Skip to Content

Veelvoorkomende schade aan huis; wat wordt er vergoedt door verzekering?

Veelvoorkomende schade aan huis; wat wordt er vergoedt door verzekering?

Je hoopt het nooit mee te maken, maar het kan iedereen overkomen. Een lekkage, inbraak of andere schade door storm, gelukkig kan je je daar tegen verzekeren want de kosten om de schade te herstellen kunnen met een beetje pech al snel hoog oplopen. Maar wat zijn nu veel voorkomende schade aan huis (en tuin), en hoe zit dit met de verzekering. Onder welke verzekering valt dit?

Overbodig om hierbij te zeggen; maar lees ook de kleine lettertjes van de voorwaarden. Zo wilde ik ooit een reparatie van het scherm van een telefoon indienen bij de reisverzekering, want het was op reis gebeurt. Echter logeerden we bij mijn schoonouders, waardoor we niet hadden betaald voor de overnachting maar het onder de ‘er op uit’ verzekering viel. Daar had ik dus nog nooit van gehoord en ook niet afgesloten. Ook bij schade aan huis is het goed opletten onder welke verzekering het valt en wat exact de voorwaarden zijn.

Lekkage of schade door neerslag

Op nummer 1 van de meest voorkomende schade aan huis, die gedeclareerd wordt bij de verzekeraar, staat schade door lekkage of neerslag. Het gaat hierbij om meer dan 50% van de schademeldingen! Dit kan gaan om waterschade die in de woning is ontstaan, bijvoorbeeld een gesprongen waterleiding, kapotte cv-ketel of krom getrokken vloer, maar ook om (hevige) neerslag – regen, hagel, sneeuw of smeltwater – die van buitenaf de woning binnendringt zoals bij overstromingen. Met name in het zuiden van het land is het risico op schade door neerslag een stuk hoger dan in de rest van Nederland vanwege de hevige regenval.

Hierbij is het afhankelijk van welke schade er is ontstaan welke verzekering de schade vergoedt. Zo dekt de opstalverzekering schade aan vastzittende spullen in huis. Onder deze verzekering vallen objecten als de leidingen, de cv-ketel en het sanitair. Schade die bijvoorbeeld is ontstaan door een lekkend dak valt hieronder, echter kan het zijn dat de reparatiekosten zelf niet worden vergoedt.

Schade aan bijvoorbeeld meubels, huishoudelijke apparatuur, schilderijen of spullen in de tuin worden daarentegen gedekt door de inboedelverzekering. Indien de lekkage spontaan is ontstaan, wordt schade aan de meeste losse onderdelen in het huis vergoed. Denk bijvoorbeeld aan daklekkage, problemen met de cv-ketel of waterleidingen. Houdt hiermee dus rekening als je een inboedelverzekering vergelijken gaat .

Glas schade

Ook veel schadeclaims hebben betrekking op glasbreuk; denk hierbij aan het glas (of kunstsstof) in ruiten van kozijnen, deuren en een dakkapel. Ook glazen deuren in huis zoals douchedeuren of glazen windschermen en hobbykassen vallen hieronder. De meest voorkomende oorzaak hiervan is storm, maar in huis kan het ook andere oorzaken hebben.

Storm schade

Vanwege de veranderingen in het klimaat zal dit de komende jaren alleen nog maar toenemen. Ieder jaar is er wel minimaal 1 zware storm die voor veel schade zorgt; denk bijvoorbeeld aan het omwaaien van een schutting of dakpannen die van het dak afvliegen. Schade aan het huis zelf is standaard verzekerd door de opstalverzekering. Echter; voorwerpen die zich los in de tuin of het balkon bevinden en wegwaaien of schade veroorzaken zijn niet verzekerd omdat je deze na de stormwaarschuwing binnen had kunnen zetten. Schade aan inboedel dat zich in huis bevindt wordt wel weer verzekerd. Check dus zeker ook even goed de voorwaarden tijdens het opstalverzekering vergelijken.

Schade door brand

Je wenst het niemand toe; je huis zien opgaan in de vlammen. Ook schade die ontstaan is door een kleine brand in bijvoorbeeld de keuken of op zolder wordt vergoedt door een woonverzekering. Dit gaat zowel om schade die ontstaan is door de brand, als het blussen ervan of door rook- en roetschade. Ook schade die is ontstaan door brand in de tuin wordt verzekerd. Goed om hierbij te weten is dat hier ook voorwaarden aan gesteld kunnen worden; zo is het verplicht om op iedere verdieping in je huis een werkende rookmelder te hebben.

Inbraak

Veel mensen zijn bang voor schade door inbraak of brand, echter is inbraak met 8% maar een relatief klein aandeel in de geclaimde schade. En neemt dit alleen maar af, omdat er steeds meer preventieve maatregelen worden genomen. Verhoudingsgewijs is het risico hierop tijdens de zomervakantie en de kerstvakantie het grootste.

Ongelukken in huis; schade door vallen of stoten

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo kan je per ongeluk een kop koffie over het nieuwe tapijt laten vallen of kan de buurvrouw als ze over een kabeltje struikelt haar heup breken. Als de schade wordt veroorzaakt door leden van het gezin zelf kan dit in sommige gevallen worden geclaimd bij de inboedelverzekering. Vaak krijg je dan een deel van de waarde terug, aangezien er rekening wordt gehouden met de afschrijfperiode. Mochten er derde partijen bij betrokken zijn, dan kan dit worden verhaald op de aansprakelijkheidsverzekering, zodat je zelf niet voor de kosten hoeft op te draaien. Vaak handelen de verzekeringsmaatschappijen dit onderling af.

Hierbij wordt er op de inboedelverzekering vaak schade aan de deur of raam gedeclareerd, of de vergoeding voor gestolen spullen zoals audiovisuele middelen en contant geld of sieraden. Wel is het goed om te weten dat om hierop aanspraak te kunnen maken je aangifte moet hebben gedaan bij de politie, dit om fraude te voorkomen. En er vaak ook sporen van inbraak moeten zijn. Ook het herstellen van schade na poging tot inbraak kan gedeclareerd worden.

Echter kan een verzekering een maximum stellen aan het uit te keren bedrag, tenzij je hebt doorgegeven dat de waarde een bepaald bedrag overschrijdt (en vaak ook een hogere premie betaalt). Goed om hiermee rekening te houden als je een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken gaat.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Esther Holten Esther Holten schreef:

    Bedankt voor het delen van deze informatie over schade aan huis en wat een verzekeraar vergoed. Wij hebben ook last gehad van waterschade die gelukkig weer opgelost is. Het kwam door een kapotte leiding die door de gemeente is aangelegd. Ik ga kijken uitzoeken wat onze rechten zijn.