Skip to Content

Tuinfeest organiseren; ideeën en checklist voor thuis van zomer tot winter.

Tuinfeest organiseren; ideeën en checklist voor thuis van zomer tot winter.

Een tuinfeest organiseren is simpelweg leuk! Heerlijk met vrienden en familie relaxed genieten van de buitenlucht in een opperbeste feeststemming. De kinderen kunnen heerlijk hun gang gaan of je maakt er een gezellig feest van zonder de kinderen, waardoor je met elkaar kunt genieten van de ondergaande zon…

Maar wist je dat een tuinfeest in een ander seizoen dan de zomer ook erg leuk is? En uiteraard ook een prima idee als kinderfeestje!

Tuinfeest als kinderfeestje

Een tuinfeest organiseren als kinderpartijtje biedt veel voordelen. Buiten lekker je gang kunnen gaan, gewoon lekker vies worden zonder sporen in huis en veel kinderen vinden het heerlijk om te eten van de barbecue. Of met z’n allen op de grond genieten van een bordje patat!

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen én de grootte van je tuin kun je de volgende dingen doen op zo’n tuinfeest:

  • Waterspelletjes
  • Aan een lange tafel knutselen
  • Een speurtocht door de wijk en daarna in de tuin eten en nog wat spelletjes doen
  • Een discoavond
  • Griezelverhalen vertellen rond een vuurkorf
  • Spelletjes spelen in de tuin, kan van alles zijn, zelfs sjoelen…
  • Grote tuin? Verstoppertje!
  • Grote tuin en veel plekken om te schuilen? Zelfs een soldatenfeestje in de tuin is mogelijk…

Tips bij het organiseren van een tuinfeest

Wanneer jij je tuinfeest ook organiseert, er zijn dingen die altijd aanwezig zouden moeten zijn op een feestje buiten:

  • Een party tent, zodat er een schaduwplekje is of een schuilmogelijkheid bij regen.
  • Een toilet als je niet wilt dat iedereen bij je naar binnen loopt…
  • Eten en drinken. Verzorg je die zelf of laat je dit doen? Een winter BBQ? Of ga je voor iets originelers?
  • Muziek: een eigen playlist of toch liever een dj? Een live artiest is helemaal sfeervol. Misschien ken je wel iemand die gitaar of bijvoorbeeld saxofoon speelt?
  • Sfeervolle attributen in de tuin, zoals versiering, lampions of misschien wel fakkels?
  • Plekken om te kunnen zitten. Dit kunnen stoelen zijn, maar ook bijvoorbeeld hooibalen of zitzakken. Zijn de gasten nog soepeltjes (of de kinderen natuurlijk) dan kun je ook denken aan hoekjes met gewoon een kleed op de grond.
  • Houd rekening met eventuele allergieën of diëten als je eten serveert.
  • Kleine tip: nodig ook de mensen uit de wijk uit om zo burenproblemen te voorkomen…
  • Je kunt een thema nemen of een bepaald kleurenpallet, zodat je tuin extra sfeervol wordt.
  • Een jubileumfeestje of iets anders bijzonders? Een entertainer uitnodigen geeft je feest net wat meer charme. Een clown (voor de kinderen), een goochelaar of misschien een cabaretier: prima te doen voor een tuinfeest!

De kinderen op het tuinfeest

Organiseer je bijvoorbeeld een tuinfeest voor een verjaardag of misschien wel als trouwjubileum? Dan zullen er meerdere leeftijden rondlopen.

Heel gezellig, maar vergeet de kinderen niet bij het maken van de plannen. Je kunt niet verwachten dat zij braaf tussen de gasten door blijven lopen. Zorg voor speelplekjes, zoals bijvoorbeeld een zandbak of een glijbaantje. Een tafeltje met kleurplaten en ander knutselwerk is een prima idee.

Of kijk eens of je ergens leuke spellen kunt huren, zoals een sjoelbak (in de meest vreemde varianten), een knikkerbaan of andere spellen die je vaak tegenkomt op bijvoorbeeld Koningsdag. Deze spellen worden gewoon verhuurd, dus kijk eens of je zoiets bij jou in de buurt kunt vinden.

Of misschien ben jij, of een bekende, wel zo handig om zelf leuke dingen in elkaar te zetten! Organiseer je iets groots? Dan is het ook een goed idee om iemand te vragen die de kinderen vermaakt. Een break met een clown kan ook leuk zijn.

Tuinfeest in de zomer

Een tuinfeest in de zomer is uiteraard een ideaal plan. Vaak zal de barbecue een rol spelen of muziek. Bij muziek kan je ook denken aan heel leuke dingen zoals het inhuren van een dj, die dan zelfs met een verlichte dansvloer kan komen (uiteraard afhankelijk van wie je inhuurt!).

Leuke thema’s in de zomer zijn bijvoorbeeld Hawaï, hippiesferen (Ibiza), strand, maar iets originelers kan uiteraard ook prima. Waarom zou je er geen Hollands polderfeest van maken? Kies dan voor rood, wit en blauw en Hollandse muziek!

Heerlijke zwoele nacht? Geen buren die ingewikkeld doen (nodig ze uit!)? Geniet dan heerlijk de hele nacht van deze bijzondere omstandigheden en zie met elkaar hoe de zon weer opkomt! Is het een echt warm feest? Water, water, water! Zowel om te drinken als om mee te ‘klieren’. Leg voor de lol waterpistooltjes klaar! Of zet een opblaasbaar zwembad op.

Tuinfeest in de lente

In de lente kun je natuurlijk ook prima een tuinfeest organiseren. Omdat de kans op koelere temperaturen op de loer liggen, is het wel slim om eventueel terrasverwarmers of andere opwarmmogelijkheden achter de hand te hebben!

Thema’s die echt bij de lente horen zijn bijvoorbeeld Pasen (mocht je in die tijd zitten kun je prima paasdingen gebruiken als decoratie), en heerlijke frisse lentekleuren zoals lichtgroen, geel, oranje. Verder is het niet heel anders dan het tuinfeest in de zomer. Eten, dansen en vooral gezellig samen zijn.

Tuinfeest in de herfst en winter

Misschien niet helemaal waar je aan denkt als je een feestje in de herfst of winter wil organiseren, maar een tuinfeest in de koude seizoenen is prima te doen en heeft juist wel een heerlijke sfeer. En is toch best wel origineel. Uiteraard gelden alle vorige tips ook nu. Maar er komt nu wel meer bij kijken! Dus waar let je extra op?

  • De gasten zullen graag warm blijven. Leg lekkere warme dekens neer, waar de gasten zich mee kunnen verwarmen.
  • Zorg voor warmtebronnen. Vuurkorven of vuurtafels bijvoorbeeld. Minder sfeervol, maar wel effectief: terrasverwarmers.
  • Schenk warme dranken. Warme chocomel om mee te beginnen. Warme glühwein en ga zo maar door.
  • Op zich kan een barbecue ook prima in de winter!

Thema tuinfeest in de herfst

In de herfst een tuinfeest organiseren vraagt natuurlijk ook om een herfstthema. Uiteraard kun je dus gaan voor gewoon de herfst op zich, dus maak de blaadjes extra belangrijk en herhaal die patronen in je versiering.

Maar uiteraard kun je er ook een echt griezelfeest van maken met pompoenen, griezelverlichting, enge verhalen bij de vuurkorf, of met andere woorden: Halloween!

Thema’s voor het wintertuinfeest

Sneeuw? Wat een sfeer! Dus waarom ook niet gewoon kerstverlichting in je tuin…. Veel kerstversiering kan prima in de hele winter gebruikt worden. Of gewoon sneeuwpoppen en wit als decoratie (ook als het de hele winter nog niet wit geweest is!).

Natuurlijk zou je kunnen kijken of je de tuin een sneeuwlook kan geven als het maar niet wil sneeuwen. Let wel even op of het wel milieuvriendelijk is! En uiteraard je tuin omtoveren tot een soort skihut is ook leuk.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *