Skip to Content

Uitgebreid koken zondag; menu en gerechten

Uitgebreid koken zondag; menu en gerechten

Zondag: de dag dat je alle tijd hebt om eens lekker uitgebreid te koken. Even niet gehaast een paar blikken opentrekken of zonder al te veel poespas aardappels en groente op tafel zetten.

Je hebt zin in een lekkere, bijzondere maaltijd. Misschien wel met een heerlijk voorafje en een toetje? Uitgebreid koken op zondag is een heerlijke activiteit (als je van koken houdt). We hebben de lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet!

Waarom uitgebreid koken op zondag

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je uitgebreid zou willen koken op zondag. Het kan zijn omdat het gewoon iets is wat je graag doet, maar doordeweeks niet aan toekomt. Maar het kan ook net zo goed zo zijn dat jullie het vooral heel gezellig vinden om samen in de keuken bezig te zijn.

Je kunt ervoor kiezen omdat je iets heel gezonds wilt eten, wat na je werk ook niet altijd wil lukken… Of misschien krijg je wel gasten voor wie je koken wilt? Hoe dan ook, wij geven hier een aantal ideeën en recepten.

Hoeveel gangen?

Wat versta je eigenlijk onder uitgebreid koken? Dit kan echt over 1 gerecht gaan, wat nogal veel werk kost. Maar je kunt een menu met meerdere gangen ook als uitgebreid zien. En dan hoeven het niet eens ingewikkelde recepten te zijn. Voor beginnende koks is dat misschien wel net zo leuk! 

Een bepaalde keuken kiezen

Kies je voor een meer gangen menu dan is het leuk om echt voor een bepaalde keuken te gaan. Recepten uit Italië of Frankrijk, bijvoorbeeld. Ook leuk als aandenken aan je favoriete vakantieland… Of doe juist eens iets heel anders. Gerechten uit India zou een idee zijn.

Komen er gasten? Dan is het een heel leuk idee om een bijpassend menukaartje te maken met iets van dat land erop en uiteraard alle gangen erbij geschreven. Dat maakt het geheel nog chiquer. 

Soep vooraf

Hou je wel van meerdere gangen bij je diner? Dan is een soepje vooraf een heerlijk begin van je maaltijd. Je kunt aan komen zetten met een overbekend soepje als groentesoep of tomatensoep. Maar een keer iets heel anders is eigenlijk wel net zo leuk. Dus daarom een paar lekkere soep-voorbeelden.

Avocadosoep

Een prachtige soep om te zien, want het is een zachtgroene soep. En dan is het ook nog eens een heerlijk romig soepje. 

Boerenkaassoep

Boerenkaassoep is ook weer eens iets heel anders dan anders. Het is een lekker volle soep en helemaal niet moeilijk om te maken. Zo kan je je aandacht aan het hoofdgerecht schenken… 

Zuurkoolsoep

Zuurkool met spek: lekker als hutspot. Maar er is ook een soepvariant! 

Andere voorafjes

Je kunt uiteraard ook kiezen voor een ander voorafje dan een soep. Of je kiest voor een 4 of 5 gangen menu en zorgt dus na de soep nog voor een cocktail. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kipcocktail met walnoten en mandarijntjes? Klinkt lekker toch?

Hoofdmaaltijd

Een heerlijke hoofdmaaltijd wordt vaak toch wel als het belangrijkste onderdeel gezien. Je kunt hierin natuurlijk alle kanten opgaan. Je kunt het hoofdmenu op zich al ingewikkeld maken. Maar dat hoeft uiteraard helemaal niet. We geven een paar voorbeelden.

Mexicaanse stoofvlees met polenta of wraps

Mexicaans stoofvlees of mooier gezegd ‘barbacoa’ is een heerlijk gerecht wat wel wat tijd gaat kosten. Het gaat hier om een groot stuk rundvlees en die moet maar liefst 5 uur sudderen… Daarna zal het uit elkaar vallen! In dit geval suddert het in een ‘sausje’ van chipotle pepers en limoensap. Lekker met polenta of gebruik het als vulling van je wraps!

Romige pompoenpasta uit de oven

Een heerlijke pompoenpasta uit de oven: daar zeg je toch geen nee tegen? Eigenlijk niet eens moeilijk om te maken, maar omdat het een ovenschotel is duurt het wel wat langer. En het is weer eens iets anders dan pasta met tomatensaus…

Indiase curry op een vegetarische manier

Voor de vegetariërs onder ons een heerlijk recept uit India. Ook een goed idee dus als je voor dit land hebt gekozen om gerechten vandaan te plukken. Het gerecht komt om precies te zijn uit Goa en is een heel populair Indiaas recept.

Ratatouille

Ratatouille is een heerlijk recept als je voor de Franse keuken zou gaan. Dit gerecht is niet alleen lekker, maar ook gezond en is populair in de Provence. Het is een eenpansgerecht wat er heel verzorgd uitziet en dus prachtig op je Frans gedekte tafel zult staan….

Toetjes

En wat eten we als afsluiting? Hierin is ook te variëren. Je kunt gaan voor 

  • IJs, mooi opgemaakt met fruit, nootjes, slagroom, chocoladesaus en wat je er allemaal zelf nog meer bij kunt verzinnen
  • Kleine stukjes taart of andere zoetigheden
  • Vla
  • Bavarois, bijvoorbeeld met aardbeien
  • Brownies
  • Mousse, bijvoorbeeld een mangomousse

Of gewoon koffie…met een klein koekje. Hoewel je dat ook nog na het toetje natuurlijk kunt doen. Zo kan je zomaar een menu met 5 gangen neerzetten. 

Tips voor je eten

Uitgebreid koken is leuk, maar er dan ook echt van kunnen genieten is nog veel leuker. Dus leg weg die telefoon, zorg voor een mooie sfeer in de eetkamer en geniet bewust van jullie eten.

Je vele werk wordt zo niet alleen maar bewuster genuttigd, het schijnt ook gezonder te zijn als je met aandacht en rust eet. Dus dat zijn twee vliegen in 1 klap!

7-gangen menu

Ja, uiteraard kan het nog gekker. Heel uitgebreid koken kan je ook oprekken naar 7 gangen. Een 7 gangen menu voor kerst is hartstikke leuk (zo heb je de hele kerstavond iets te doen), maar natuurlijk kan je ook je eigen variatie maken voor een gewone zondag.

Let hierbij wel op dat je met kleine gerechten werkt en ook het hoofdmenu hoeft niet heel veel te zijn. Je eet immers 7 keer iets, dus je hebt wel snel te veel.

Het leuke van 7 gangen is uiteraard dat je met heel veel verschillende gerechten bezig bent, wat de eetbeleving nog gevarieerder maakt. Nadeel is dat het tijd kost en veel vaat oplevert…

Linda van Aken