Tuinplagen voorkomen op natuurlijke manier

We kunnen weer zonder jas naar buiten en het grote genieten van de wildernis waarin alles bloeit en groeit gaat beginnen. Waar in april vaak alle seizoenen nog voorbijkomen, brengt de meimaand vaak veel zonnige dagen met zich mee. Hét moment om te genieten van je tuin!

Helaas, dit is nou nét ook het favoriete weer van onkruid, slakken en andere tuinplagen. In elke tuin horen kleine kruipers en dat kan je stimuleren met een insectenhotel, maar je wil natuurlijk voorkomen dat het een plaag wordt. Particulieren gebruiken de laatste jaren meer chemische bestrijdingsmiddelen in hun tuin, concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vorig jaar.

Wist je dat deze middelen gevaarlijk zijn voor mens, dier en milieu? Dus dat moet anders! Als het aan Intratuin en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ligt stappen we massaal over naar het voorkomen van tuinplagen en natuurlijke, efficiënte bestrijdingswijzen, zoals haakvormige voegenkrabbers, koffiedrab of kokend water.

Hoe dat werkt? Als deelnemer van de campagne Beter Bestrijden deze vijf biodiversiteitsvriendelijke bestrijdingstips. Want, een betere en groenere wereld begint in onze eigen tuin. Leve de wildernis!

Houd je tuin in (natuurlijke) balans

Dieren en insecten, onkruid en groene aanslag horen bij de natuur, dus ook bij een tuin, maar op een plaag zit natuurlijk niemand te wachten.

Voorkom daarom plagen op de meest milieuvriendelijke manier door het ecosysteem in je tuin in evenwicht te houden. Dit betekent dat je veel aandacht besteedt aan biodiversiteit en allerlei verschillende diersoorten.

Zorg dat jouw tuin een fijne omgeving is voor vlinders en bijen, vogels en egels, maar ook padden en kikkers. Veel van deze dieren zijn dol op slakken! Vooral belangrijk om te onthouden: een té opgeruimde tuin biedt geen schuilruimte aan dieren en zal daardoor geen goede natuurlijke balans hebben. Al het leven in je tuin houdt elkaar in evenwicht, zo voorkom je plagen en overlast.

Wat te doen als je tóch last hebt van een tuinplaag? Laat je de natuur zijn gang gaan en neem je de gevolgen voor lief, of grijp je meteen naar chemische bestrijdingsmiddelen?

Intratuin en Beter Bestrijden voorkomen het liefst dat een plaag voet aan de grond krijgt in je tuin en anders kun je kiezen voor natuurlijke bestrijding. Chemische bestrijdingsmiddelen – de naam zegt het al – zijn slechts (tijdelijke) bestrijding. Ook zijn ze schadelijk voor mens, milieu en dier!

Het voorkomen en natuurlijk bestrijden van tuinplagen is veel effectiever, omdat je de oorzaak aanpakt. Dus, doe het milieu, jezelf en je tuin wel het grootste plezier. Het is tenslotte je leefomgeving en daar wil je zo fijn en zo gezond mogelijk van genieten.

Ben je op zoek naar meer inspiratie en een lesje ‘zorgvuldig omgaan met de natuur’? Kijk dan de documentaire The Biggest Little Farm via Pathé Thuis of Cinetree! We begrijpen dat je het niet meteen zo groots aanpakt als de idealisten uit deze docu, maar met onderstaande biodiversiteitsvriendelijke bestrijdingstips blijft jouw tuin in balans:

Leve de wildernis | Tegels eruit, planten er in.

Veel mensen denken dat een betegelde tuin minder werk is dan een plantentuin. Dat is een misverstand. Te veel tegels is juist meer werk: op ongebruikte stukken terras krijg je sneller last van groene aanslag en onkruid!

Het meest onderhoudsvriendelijk is een tuin met slimme bodembedekkers, want dan is er simpelweg geen plek voor onkruid. Deze groene tapijtjes zijn tevens goed voor de biodiversiteit en voor leefruimte van kleine beestjes. Een win-win, dus!

Heb je wel bestrating? Bezem dit dan regelmatig – zo voorkom je groene aanslag en onkruid. Verschijnt er toch nog groene aanslag? Bestrijd dit dan met hand en vijand zoals handmatig schoffelen en wieden, warmte of waterkracht. Direct een goede work-out!

Keep your distance | Houd slakken op afstand.

Bescherm je jonge planten tegen slakken, door bijvoorbeeld een barrière van fijngemaakte eierschalen of zaagsel te maken. Strooi deze materialen in een rand van ongeveer 5 cm breed rondom de plant – de slak zal hier niet graag doorheen kruipen.

Liever een volledig plantaardige oplossing? Plant dan sterk geurende kruiden, zoals rozemarijn, tijm, knoflook en salie, tussen je jonge planten. Et voilà, de slakken houden spontaan afstand!

Let the river in | Maak ruimte voor een (mini)vijver.

Iets waar je misschien niet in eerste instantie aan denkt bij het voorkomen van een slakkenplaag is het aanleggen van een vijver. Kikkers en padden vinden slakken namelijk een héél smakelijk hapje! En het hoeft écht niet meteen een enorme plas water te zijn die je halve tuin in beslag neemt.

Een grote plantenbak of kleine vijverbak is al groot genoeg – graaf deze in, gebruik wat waterplantjes en maak het water met een helling of stenen bereikbaar voor kikkers en padden. Ook egels zullen je dankbaar zijn – zij kunnen goed zwemmen, gebruiken vijvers als drinkbak én smullen van slakken!

Past er geen vijver in je tuin? Je kunt egels ook eenvoudig toegang bieden tot de tuin met bijvoorbeeld een haag of gat in de schutting.

Begin bij de basis | Oplossingen tegen onkruid.

Heb jij ook geen zin om wekelijks op de knieën met een voegenkrabber in de tuin aan de slag te gaan? Ontneem onkruid dan de kans om door je terras of pad te groeien! Deze methode kun je toepassen bij het aanleggen van nieuwe bestrating.

Egaliseer eerst de ondergrond en maak vervolgens gebruik van een (biologisch afbreekbaar) anti-worteldoek. De naam zegt het al: dit gaat wortelen tegen, zodat er geen gras of onkruid doorheen kan groeien. Wanneer de tegels zijn aangelegd is het een goed idee om er regelmatig met voegzand overheen te gaan. Zo krijgt onkruid weinig tot geen kans!

Er is altijd wel een manier | Wees welkom, natuurlijke vijanden

Voorkom een slakkenplaag op de meest milieuvriendelijke manier door het ecosysteem in je tuin in evenwicht te houden. Dit betekent dat je veel aandacht besteedt aan biodiversiteit en allerlei verschillende diersoorten. Zorg dat jouw tuin een fijne omgeving is voor vlinders en bijen, vogels en egels, maar ook padden en kikkers – de meeste van deze dieren zijn dol op slakken.

Vooral belangrijk om te onthouden: een té opgeruimde tuin biedt geen schuilruimte aan dieren en zal daardoor geen goede natuurlijke balans hebben. Al het leven in je tuin houdt elkaar in evenwicht, zo voorkom je plagen en overlast!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.