Skip to Content

De 2 minuten regel; zo hou je je huis opgeruimd!

De 2 minuten regel; zo hou je je huis opgeruimd!

Hoe gaat het met je? Ook druk..druk? Herkenbaar. Als ouder, opvoeder of opa / oma van jonge (klein)kinderen met een huishouden en misschien een baan buiten de huisdeur, lijkt de tijd wel tien keer zo hard te gaan dan toen je nog geen kinderen had.

Wat dan helpt, in tijden van drukte, is het goed regelen van time management. Zelf kan ik op vrije dagen wel eens zo overweldigd zijn door alle taken die moeten gebeuren, dat er eerst niks uit mijn handen komt.

Met de tweeminutenregel ben ik erg geholpen. Deze helpt me om niet te gaan stressen, maar om meteen in actie te komen. Ik ben ook altijd van de lijstjes. Eindeloze lijstjes lijkt het soms wel.

Want dan is mijn lijstje bijna af en komt er van 1 actie weer een nieuwe vervolgactie op het lijstje bij. Van de koelkast schoonmaken tot fruit kopen. En van fruit kopen de groene kliko schoonmaken. Met de tweeminutenregel leer je op een effectieve manier om een meteen 2 minuten aan de slag te gaan, in plaats van weer een lijstje te maken. En het helpt om orde in je hoofd te brengen! Hoe het werkt? Komt ‘ie!

Getting things done

Ik hoorde van de tweeminutenregel in een Podcast. Die regel zou afgeleid zijn van de “Getting things done”-methode. Ergens wel een geruststelling dat er meer mensen zijn die wel eens zoekende zijn naar hoe ze alle taken effectiever kunnen invullen.

Het idee achter de regel? Als een taak in 2 minuten uit te voeren is, deze meteen doen. En niet eerst opschrijven of bedenken hoe en wat, omdat je dan meer als 2 minuten bezig bent. Klinkt logisch toch?

Bedenk bij iedere taak: – wat is het meest helpend? Meteen doen of eerst opschrijven / uitbesteden / overdragen?

Wel is het zo dat je beter 1 ding tegelijk kunt doen. In het voorbeeld van de koelkast schoonmaken, is het niet helpend als ik de koelkast niet afmaak en meteen naar de fruitwinkel fiets. Dan loont het om wel even kort op te schrijven: fruit halen. En dan te kijken of ik het fruit halen kan combineren met andere boodschappen die nodig zijn.

En ben je net lekker geconcentreerd bezig? Dan is het beter om deze af te maken en kort op te krabbelen wat je nieuwe taak is. Eenmaal uit de concentratie kost het je meer tijd en moeite dan 2 minuten om weer geconcentreerd verder te werken.

Voorbeelden van het toepassen van de tweeminutenregel

Wanneer kun je de regel allemaal toepassen? Nou dat is leuk, best heel vaak!

Kleine huishoudelijke klusjes

Heb je een paar planten die water nodig hebben? Dan kun je dit beter meteen doen! Eat that frog. Zo is het ook met de tafel dekken of afruimen. De kranten bij het oud papier weggooien is ook een kleine klus die in 2 minuten te doen is. Verder loont het om je aanrecht opgeruimd te houden. Zeker als je dit bijhoudt, dan is 2 minuten per dag ook goed aan te houden voor het aanrecht.

Bijhouden van email

Krijg je een e-mail met een korte vraag die je meteen beantwoorden kunt? Dan valt dit ook onder de tweeminutenregel. Bewaren en er later op terugkomen, kan dan meer werk opleveren. Net als kijken of een afspraak in je agenda past en terugmailen.

Online reserveren van een tafel of boek

Wil je uit eten in een restaurant? En kun je daar online voor reserveren? Dan is het ook een voorbeeld van de tweeminutenregel. In 2 minuten kun je online reserveren en vaak krijg je nog een mailtje ook met de bevestiging.

Als je lid van de bibliotheek bent en online kunt reserveren loont dit ook. Met slechts enkele minuten kun je de gewenste titels reserveren. Dan krijg je vanzelf een mail wanneer het gereserveerde materiaal voor je klaar staat. Fijn en handig!

Opruimen van kleding

Denk aan kleding die in de badkamer hangt of beneden alle rondzwervende pyjama’s van de kinderen verzamelen. Zet een wasmand klaar en je kunt ze meteen boven opbergen!

Je huisdier eten geven.

Ook trotse baas van huisdieren? Dan is de tweeminutenregel ook van toepassing op het eten geven van je huisdier. Denk ook aan dieren als konijnen die buiten in een ren of hok zitten.

Kliko aan de weg zetten.

Voor iedereen die in de gemeente ook te maken heeft met een GFT-container of zwarte die wekelijks aan de weg gezet moet worden. Vaak stellen mensen dit uit tot de vuilniswagen al bijna de straat inrijdt. Zet hem ’s ochtends meteen buiten, scheelt je stress. 😉

Meer tips vind je hier.

Heb jij nog andere voorbeelden van taken die je in 2 minuten beter direct kunt doen? Dat actie loont en uitstel juist niet? Laat eens een reactie hieronder achter!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *