Skip to Content

Vegetarische risotto recept; spinazie en champignons

Vegetarische risotto recept; spinazie en champignons

Vandaag gaan we naar het zuiden, Italië om precies te zijn. Ik hou van dat land, ben er pas twee keer geweest. Maar mag je me altijd voor wakker maken, alleen liever niet meer voor een treinreis. Dat is echter een heel ander verhaal.

De Italianen houden van het goede leven, van gezelligheid en goed eten en daar hoort natuurlijk ook een wijntje bij. De pizza’s en de pasta’s kan ik niet weerstaan, evenals de vleesgerechten die er zeker ook mogen zijn.

Risotto is een van de gerechten die ik graag eet, maar toch niet zo heel vaak klaar maakt. Stiekem duurt het best lang om een goede risotto te maken. Zeker als je wilt dat hij ook nog lekker is zoals dit vegetarische recept. Ook populair hier in huis is de bietenrisotto.

Wat als je naar Masterchef kijkt niet gemakkelijk is, de gerechten worden daar vaker ‘afgekeurd’ dan gecomplimenteerd. Maar goed, risotto it is.

Ingrediënten vegetarische risotto

 • Risottorijst (1.43)
 • 1 rode ui
 • 100 mL kookroom (0.26)
 • 250 gram champignons (0.75)
 • 500 gram diepgevroren a la creme spinazie (0.65)
 • 100 gram geraspte kaas (0.85)
 • blik rode tomatenstukjes/puree (0.39)
 • Olijfolie
 • Bouillonblokjes
 • Verse basilicum

Eventueel te combineren met kip.

Bereidingswijze

Als eerste zet je een pan water op het vuur om bouillon in te maken. Zelf maak ik altijd een liter en kijk ik hoeveel ik nodig heb.

In een koekenpan met deksel verwarm je de olie waarin je een fijn gesneden rood uitje glazuurt. Daarna bak je kort de risotto mee.

Voor de babymaaltijd moet je helaas in een aparte koekenpan aan de slag, of zonder ui en kookroom werken. Als die glazig begint te worden schep je telkens een paar grote soeplepels bouillon erbij zodat het net ‘kopje onder’ gaat. Deksel er op en wachten maar, tot het vocht door de rijstkorrels wordt opgenomen.

Kan je tussendoor de vaatwasser uitruimen, of even met je kind naar Sesamstraat kijken.

Niet te lang, want dan moeten er weer een paar schepjes bij. Vlak voor de laatste scheut voeg je de kookroom toe, zodat het een heerlijke romige brei krijgt. Heeft wel gevolg dat je straks goed je spierballen moet trainen om het nog door te scheppen.

Als alles is opgenomen en de korrels zacht zijn gaat de spinazie er door. De champignons die je hebt gesneden (zelf in reepjes zodat ze er minder makkelijk uitgevist kunnen worden), het blik met de tomatenstukjes.

Nog wat verse basilicum en andere kruiden naar smaak en het kan alweer op tafel. Het hoeft niet moeilijk te zijn.

De babymaaltijd maak ik af met de champignons en tomatenblokjes. Dan heb je ook geen zout / bouillon nodig. Spinazie mag ook vanaf zes maanden, maar maximaal twee dagen per week nitraatrijke groenten (zoals de eerder gegeten paksoi en rode bietjes).

Variatie

De basis van de Italiaanse keuken is altijd heel eenvoudig; het gaat om de pure smaken van verse ingrediënten en niet teveel poespas.

Als er geen kinderen mee eten kan je witte wijn in plaats van kookroom gebruiken.

In dit gerecht zijn champignons gebruikt als vleesvervanger in het kader van variëren. Kip of spekreepjes zijn natuurlijk ook heel lekker.

In plaats van geraspte kaas kan je geitenkaas of mozarella gebruiken, dat wordt hier in huis echter niet zo gewaardeerd.

Jury-oordeel

Het voordeel van risottorijst met spinazie is dat je geen groenten kan uitvissen en dat het goed plakt. Zonder dat het gelijk plakkerig is. Iets wat al snel het geval is bij ‘gewone’ rijst. Ze vonden het allebei heerlijk en hadden binnen no time hun bordje leeg.

Manlief moest wel even wennen aan het gebrek van de spekreepjes. De volle smaak was wel aanwezig. Ik kook altijd met het volle pak, omdat vooral de rijst veel tijd nodig heeft. Van het restant maak ik kindermaaltijden in de diepvries voor een ‘noodgevalletje’.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van ine ine schreef:

  voor hoeveel personen is dit recept bedoelt?
  en hoeveel risottorijst hebben we exact nodig?

 2. Avatar van Ilse Ilse schreef:

  Ziet er lekker uit! Ik wil al zo lang eens risotto maken, maar het komt er nooit van. 🙂

 3. Avatar van Laura Laura schreef:

  Klinkt lekker in elk geval!

  Ik heb zelf een soort angst om risotto te maken. Inderdaad omdat de chefs in de kookprogramma`s het vaak afkeuren. Misschien toch maar eens een poging wagen! 😉