Skip to Content

Vaste lasten verlagen; tips kosten verminderen voor huis

Vaste lasten verlagen; tips kosten verminderen voor huis

Terwijl ik dit typ, geniet ik nog na van onze maaltijd. Zojuist hebben wij de nasi van onze afhaalchinees genuttigd. Want we hebben vandaag getekend voor onze nieuwe hypotheek. En dat betekent voor ons een aanzienlijke verlaging van bijna de helft van de maandelijkse vaste lasten.

Het is natuurlijk niet slim om deze winst meteen weer uit te geven aan Chinees eten, maar ik beloof jou (en ook mezelf) om hier geen gewoonte van te maken.

De laatste weken hebben wij op maandelijkse kostenposten en vaste lasten kunnen korten, dus alle redenen om dit ook met jou te delen. Zodat jij er ook je voordeel mee kan doen als het gaat om de vaste lasten en kan genieten van een afhaalchinees (op z’n tijd).

Overstappen, dat moet je echt doen!

Je moet echt overstappen, hoor. Het levert je veel geld op. Maar ik als jongedame van 25 jaar vond dat toch best wel spannend. Ik had nog niet veel kaas gegeten in de financiële wereld en vond zolang ik alles kon betalen, alles wel prima.

We hadden een dak boven ons hoofd, de verwarming aan, er kon brand uitbreken (dan werd dit gedekt) en ik kon autorijden (en eventueel een ongeluk maken). Maar als ik al deze zaken zou oversluiten, dan weet ik niet of het zo goed geregeld zou zijn, zoals ik dat nu had.

Maar had ik het nu wel zo goed geregeld? Ik had nog nooit een verzekering ergens op aan hoeven spreken. En als ik mijn energie oversluit, zit ik dan niet een tijd zonder gas?

Dadelijk ligt mijn baby’tje kou te lijden. Je leest het: ik was vrij bleu. Laat dat ‘vrij’ eigenlijk maar weg. Ik neem je mee in mijn ontwikkeling van besparingen op de vaste lasten.

Overstappen energieleverancier

Iedereen roept altijd dat je elk jaar van energieleverancier zou moeten overstappen als je wilt besparen op de vaste lasten. En die ‘iedereen’ heeft wel gelijk. Wat een rompslomp, hoor ik je denken.

Maar dit valt eigenlijk best wel mee. Helemaal als je erover nadenkt hoeveel het je per jaar kan opleveren wanneer je een avondje achter de computer duikt om het over te sluiten.

 • Basis van gebruik. Vergelijk de aanbieders op basis van jouw gebruik. Kijk dus naar de prijs bij elektriciteit per kWh. En laat je dus niet gek maken door het maandbedrag wat ze je voorhouden. Bij gas let je op de prijs per m3.
 • Eénjarig contract. Voordat je gaat oversluiten, moet je eerst even je contract checken. Want oversluiten voordat je contract eindigt is niet slim, omdat je dan een boete moet betalen. Wanneer je dus een nieuw contract aangaat, zorg er dan voor dat dit een éénjarig contract betreft. Veel leveranciers bieden dit aan.
 • Welkomstkorting. Wanneer je naar een andere leverancier overstapt, krijg je bijna altijd een welkomstkorting. Wij kregen afgelopen jaar € 185,- terug. Dit kregen we pas na een jaar. Houd er dus rekening mee dat je dit bedrag dus niet aan het begin krijgt.
 • Warmtepomp. Je kunt ervoor kiezen om een warmtepomp aan te schaffen. Alleen is dit een hogere investering dan de zonnepanelen. Maar dan bespaar je aanzienlijk in je gasverbruik. Gasverbruik kost veel meer op je energierekening ten opzichte van elektriciteit.
 • In huis veranderen. Wat kun je doen als je de laagste kWh en m3 hebt gevonden, de hoogste welkomstpremie en het contract hebt getekend?

Er zijn ook een hoop zaken wat je aan kunt passen in huis om zo min mogelijk energie en gas te gebruiken.

 • Draai de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat alvast naar 15 graden.
 • Experimenteer hoe laag je de verwarming overdag kunt hebben en dat het nog wel aangenaam is voor je. Bij ons is dat 18 graden. Draai niet te snel de verwarming omhoog, probeer eerst eens een extra vestje aan te trekken.
 • Vernieuw de CV-ketel, een nieuwe is vaak zuiniger.
 • Laat de CV-ketel elk jaar controleren.
 • Drogers zijn energieslupers. Weg dus met die droger! Is dat te heftig voor je? Probeer dan zo min mogelijk te drogen. Droog de was in de lente en zomer lekker buiten! Het is niet alleen een heerlijk gezicht, maar het scheelt je ook weer euro’s.
 • Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. De gang is bij ons niet verwarmd, want daar lopen we alleen af en toe doorheen.
 • Sluit de deuren, het houdt een hoop kou buiten de verwarmde ruimtes.
 • Isoleer je huis. Denk daarbij aan: HR++ ruiten, muur-, vloer- en dakisolatie.
 • Doe de gordijnen ’s avonds dicht, ook in de gang. Het houdt de warmte binnen.

Zonnepanelen

Afgelopen jaar hebben wij zonnepanelen op ons dak laten leggen. We hebben een dakkapel, wat er voor zorgt dat er minder ruimte is voor zonnepanelen. Wij kunnen er zeven kwijt.

Voor ons is dit nu net genoeg om ons elektriciteitsverbruik te dekken. En ook al was het voor ons niet dekkend geweest, dan had ik het alsnog gedaan.

Want we besparen niet alleen op de vaste lasten, we dragen zo ook ons steentje bij aan het milieu. In onze gemeente was er een actie opgezet en hebben veel huishoudens zonnepanelen aangeschaft.

Kijk eens bij jouw gemeente of er zoiets te realiseren valt. Bovendien hebben we een gedeelte van onze investering teruggekregen van de belasting.

Om een beeld te schetsen: de 7 panelen kosten ons ongeveer € 4000,-. We krijgen €700,- euro terug van de belastingdienst. Netto kostte het ons dus: € 3.300,-. Per maand scheelt het ons nu € 30,- per maand op onze energierekening. Dat is mooi meegenomen.

Na negen jaar hebben we onze investering er uit. Onze panelen liggen wel op zuid (de meest ideale ligging). De opbrengst van de panelen verschillen namelijk per ligging.

Verzekeringen

Hypotheek oversluiten

Met onze hypotheek hebben we de grootste klapper gemaakt om te besparen op de vaste lasten. Wij hebben onze hypotheek in juli 2013 afgesloten met een looptijd van 10 jaar vast, dat is zo’n 6,5 jaar geleden. Wij hadden toen een rente van 4,1%.

Op dit moment staat de hypotheekrente een stuk lager gemiddeld 1,6%. De rente verschilt nogal per hypotheekverstrekker en het ligt aan bepaalde facetten:

 • De looptijd
 • Soort hypotheek
 • De hypotheekverstrekker

Met die gegevens in ons achterhoofd zijn we aan het denken gezet. Met deze cijfers moeten onze maandlasten toch omlaag kunnen. Maar zo simpel zit het niet. Want we hebben te maken met een boeterente.

Boeterente

De boeterente is de rente die je nog verschuldigd bent aan de hypotheekverstrekker wanneer je de hypotheek eerder oversluit dat de looptijd die op je contract hebt staan.

Wij kunnen bij onze hypotheekverstrekker inloggen en daar kunnen wij de actuele boeterente zien. Onze looptijd duurde nog 3,5 jaar en we hadden nog een boeterente van ongeveer € 14.000,-. Een fors bedrag, wat niet iedereen op de bank heeft staan.

Wij hadden het geluk dat de waarde van ons huis was gestegen en we dus een hogere hypotheek konden afsluiten, waardoor we de boeterente mee konden financieren. We hoeven nu dus geen spaargeld te gebruiken.

Stel dat je de boeterente uit je eigen zak kunt betalen. Je denkt misschien dat een lagere hypotheek je maandelijks wat oplevert, maar niet opweegt tegen die € 14.000,-. Want het duurt dan toch nog heel lang voordat je dit bedrag er dan weer uit hebt.

Voorbeeld. Wij sluiten een hypotheek van € 200.000,- af. Onze netto maandlasten waren bij een rente van 4,1% ongeveer € 900,-. Onze nieuwe netto maandlasten worden ongeveer € 550,-. Per maand scheelt dit ons € 350,-. Na 3,3 jaar hebben wij deze boete er al weer uit en genieten we nog een lange periode van de lage rente van 1,6%.

Aflossingsvrije hypotheek

Wij hebben deels voor een aflossingsvrije hypotheek gekozen. Onze eerste hypotheek hebben we ooit afgesloten voor 2013, waardoor deze optie nog een mogelijkheid voor ons was. Zo hebben wij € 100.000 aan aflossingsvrije hypotheek. Aan het einde van die looptijd hebben wij dus nog een renteschuld van € 100.000 als we tussentijds niets aflossen.

Onze adviseur gaf aan dat je beter het geld zelf op de bank kunt hebben, want als je het eenmaal in je huis hebt gestopt kun je het er nooit meer uithalen wanneer je het nodig hebt.

Met andere woorden: je kunt ook zelf een ton sparen op een aparte rekening en deze na de looptijd in één leer aflossen. En komt er tussendoor een moment waar jullie het geld echt nodig hebben, dan heb je dus de mogelijkheid het op te nemen.

Nu vind ik het een fijn idee dat ik het geld zelf spaar en er altijd bij kan. Maar wij hebben wel voor een hypotheek gekozen waarbij we 15% van het bedrag per jaar mogen aflossen. Zo kunnen wij op eigen inzicht aflossen als we daar de middelen voor hebben.

Rentemiddeling

De optie rentebemiddeling bestaat ook. Dit kan een goede optie zijn, wanneer je de boeterente niet zelf kunt financieren of niet mee kunt financieren.

Je krijgt dan niet de huidige rente, maar jouw rente en de huidige rente worden gemiddeld en de boeterente wordt hierin meegerekend. Zo kan het zijn dat je maandlasten alsnog €75,- naar beneden gaan. Alle beetjes helpen per maand!

Tip: Kijk eens online in jouw hypotheek om te zien wat er voor jou mogelijk is.

Ga je binnenkort verhuizen?

Dan is het niet verstandig om je hypotheek te verlagen en voor een lange tijd vast te zetten. Wacht dan tot het moment dat je gaat verhuizen en dan opnieuw de vaste lasten te berekenen.

De hypotheekadviseur

Wij hebben onze eerste hypotheek laten afsluiten door de Hypotheker. Zij hebben ons ook in dit geval begeleid en geadviseerd. Het eerste gesprek met hen is gratis voor iedereen. En dan hoor je vaak al wat de mogelijkheden voor jou zijn.

Abonnementen

Tot slot zijn er nog de abonnementen die onder de vaste lasten vallen waar je op kan bezuinigen.

Telefoonabonnement

Een telefoonabonnement wordt vaak duur, doordat je een telefoon moet bekostigen. Ik heb mijn telefoon online gekocht en heb daarbij een SIM only abonnement. Ik betaal nu € 7,- per maand voor 100 belminuten/smsjes en 1500 MB. En je denkt misschien dat dit voor jou aan de lage kant is. Dat kan.

Maar zelf ben ik me er steeds meer van bewust dat ik niet altijd online bereikbaar hoef te zijn. Als er dringende zaken zijn, dan kunnen mensen mij altijd bellen. Bovendien is er op heel veel plekken gratis WiFi en heb ik van die 1500MB weinig nodig.

En ik houd van mijn kleine iPhone 5s. Ik vind het heerlijk om hem nog makkelijk in mijn broekzak te kunnen doen, zonder dat hij er aan alle kanten uitsteekt. Het is dus heel makkelijk om de verleiding van een nieuwe telefoon te weerstaan. Wil jij wel graag een nieuwe telefoon, kijk dan eerst of het voor jou loont om deze los te kopen.

Hier kan je verschillende abonnementen met elkaar vergelijken.

Sporten

Sporten is belangrijk! Maar moet je ook op de kleintjes letten, dan zijn er ook mogelijkheden om niet elke maand te betalen voor een sportabonnement. En ga eens na hoe vaak je echt een bezoek brengt aan de sportschool of betaalt voor niets?

 • Start een loopgroepje ’s avonds of loop alleen.
 • Pak vaker de fiets in plaats van de auto.
 • Zet de auto verder weg, zodat je vanaf de parkeerplaats nog een stuk moet lopen naar je bestemming.
 • Neem de trap in plaats van de lift.
 • Voetbal ’s avonds met vrienden op een veldje.
 • Thuis oefeningen doen, zoals: opdrukken, squaten, planken en jumping jacks.
 • Fitprogramma’s op de Nintendo Switch bijvoorbeeld.

Gemeentebelasting

Zojuist hebben wij de gemeentebelasting weer overgemaakt. En dat is een beste kostenpost. En waar je dan op kunt besparen zijn de ledigingen van de containers en dan vooral de grijze container. Bespaar dus op afval. Een aantal voorbeelden zijn:

Chinees

En de beste bespaartip: koop niet elke keer na een besparing Chinees 😊.

Wat doe jij om te besparen op de vaste lasten?

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *