Skip to Content

Vegetarische recepten; makkelijke en gezonde gerechten

Vegetarische recepten; makkelijke en gezonde gerechten

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Dus wissel ik wel af met af en toe een visgerecht of door bewust het vlees en vis weg te laten. Er zijn ook veel verschillende manieren om je vegetariër te noemen. Sommigen eten dus inderdaad totaal geen vlees en vis, sommigen laten ook eieren en zuivelproducten staan.

Misschien kom je hier in mijn rijtje recepten dus ook ingrediënten tegen die totaal niet in jouw vegetarische menu passen. Natuurlijk is dat prima op te lossen met je eigen ingrediënten. Geef er een draai aan die bij je past.

Deze lijst is geen pleidooi voor hoe het moet, maar om je te inspireren anders te koken en uiteraard als grootste hoofddoel de kids met een gerust hart aan tafel te roepen. Samen een goede, verantwoorde en gezonde maaltijd eten, zonder lange tanden en gemekker.

Moussaka

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Een heerlijk Grieks gerecht met vegetarisch gehakt, wat overigens ook nog te vervangen is door linzen. Lekker uit de oven met aardappels en aubergine.

Het recept vind je hier.

Stamppotje zoete aardappels

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Veel kinderen zijn dol op stamppot. En met de kou weer voor de deur is dit een heerlijk gerecht om op tafel te zetten. Pittige rode uien, verse rode pepers en zoete aardappels zijn een fijne combi in deze stamppot. Lekker op smaak gebracht met fijne kruiden en als vleesvervanger cashewnootjes.

Het recept vind je hier.

Pita broodjes

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Op zaterdag hebben we vaak van alles te doen, sportverenigingen bezoeken voor de kids, de wekelijkse boodschappen in huis halen, dat ene klusje wat maar blijft liggen even afmaken.

En oh ja dan moet er ook nog gekookt worden…..geen tijd…..even een snel broodje dan. Maar dan wel een lekker gevuld broodje graag. Met lekkere groentes en een frisse dip. Ja dat gaat er bij iedereen wel in.

Het recept vind je hier.

De schijf van broccoli

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Deze burger mag je ook wel “groente in een jasje” noemen. Het is een groenteschijf van broccoli met een knapperig korstje. Lekker bij gebakken aardappeltjes.

Het recept vind je hier.

Nuggets van bloemkool

Buffalo Cauliflower Nuggets

Is je kind geen fan van bloemkool, dat snap ik….ik ook niet haha. Maar misschien vinden ze het wel lekker als snack uit de oven met een knapperig jasje en een lekker dipje? Eet ze uit het vuistje bij de borrel of serveer ze bij het avondeten met frietjes.

Het recept vind je hier.

Pompoenpizza met boerenkoolpesto

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Het vergt even wat tijd want deze pizzabodem moet jezelf maken, de pesto gemaakt van boerenkool is ook trouwens maar misschien is er wel een helpend handje in huis die staat te popelen om je te komen helpen in de keuken.

Lekker samen kokkerellen is natuurlijk ook veel gezelliger en het wekt de eetlust ook sneller op. Reken maar dat ze nu alle groentes opeten! Gelukkig kan je tegenwoordig in de winkel ook steeds meer kant-en-klare groentepizzabodems vinden.

Het recept vind je hier.

Chinese kip

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Een makkelijk en snel recept is altijd fijn om bij de hand te hebben. Hier een leuke met een knapperig wokrecept. Eventueel is dit recept nog aan te vullen met noedels of mienestjes en dit eet je uiteraard met chopsticks. Lekker lang tafelen.

Het recept vind je hier.

Nasi

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Een lekkere nasi met of zonder ei, met of zonder stukjes (vega) kip. Het blijft altijd lekker. Lekker met knapperige wokgroente en een zelfgemaakt satésausje. Ook lekker om een handje (ongezouten) pinda’s fijn te malen in een vijzel (ook leuk om je kind dit te laten doen trouwens) en dat over je nasi op je bord te serveren.

Houd je van pittig? Dan een extra schepje sambal erbij. Houd je van een zuurtje erbij? Dan mag jij een flinke augurk erbij. Voor ieder wat wils.

Het recept vind je hier.

Kapsalon

Nog zo’n lekker recept voor in het weekend, Zin in frietjes? Kies dan voor lekkere zoete aardappelfrietjes met shoarma (vegetarische kip) en lekkere frisse rauwkostgroentes zoals sla, komkommer, uitjes, tomaatjes en maak het af met een rijkelijke klodder (zelfgemaakte) knoflooksaus. Een frietavond zonder schuldgevoel.

Het recept vind je hier.

Groentemuffin

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Kinderen kunnen vaak maar kleine porties tegelijk verwerken. Een groot vol bord is vaak geen beginnen aan en na twee happen zit je kind al te pruimen dat het vol zit en niks meer naar binnen kan krijgen. Houd dan je porties klein. Kijk eens hoe leuk deze hartige cakejes zijn!

Veel groentes verstopt in een eibeslag en gebakken in een muffinvorm. Als ze dit taartje ophebben willen ze er misschien zelfs wel nog één. Of maak deze bij een tapasplank, of bij de borrel, of als klein bijgerechtje als je bij het avondeten een grote pan soep op tafel zet.

Het recept vind je hier.

Gado gado

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Een lekker recept uit de Aziatische keuken, Gado Gado komt oorspronkelijk uit Indonesië en is een heerlijke mix van ei en groenten. Fijn op smaak gebracht met een (zelfgemaakte) pindasaus. Houd je van pittig dan kun je er ook een dot sambal in doen of een verse peper erbij doen. Ook lekker met fijngemalen stukjes pinda’s.

Het recept vind je hier.

Gnocchi

Een bijzonder gerecht waar je echt even moet opletten met je hoofd. Gnocchi ziet eruit als pasta maar heeft de bloemige smaak van (kriel)aardappels. Je denkt ik eet pasta, maar je proeft aardappel.

Deze gedachtes vinden ze bij mij thuis maar raar om uit te zetten, ze snappen er niks van en vinden het daarom dus ook niet lekker. Ik vind het wel een verrassende afwisseling, maar goed je moet er dus van houden!

Het recept vind je hier.

Mexicaanse taco’s

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Als je regelmatig vegetarisch kookt moet je goed opletten welke soorten groentes je gebruikt om de goede balans te houden in je vitamines. Vlees en vis bevatten veel vitamine B, ijzer, eiwitten en omega 3 vetzuren. Die moeten dus uit andere producten gehaald kunnen worden.

Peulvruchten zijn hier een goed voorbeeld van. En hoe lekker is het dan om een Mexicaanse ovenschotel te maken met verschillende soorten bonen én (taco) chips! Je kids zullen hier echt blij van worden.

Het recept vind je hier.

Een boterham met….

Nee ik ben totaal geen vegetariër, ik eet graag een goed stuk vlees of vis en ik let wat dat betreft ook niet op alle voedingsmiddelen die uit de supermarkt komen. Maar ik ben er wel bewust van dat elke dag vlees op je bord ook niet al te gezond is dus staan er regelmatig vegetarische recepten op het menu.

Ja wij eten ook inderdaad wel eens een boterham als avondeten. Soms omdat we totaal geen zin hebben om te koken, of geen tijd en soms omdat we begin van de week een “restjesdag” hebben ingepland terwijl er uiteindelijk geen restjes waren.

En nee dan komt er natuurlijk geen pak hagelslag op tafel, het liefst kaas of worst. Maar dat kan ook anders. Hier vind je leuke en lekkere alternatieven om je boterham mee te beleggen.

Het recept vind je hier.

Meer recepten vind je hier.

Wat is jouw favoriete vegetarische recept?

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Julian Julian schreef:

    De link naar het recept van de pompoenpizza klopt niet