De vaatwasser is een fijn apparaat en misschien stapel jij ook gewoon maar een eind raak, om zoveel mogelijk kwijt te kunnen. Om dan na de wasbeurt te balen als een stekker omdat het één en ander niet schoon geworden is. Hoe ruim je nu het beste de vaatwasser in? En hoe zorg je ervoor dat deze machine zelf ook goed schoon blijft?
Check wat je erin zet
Voordat je de spullen in de vaatwasser gaat zetten moet je wel zeker weten of het ook in de vaatwasser kan. Er zijn nog altijd artikelen die niet in de vaatwasser kunnen! En zeker oudere spullen kunnen regelmatig niet tegen een ‘ritje in de vaatwasser’…
Stapel niet door
Zoals gezegd: we willen het liefst zo veel mogelijk kwijt in de vaatwasser, in 1 afwasbeurt. Logisch, maar niet slim. Hoe meer je erin zet, hoe meer moeite het zal hebben om overal bij te kunnen komen met zijn water. En je raadt het al: dan is lang niet alles schoon…en ben je dus nog verder van huis. Zet de vaatwasser dus gewoon iets eerder aan, zodat het allemaal wel meteen schoon is!
Wat komt bovenin de vaatwasser?
Als we gaan inruimen dan zetten we bovenin de kopjes, glazen, bekers, schaaltjes en dat soort servies. Schaaltjes zet je daarbij schuin neer, zodat ze goed schoon kunnen spoelen, maar waardoor ook het water niet in de schaaltjes blijft staan. Dit geldt voor alle voorwerpen met een rand. Uiteraard zet je glazen, bekers en kopjes op hun kop erin.
Wat zet je onderin de vaatwasser?
De borden hebben hun plekje onderin de vaatwasser. Als het goed is zit daar een rekje waar je de borden netjes tussen kunt zetten. De vieze kant van het bord laat je aan de kant zitten die het dichtst bij het midden zit.
Zorg dat ze niet te strak tegen elkaar aan staan, want er moet natuurlijk wel water tussendoor kunnen. En je voorkomt dat eventuele resten die er nog op zitten vast komt te zitten tussen de borden. Dit bevordert immers het schoonmaken ook niet.
Bestek in het bestekbakje
Het hangt van jouw type vaatwasser af waar het bestekbakje zit. Uiteraard zet je daar het bestek in. Ook kleine onderdelen, zoals bijvoorbeeld doppen van een drinkflesje, zou je daar misschien in kwijt kunnen. Zorg dat het bestek niet stijf tegen elkaar aan zit. Dan wordt het uiteraard niet goed schoon.
Het beste kan je het bestek met de handvaten naar beneden neer zetten…of toch niet? Die discussie barst nogal eens los en als je bij adviezen gaat kijken, kom je beide varianten tegen. Dus misschien gewoon zelf eens uitproberen wat het beste werkt voor jullie?
Het voordeel als je de handvaten naar boven zet, is dat je niet in een mes zult grijpen…maar ook dat je met het uitruimen het bestek bij de handvaten kunt pakken en zo het eetgedeelte (zeg maar) schoon blijft! Let op bij groter bestek dat het wel past.
Is het te groot voor het bestekbakje, bijvoorbeeld omdat het anders de sproeiers blokkeert? Leg het dan op een andere plek neer. Los bovenin is dan een betere plek. Heb je verzilverd bestek en ook rvs? Die kan je beter niet bij elkaar zetten, dit zou kunnen zorgen voor roestplekken!
Plastic spullen
Waarschijnlijk zal het verwarmingselement onderin zitten. Daarom kan je plastic spullen het beste bovenin zetten zodat het niet de kans loopt om te vervormen door de warmte hiervan. Volgens de consumentenbond schijnt het ook zo te zijn dat je plastic naast keramiek zou moeten zetten om het beter te laten drogen.
Te grote spullen
Ook andere dingen kunnen te groot zijn voor de plek die ervoor bedoeld is. Misschien heb je wel te grote borden of past je snijplank niet in de bordenrekjes. Wat doe je er dan mee? Het beste probeer je ze dan diagonaal neer te zetten en het liefst onderin. Ook nu moet je kijken of de sproeiers dan niet vast komen te zitten bij het draaien. Is het te groot? Tja, dan zal je toch even moeten afwassen met de hand…
Tip: kijk naar de mogelijkheden van de rekken!
Kijk eens of je iets kunt veranderen aan de indeling van je vaatwasser. Er zijn vaatwassers waarbij je het rek bovenin kunt verstellen. Dat kan soms handig zijn, bijvoorbeeld bij een verjaardag en je opeens hoge glazen kwijt moet.
Het juiste programma
Waarschijnlijk ten overvloede, maar let ook op het programma dat je kiest. Uiteraard zal je vaat van het diner niet schoon worden als je enkel kiest voor een spoelprogramma…
Hoe maak je de vaatwasser schoon
Met een beetje geluk wast je vaatwasser keurig netjes alles voor je af…maar natuurlijk zal het apparaat zelf ook schoongehouden moeten worden
- Maak het filter regelmatig schoon. Wen jezelf aan om dit bijvoorbeeld iedere zaterdag te doen.
- Gebruik eens in het kwartaal een vaatwasmachinereiniger. Lees goed hoe je dit gebruiken moet.
- Heeft de machine een onderhoudsprogramma erop zitten? Kijk dan even hoe die werkt en gebruik het ook.
- Maak dan ook meteen de rubbers even goed schoon.
- De sproeiarmen moet je ook af en toe even schoonmaken. Prik hierbij de gaatjes door, want die kunnen verstopt raken.
Als het programma klaar is
Wat doe je nu als de vaatwasser klaar is? Het beste kan je ongeveer een kwartier nadat het programma klaar is, de vaatwasser openzetten. Omdat de warmte er dan nog in blijft, kan de vaat drogen.
Maar laat hem dus ook niet te lang dichtzitten, want dan zal er juist weer condens ontstaan waardoor de vaat weer nat wordt. Begin met uitruimen met het onderste rek. Doe je eerst de bovenste, dan loop je kans dat er toch water vanaf valt en de vaat eronder weer nat wordt.
Besparen op de afwaskosten
Tot slot nog even een paar bespaartips:
- Je bespaart water als je niet voorspoelt. Als de vaat niet al te lang staat is dat voorspoelen niet nodig. Of schrap gewoon eerst even het vuil van de borden of pannen af. Wel voorspoelen? Dan gebruik je koud water!
- Was pas als de vaatwasser vol zit.
- Zit er een eco-programma op? Dit kan zeker uitmaken voor je kosten.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment