Skip to Content

Vaseline baby; droge huid, gezicht en lippen

Vaseline baby; droge huid, gezicht en lippen

Vaseline is net zo’n wonderproduct als een hydrofiele luier. Je kunt er van álles mee! Dat ontdekte ik pas toen ik treurig naar mijn leren schoenen keek.

Nog helemaal niet oud, maar vol lelijke krassen. Ik zat op de rand van mijn bed met die schoenen in mijn hand, te bedenken of ik die dingen nu nog wel aan kon doen. Tot mijn oog viel op een potje Vaseline.

Waarom ook niet? Voorzichtig smeerde ik een beetje onder een gesp, zodat ik geen ernstige schade aan kon richten. Maar het zag er uit als nieuw!

Enthousiast smeerde ik m’n hele schoenen in. Oke, het moet een paar uur intrekken (lees: er bleven stofjes aan plakken toen ik ging lopen) maar je schoenen zijn weer als nieuw!

Waar is Vaseline voor bedoeld?

Vaseline is net zo’n wonderproduct als een hydrofiele luier. Je kunt er van álles mee! Dat ontdekte ik pas toen ik treurig naar mijn leren schoenen keek.

Vaseline heet voluit: ‘Vaseline Petroleum Jelly’ en bestaat al 140 jaar! Het werd vroeger ook wel ‘wonder Jelly’ genoemd. Oorspronkelijk is het bedoeld als huidverzorging. Het verzorgt je lippen (lees verder voor een tip) en je huid.

Sinds een paar jaar heeft Vaseline er ook een heel nieuwe huidverzorgingslijn van die lekker ruikt (de vaseline uit een pot heeft geen geur) en de huid hydrateert. Maar je kunt de oorspronkelijke Vaseline, die kleur- en geurloze uit een pot, voor nog veel meer dingen gebruiken. De verschillende producten vind je hier.

Na het scheren

Heb jij weleens iets op je huid gesmeerd nadat je je oksels had geschoren? Waarschijnlijk kan je je dat nog levendig herinneren (ik wel!) want dat prikt als een gek. Vaseline niet, omdat er geen parfum in zit en het is een natuurlijk product.

Sort of mascara

Is je mascara op? Of vind je mascara te duur? Doe dan een beetje Vaseline op je duim en wijsvinger en doe je wimpers daartussen. Je wimpers gaan een beetje glanzen en vallen meer op; net als met mascara.

Ze zeggen zelfs dat als je elke avond je wimpers insmeert met Vaseline, ze na verloop van tijd langer en dikker worden. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar wie weet?

Zachte huid

Eigenlijk precies waar Vaseline voor bedoeld is… Maar dan op een erg effectieve manier. Heb je last van droge voeten of handen? Smeer ze in met Vaseline voor je gaat slapen en draag dikke sokken of handschoenen.

Een grappig gezicht, vooral die handschoenen, maar je weet niet wat je ziet als je de volgende ochtend uitdoet! Alsof je een nieuw babyhuidje hebt… Ideaal tegen droge handen in de winter.

Wat je ook kunt doen: Haal een lepel Vaseline uit de pot, doe het in een pan en laat het smelten. Smeer daarna je ellebogen of andere droge plekken in en laat het intrekken.

Geen struggles meer met je nagellakpotje

Als mijn nagellakpotje een paar keer open en dicht is geweest, gaat hij altijd lastig open.

Als je een nieuw flesje hebt, en je smeert de bovenkant van het flesje in met Vaseline, blijft de dop makkelijk open- en dichtgaan. Hadden we jaren eerder moeten weten toch? Het werkt trouwens ook met lijmpotjes en dergelijke.

Als je je haar gaat verven…

Smeer je scheiding en de randen van je oren voor het verven van je haar in met Vaseline. De verf kan dan niet blijven ‘plakken’ aan je huid. Dus verf je je haar blauw, maar zit je niet echt te wachten op vlekken of een halfblauwe scheiding? Vaseline is your friend.

Vaseline en oogschaduw

Meng een klein beetje vaseline met oogschaduwpoeder (gewoon een beetje verpulveren met een mesje), en je krijgt prachtig glanzende oogschaduw. Je kunt ook eerst vaseline op je oogleden doen, en daarna oogschaduw.

Of andersom, dat ligt er aan welke oogschaduw je gebruikt. Gewoon even uitproberen! Het blijft trouwens ook een stuk langer mooi zitten met Vaseline.

Voor op je tatoeages…

Als de huid waar de tatoeage zit, droog is, ziet je tatoeage er niet mooi uit. Doe er Vaseline overheen en laat het even intrekken. Goed voor je huid, maar je tatoeage is ook een stuk mooier! Alsof je hem net hebt laten zetten (alleen dan zonder de rode vlekken eromheen).

Tegen roos

Roos in je haar betekent dat je hoofdhuid te droog is. Je hoofdhuid maakt vet aan om de huid gehydrateerd te houden. Als je je haar elke dag wast, was je steeds dat vetlaagje weg; waardoor je hoofdhuid nóg meer vet aan gaat maken.

Het is daarom beter om je haar hoogstens eens in de twee dagen te wassen. Ik heb zelfs een keer geprobeerd om mijn haar maar één keer in de week te wassen of zelfs nog minder, je hoofdhuid gaat dan vanzelf minder vet aanmaken.

Het was even doorbijten, maar na een maand werkte het echt! Maar toch hield ik het niet vol en nu was ik mijn haar weer om de dag.

Helpt minder wassen bij jou niet tegen roos? Probeer je hoofdhuid dan een keer in te smeren met Vaseline voor je gaat slapen. Gewoon inmasseren die boel. Je haar ziet er vetter uit dan ooit, maar het helpt je hoofdhuid om weer in balans te komen.

De volgende ochtend wel even de tijd nemen om het weer uit je haar te wassen, want dat wassen duurt wel een stuk langer dan normaal.

Volle wenkbrauwen

Zet je wenkbrauwen een beetje aan met Vaseline en ze zien er meteen een stuk voller uit!

Nagelriemen verwijderen

Heb jij ook weleens van die lastige ‘stokjes’ naast je nagel? Of een ophopinkje van huid? Dit kan onder andere komen door nagelbijten. Als je dat eraf trekt, kan het goed zeer doen als je te veel verwijdert.

Als je het eerst insmeert met Vaseline en een halfuurtje in laat trekken, kan je het veel makkelijker verwijderen. En heb je minder kans dat je per ongeluk uitschiet!

Zachte en volle lippen

Smeer je lippen voordat je gaat slapen goed in met Vaseline. De volgende dag zit het er nog op, daardoor zijn je lippen de hele nacht beschermd geweest. Resultaat: Volle, roze lippen met een héél zacht huidje.

Schrale babywangetjes voorkomen!

Baby’s en peuters kunnen ’s winters van die schrale wangetjes krijgen door de kou. Het huidje is nog dun en nog niet gewend aan kou.

Als je de wangetjes dun insmeert met Vaseline voordat je naar buiten gaat, blijven de wangetjes mooi zacht en gaat de huid niet stuk door de kou. Dus: ’s zomers zonnebrand, ’s winters Vaseline!

Verzacht brandplekken

Heb je je gebrand aan de oven of het strijkijzer? Smeer er een beetje Vaseline over en het verzacht. Vaseline over een verbrande huid door de zon is geen goed idee!

Het trekt niet genoeg in en zorgt er ook voor dat je huid de hitte niet kwijt kan doordat Vaseline isoleert. Je krijgt er dan alleen maar meer last van. Wil je je huid toch insmeren met Vaseline na zonverbranding? Kies dan de gele fles in plaats van de blauwe pot, die is geschikter.

Vaseline helpt tegen luis!

Euro’s goedkoper dan anti-luizenspul en een pot Vaseline heb je meestal wel in huis. Smeer een erg dikke laag op de hoofdhuid en laat het intrekken, de luis krijgt dan geen ‘lucht’ meer doordat Vaseline isoleert. Je laat de luis dus eigenlijk stikken.

Het is wel een groot werk om de Vaseline er weer uit te wassen…

Vaseline om te scrubben

Meng Vaseline met een korrel, net zo grof als je de scrub wilt hebben. Je kunt het mengen met suiker, maar gebruik dan geen water want dan smelt de suiker en is je scrub verdwenen. Je kunt ook grove rietsuiker gebruiken, die korrel is net iets grover.

Geen rode tanden meer

Als je felle lippenstift draagt loop je nog weleens de kans dat er wat op je tanden terecht komt. Als je een klein laagje Vaseline op je tanden smeert, kan de lippenstift er niet meer op blijven plakken en blijven je tanden wit. Vaseline heeft geen smaak, dus dat scheelt weer.

Langer een lekker geurtje

Als je eerst een dun laagje Vaseline op je hals smeert en daarna pas parfum op doet, blijft de geur veel langer hangen!

Probeer het uit een dag vóór je op date gaat, want je parfum reageert op je huid. Het kan dus zomaar zijn dat je parfum door de Vaseline net iets anders ruikt.

Meestal valt dit verschil helemaal niet op, maar je zal maar net een verkeerde combinatie parfum, Vaseline en huid hebben… Eerst even testen dus!

Voorkom blaren

Blaren ontstaan door langdurige wrijving van de huid van je voet tegen iets. Bijvoorbeeld een knellende schoen, een irritant stiksel in je sok, of nieuwe schoenen die nog niet ingelopen zijn. Geen blarenpleisters in huis maar wel een pot Vaseline? Smeer de plek dan goed in met Vaseline en je hebt goede kans dat er geen blaar ontstaat.

Makkelijk berg verwijderen op het hoofdje van je baby

Smeer de berg dik in met Vaseline en laat het 1 tot 2 uur intrekken. Ga nu voorzichtig(!) met je nagel over de berg heen, en je zult zien dat het er moeiteloos af gaat. Kwam ik achter nadat mijn dochter al ruim een maand berg op haar hoofd had. ‘Verdwijnt vanzelf’, zeggen ze.

Maar als je niet kunt wachten op dat ‘vanzelf’, is dit een goede oplossing. Het huidje onder de berg heeft een kwartier een klein beetje rood gezien en daarna was het gewoon een mooi huidje.

Voorkomt een pijnlijke neus

Heel langzaam begin je te merken dat het al wat eerder donker wordt… En rollen we zo de herfst en de winter weer in. Als je lang verkouden bent of je bent lang in de kou geweest, kun je een erg pijnlijke neus hebben.

Aan de binnenkant van je neus voelt je neus supergevoelig, waardoor snuiten zelfs bijna onmogelijk wordt.

Misschien een beetje een gek idee, maar het werkt fantastisch: Steek je vinger in een pot Vaseline, en doe die vinger daarna in je neus en veeg langs de wanden in je neus. Doe dit een paar keer per dag, en je zult zien dat de pijn na een dag al een stuk minder is.

Vaseline koop je hier.

Waar gebruik jij de Vaseline voor?

Martine Pieters-de Wit

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *