip to Content

Zo kun je de veiligheid in je keuken vergroten

Zo kun je de veiligheid in je keuken vergroten

Een veilige werkomgeving in de keuken is essentieel om vervelende ongelukjes te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop je de veiligheid in de keuken kunt vergroten. Van een paar simpele aanpassingen tot een nieuwe indeling of kookplaat. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rij zodat jij optimaal kunt genieten van een comfortabele en veilige keuken.

Creëer voldoende ruimte in de keuken

Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is in de keuken. Zowel loopruimte als ruimte op het aanrechtblad. Dit verkleint het risico dat je hete pannen omstoot of jezelf ergens aan bezeert. Daarnaast is het slim om te kiezen voor een inductie kookplaat met afzuiging. Hierbij zit de afzuiging verwerkt in de kookplaat en heb je dus geen losse afzuigkap meer nodig. Want zeg nou eerlijk: we hebben allemaal wel eens ons hoofd gestoten tegen zo’n uitstekende afzuigkap.

Let op met gladde vloeren

Let op welke vloer je gebruikt in de keuken. Een gladde vloer verhoogt het risico op uitglijden en is hierdoor geen verstandige keuze. Sommige vloeren kunnen ook door vocht en waterspetters extra glad worden.

Plaats stopcontacten op een veilige plek

Zorg ervoor dat de stopcontacten op een handige én veilige plek worden gemonteerd. Je moet een veilige afstand houden tussen de stopcontacten en de gootsteen. Het is ook niet verstandig om een stopcontact vlak achter het fornuis te plaatsen.

Zorg voor goede werkverlichting

Plaats goede werkverlichting boven het aanrechtblad zodat je altijd duidelijk zicht hebt tijdens het koken. Dit is vooral erg belangrijk in de avond en tijdens de donkere wintermaanden.

Kook op een inductiekookplaat

Een inductiekookplaat is de veiligste keuze op het gebied van kookplaten en fornuizen. Een gasfornuis heeft een open vlam en vergroot het risico op brandwonden en het vrijkomen van gas. Een keramische kookplaat is in dat opzicht al beter, maar het nadeel hiervan is dat het na gebruik nog erg lang warm blijft. Een inductiekookplaat werkt met een magnetisch veld waardoor het snel afkoelt zodra je de pan weghaalt. Er zijn tegenwoordig veel soorten inductieplaten verkrijgbaar. Verdiep je voor aankoop in de mogelijkheden om de beste inductiekookplaat te vinden voor jouw keuken.

Laat de oven op ooghoogte plaatsen

Er kunnen vervelende ongelukken gebeuren met hete gerechten die je net uit de oven haalt. Om de kans op brandwonden te verkleinen, is het slim om de oven op ooghoogte te laten plaatsen. Dit maakt het makkelijker om een hete ovenschaal goed vast te pakken.

Op welke manier maak jij jouw keuken veiliger? 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *