Skip to Content

Tweedehands babykleding; kinderkleding weggeven of verkopen online

Tweedehands babykleding; kinderkleding weggeven of verkopen online

Kinderen spelen graag en worden dan vies, slijten snel hun kleding en groeien als kool. Ik vind het heel erg belangrijk dat kinderen de vrijheid krijgen in hun spel en niet hoeven te letten op hun kinderkleding.

Dat komt vanzelf wel als ze ouder zijn. Met als gevolg dat ik er bewust voor kies om tweedehands kleding te kopen en verkopen. Regelmatig krijg ik het gevoel dat ik me hierover moet verantwoorden, dat het niet ‘hip’ is om dit te doen.

Ik weet nog dat ik het vroeger verschrikkelijk vond om in de kleding die een ander al had aangehad te lopen. Toch kies ik er bewust voor om dit bij mijn eigen kinderen ook te doen.

Momenteel zijn ze nog zo jong dat ze niet beter weten. Wel heb ik me voorgenomen dat als ze ouder zijn en ze er problemen mee hebben er een kleedgeld afgesproken zal worden. Zelf mocht ik dat ook, maar dat vond ik ook niets, eigenlijk mag ik dus niet klagen.

Het is  natuurlijk financieel aantrekkelijk om dit te doen. Natuurlijk kan je ook goedkoop slagen voor hippe kleding bij budgetwinkels, in de praktijk krijg ik toch vaak het gevoel dat de kwaliteit minder is.

Dat het niet fijn mee rekt zodat ze niet zelf kan leren hoe ze haar shirt over haar hoofd uittrekt. Of dat een broek heel stug is. Dan kijk ik liever naar kleding in de uitverkoop of tweedehands. Daarnaast geef je kledingstukken ook de kans op een tweede leven.

Ga maar eens na; hoe lang en vaak draagt je kind daadwerkelijk een kledingstuk? Hier in huis verschilt het in ieder geval heel erg sterk tussen favoriete onesies; die worden aanzienlijk vaker gedragen dan een willekeurige broek en trui. En ook dan zijn het over het algemeen dezelfde setjes.

Basis collectie

Als het tijd wordt voor een nieuw maatje in de kledingkast of een nieuw seizoen aanbreekt begin ik altijd met de reserves. In de loop der tijd heb ik een deel gekregen en verzameld, bijvoorbeeld in de uitverkoop van vorig jaar.

Kleding die dan op de groei gekocht is en in een doos op zolder beland. Dit is dan ook de basis. Nadat ik de kast heb uitgemest en aangevuld, maak ik een inventarisatie van de kledingstukken.

Wat is er en wat is er nodig? Zijn er jassen, rompertjes, truitjes, broeken, sokken, maillots, jurkjes en rokken.

Aan de hand daarvan kijk ik wat er nodig is. In de kledingkast maak ik setjes, zodat dochter (of papa) zelf kan kiezen wat ze aan wil trekken. Dit combineer ik dan met een rompertje, maillot of sokken en klaar.

De overige kleding ligt er in gesorteerde stapeltjes onder of boven. Handig voor als alleen een truitje of broekje vervangen moet worden omdat er een beker water overheen is gegaan.

Het zoeken naar leuke en degelijke (niet kapot en vies) is een zoektocht waar ik soms echt uren mee bezig kan zijn omdat het zo leuk is. Als ik iets leuks voor weinig geld heb gescoord geeft me dat ook echt een tevreden gevoel. Waar ik die kleding dan vind?

Kringloop

Toen onze dochter nog een baby was en we ons eerste pleegkindje hadden, kwam ik wel eens bij een speciale kringloopwinkel voor speelgoed en een kleine kledingafdeling.

Helaas is deze verdwenen, ergens anders was er een andere locatie maar die heeft toch een kleiner aanbod. Waardoor het nauwelijks de moeite waard is om er heen te gaan. Speelgoed hebben we namelijk in principe de komende vier jaar ruim op voorraad.

Datzelfde geldt voor de lokale kringloopwinkel; die hebben een kast met speelgoed. Dat echt oud en versleten is. Een beetje gebruikerssporen zijn niet erg, die komen er toch vanzelf wel. Speelgoed is tenslotte om mee te spelen en niet om naar te kijken. Er zijn grenzen bij de aankoop.

Vrijmarkt

Een keer per jaar heb je de vrijmarkt op Koningsdag. Ik vind het dan erg leuk om een rondje te lopen langs de kleedjes. Vooral de particulieren met kinderen vind ik erg leuk.

Zo heb ik afgelopen jaar een pop Annabelle gescoord voor vijf euro. Mijn oog was gevallen op een draagzak. Daar vroegen ze vijf euro voor en kreeg ik deze pop en verzorgingstas bij.

Pas later kwam ik achter de mogelijkheden van deze pop en dat hij nieuw tussen de 50 en 60 euro waard is. De schatten die ik dan vind zijn voornamelijk op het gebied van speelgoed; dozen met lego, duplo of verzamelingen little people.

Heel af en toe ook kleding; bijvoorbeeld in een mand waar je stukken kan uitzoeken voor een euro per stuk.

Kinderkleding kopen en verkopen

Op marktplaats scoor ik de meeste kleding. Kan rustig een paar avonden achter elkaar kleding kijken en vergelijken.

Mijn voorkeur gaat over het algemeen uit naar kledingpakketten. Zo hebben we voor de geboorte twee enorme dozen jongenskleding in maat 50 tot en met 74 gekregen. Daar zat zoveel in dat er nauwelijks bijgehaald moest worden.

Er zelfs redelijk veel kledingstukken niet gedragen zijn. Komt natuurlijk ook doordat smaken verschillen, en er altijd dingen tussen zitten die jij minder snel aantrekt. Maar wel er goed uitzien en geschikt zijn voor noodgevallen.

Voor onze dochter heb ik in het begin heel veel tussen maat 50 en 62 gekocht in neutrale kleuren omdat het geslacht onbekend was. Veel van deze boxpakjes etcetera kon onze zoon ook weer aan. Dit waren ook veel losse kledingstukken.

Later nog heb ik regelmatig meerdere losse kledingstukken en kledingpakketten gekocht; iedere maat weer, en later zelfs dezelfde maat twee seizoenen.

Met als gevolg dat ze dus steeds meer kledingstukken per kledingmaat heeft. Een paar tips voor het succesvol scoren op marktplaats;

 • Bekijk de foto’s van de kledingpakketten goed; hoeveel kledingstukken zie je. Zie je ze überhaupt; vaak staan er ook foto’s op van kleding in een tas of doos. Dan heb je dus geen idee wat je koopt.
 • Is het mode van vorig jaar of al enkele jaren oud? In dat laatste geval is de kans groot dat het vaal is of slijtplekjes heeft omdat het door meerdere kinderen is gedragen.
 • Wat is de vraagprijs? Staat dit in verhouding tot de kwaliteit (merken, leeftijd) en hoeveelheid kleding? Goedkope van de wibra en zeeman kan je voor hetzelfde (vraagprijs plus verzendkosten) in de winkel kopen. Daarom kijk ik of het basics zijn van de hema, prenatal en h&m of dat er ook ‘merkkleding’ tussen zit zoals Mexx, Esprit, Bakkaboe (mijn favoriete merk)
 • Aan de hand daarvan bepaal ik een prijs om te bieden. Vaak reken ik een bedrag per kledingstuk, naar mate de maat oploopt wordt dit bedrag ook hoger. Kledingstukken zoals rompertjes en maillots tel ik niet mee. De verzendkosten; vaak pakketverzending haal ik hier vervolgens van af.
 • Als er pakketten zijn waar ik over twijfel, omdat de vraagprijs voor mij aan de hoge kant is of mijn eerste voorkeur naar andere pakketten uitgaat omdat er alleen broeken inzitten markeer ik ze als favoriet.
 • Op ieder mailtje reageer ik, dat is gewoon netjes. Vaak wacht ik wel een dag totdat er meerdere reacties binnen zijn. Dan bekijk ik nog een keer pakket en breng ik voor mezelf een volgorde aan. De pakketten die dan echt mijn favoriet zijn krijgen gelijk een mailtje, de rest volgt later op de avond / dag. Met een eerlijk mailtje waarin ik de situatie uitleg.
 • Als de kleding binnen is bekijk ik of het ook daadwerkelijk is wat ik had verwacht. Tot op heden ben ik een keer echt teleurgesteld in wat ik kocht. Het was vies en smoezelig. Een wasbeurt hielp voor beetje, een groot deel heb ik echter toch weg moeten doen.

Het valt me wel op dat naar mate de kledingmaat oploopt het moeilijker is om een pakket te vinden dat echt naar je smaak is. Het worden dan steeds meer losse kledingstukken of setjes of de smaak is niet waar ik naar op zoek ben.

Als er echt een ‘nieuwe’ garderobe ingekocht moet worden calculeer ik dit risico ook gewoon in. Hoe je het went of keert; het blijft goedkoper dan direct in een winkel kopen.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

Twee keer per jaar wordt er in de buurt een kinderkleding- en speelgoedbeurs georganiseerd. Begin oktober en begin april. Heel handig dus aan het begin van de seizoenswissel. Hiervoor wordt een sporthal compleet omgetoverd.

In de grote hal worden rekken en enorme lange tafels geplaatst waar de kleding op uitgestald wordt. Vorig jaar kwam ik hier voor het eerst, ik had er al eerder van gehoord maar nooit aan toegekomen.

Manlief moest werken dus ging ik samen met mijn zus en nam ik nietsvermoedend onze dochter mee in haar kinderwagen. Dat was dus echt een no-go. De beurs begint om een uur, dus rond half drie kwamen we aan.

Nergens meer een parkeerplaats te vinden. Na een paar rondjes hadden we toch een plekje gevonden en konden we naar binnen. Wat een drukte.

En wat vooral opviel; wat een mensen die overal lopen te graaien.

Zo snel mogelijk zoveel mogelijk kleding in een enorme Ikea shopper tas proppen, nog even een rondje over de speelgoedafdeling en dan gaan ze zitten. Het liefst midden in het gangpad om te bekijken wat ze nu eigenlijk gepakt hebben, of ze het wel mooi vinden en wat de prijs is.

In april gingen we weer, zonder kinderen en stonden we vlak voor een uur in de rij. Beide keren enorm goed geslaagd. Afgelopen zaterdag ging ik weer, dit keer met mijn moeder aangezien zuslief toch last minute verhinderd was.

Het voordeel van met oma gaan is dat zij een auto heeft met invalidenparkeerkaart. We hadden dus een mooi plekje bij de ingang en konden vervolgens twintig minuten in de rij wachten tot de deuren van de hal open gingen.

Een aantal vrijwilligers kwamen al met hun buit om deze veilig op te bergen. Gelukkig stonden we binnen toen het toch zachtjes begon te druppen. Oma had een zitplekje gevonden en ik had mijn telefoon om me bezig te houden.

Het doel van dit bezoek; met name het scoren van een winterjas voor onze zoon. Eventueel wat leuke jurkjes voor onze dochter. Aangezien er afgelopen week een enorm pakket binnen kwam met broeken en truitjes.

De kleding is zeer overzichtelijk ingedeeld in babykleding tot en maat 86 op een rek en tafel. Met een los rek voor merkkleding en winterjassen. De kinderkleding vanaf maat 92 is per kledingstuk gesorteerd; dus jurken, blousen, truien, broeken en jassen.

Verder ook nog een kort rondje langs het speelgoed en de verkleedkleding gelopen. Het speelgoed ligt gesorteerd op houten speelgoed, plastic, jongens en meisjesspeelgoed en een tafel met gezelschapsspellen.

In principe hebben we dat voldoende in huis dus had geen prioriteit. De boekenafdeling heb ik voor het eerst overgeslagen.

Momenteel kunnen we goed vooruit met de kinderboeken. En heel even snel over de baby-afdeling om te kijken of daar iets leuks tussen lag voor de mamaswap, maar helaas.

Modern ruilen

Je kent het wel; het doorgeven van kleding omdat jouw kindjes er uit gegroeid zijn. Vooral van mensen waarvan je het niet verwacht. De ene keer ben je er heel blij mee omdat het precies is wat je nodig hebt en past bij de smaak.

Een volgende keer zeg je lief lachend dankjewel en wacht je tot het kind er in past. Of je het zelf kan doorgeven. Nieuw is het project krijg de kleertjes, dit is ouderwets ruilen tussen ouders maar dan online en landelijk geregeld.

Toen ik in de rij stond hoorde ik hierover, en omdat ik toch niets beters te doen had zocht ik het gelijk even op.

Wat een geweldig initiatief is dit. Het werkt met een systeem van ruilpunten en strippen. In feite komt het neer op het principe hoort wat voort wat. Door zelf kleding weg te geven krijg je ruilpunten.

Voor de strippen betaal je om de site en stichting te bekostigen, daarvan gaat zelfs een deel naar het goede doel. Natuurlijk zijn er ook nog de verzendkosten die je betaald.

Ik heb me gelijk aangemeld en ben van plan de kleding die ik net heb opgeborgen even uit te zoeken om er pakketjes van te maken. Geeft mij ook weer opbergruimte. Echt een aanrader dus!

Kopen jullie wel eens tweedehands kleding?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Nanette Nanette schreef:

  Wat een goed idee. Daar heb ik nou nooit over nagedacht. Het is inderdaad erg zonde om kleding weg te gooien. Als je erover nadenkt gooi je in je leven zoveel kleding weg. Erg zonde om dat niet te recyclen.

 2. Avatar van Manon Manon schreef:

  Zelf ben ik altijd een voorstander geweest van tweedehands kleding. Het is goed voor het milieu en voor je portemonnee.

 3. Avatar van Dorien Dorien schreef:

  Leuk artikel! Ik koop zelf ook vaak tweedehands kleding, voornamelijk op ‘rommel’-markten en buurtmarktjes. Ben het met je eens dat het zonde is dat kleding zo vaak wordt weggedaan. Als kleding echt versleten is brengen we het vaak weg voor het goede doel.

 4. Avatar van Tientjeofminder.nl Tientjeofminder.nl schreef:

  Erg jammer inderdaad dat er nog altijd een soort van Taboe rust op het kopen van gebruikte kleding en schoenen. In

  Wij vinden het ook doodzonde dat kleding en schoenen, die vaak nog zo goed als nieuw zijn weg gedaan worden.

 5. Avatar van Arty Farty Farm Arty Farty Farm schreef:

  Ik schaam me er niet voor. Sterker nog, ik denk dat veel meer mensen dit eens zouden moeten overwegen: tweedehandskleding shoppen in de kringloopwinkel of op markten en vintagewinkels. Ongeveer de helft van mijn garderobe bestaat uit tweedehands kleding. Tijdens mijn studietijd had ik echt geen geld voor nieuwe kleding (ik had nauwelijks genoeg om te kunnen eten, dus laat staan voor een ”shopping spree”. Maar ik leerde mezelf daardoor een andere skill: zoeken naar tweedehands kledingschatten. Voor €10 (en heel vaak voor veel minder) scoor ik met gemak een outfit bij elkaar.

  • Avatar van Linda Linda schreef:

   Beste Arty Farty Farm,

   Leuk dat je reageert, ik heb je reactie iets aangepast en je link verschoven naar het daarvoor bestemde veld.

 6. Avatar van @babysenco @babysenco schreef:

  RT @mamaliefde_: Uit het archief: Tweedehands kleding recyclen

 7. Avatar van Linda (@mamaliefde_) Linda (@mamaliefde_) schreef:

  Uit het archief: Tweedehands kleding recyclen

 8. Avatar van @Krygdekleertjes @Krygdekleertjes schreef:

  RT @mamaliefde_: @Krygdekleertjes Vanochtend een blog geschreven over tweedehands kleding en jullie geweldige initiatief http://t.co/s7iUJb…

 9. Avatar van Omagazijn Omagazijn schreef:

  Wat een leuke site, dat ‘krijg de kleertjes’, die ga ik ook eens uitproberen!

  • Avatar van Linda Linda schreef:

   Leuk, nog niet aan toegekomen om de kleertjes uit te zoeken en op de foto te zetten. Maar is echt leuk initiatief.

 10. Avatar van @mamaliefde_ @mamaliefde_ schreef:

  @Krygdekleertjes Vanochtend een blog geschreven over tweedehands kleding en jullie geweldige initiatief

 11. Avatar van Ceciel Ceciel schreef:

  Ik koop regelmatig 2e hands kleding vooral ook omdat mijn kleine ventje een echte ‘pietje-bel’ is en dus ook vaak met een kapotte broek van school komt. Dus ik struin 2e kleding- en speelgoedbeursen af, vooral ook nu om de wensenlijst van ‘die-man-met-die-mijter’ (ons code woord thuis) te kunnen veroorloven :)! Ik kijk dan ook regelmatig op: http://www.kinderkledingbeurs.nl/ .

 12. Avatar van Julia Julia schreef:

  Hoi

  Ik koop ook graag tweedehands. En de jongste dochter draagt weer wat van de oudste. Onder de 3 jaar gaat t het beste. Daarna hebben ze de kleding vaak langer aan en ist meer versleten. Het is dan echt opletten.

  • Avatar van Linda Linda schreef:

   Merk nu al dat het vanaf de grens tussen 86 en 92 lastig wordt. Het is zoeken maar er zitten nog best leuke dingen tussen.

 13. Avatar van Nicole Nicole schreef:

  Ik heb nog nooit 2e hands gekocht wel gekregen!

 14. Avatar van Mahwish Mahwish schreef:

  Leuk om te lezen. Ik koop zelf eigenlijk nooit tweedehands kleding, verkopen wel haha. Ik had wel de kleding van mijn oudste bewaard en daar huppelt mijn jongste dochter nu ook soms in rond. En de rest geef ik weg aan een goed doel 🙂

 15. Avatar van Miranda Miranda schreef:

  Fijn artikel, ik krijg er ook een kik van om zoveel mogelijk voor weinig te kopen. Ik ben gek op marktplaats en rommelmarkten. Verkoop zelf ook regelmatig wat.

 16. Avatar van @mamaliefde_ @mamaliefde_ schreef:

  Kleding recyclen; draagt jouw kindje tweedehands kleding of koop je alles nieuw?