Houd je van de bloemetjes buiten zetten, maar ga je soms een beetje de perken te buiten? Dit jaar komt daar een einde aan! Wist je bijvoorbeeld dat kleurrijke vroegbloeiers in je tuin de bijen een handje helpen? En dat deze bijen jou dan weer een handje kunnen helpen je moestuinoogst te laten slagen? Dit en andere tips om de tuin of balkon zomerklaar te maken.
Maak een tuinplan om hem zomerklaar te maken
Wil je eens iets anders in de tuin? Maak eens een tekening van wat je voor ogen hebt. Hier zijn ook leuke programma’s voor te vinden/te koop, zoals op sites van aanbieders van tuinartikelen. Zo kun je goed bepalen of het haalbaar is en wat je dus allemaal nodig hebt.
Maak vervolgens een werkplan: wat heb je nodig, wat moet er eerst gebeuren en wanneer? En dan wordt het een kwestie van aanpakken en leuke zaken kopen als tegels, plantenbakken, vaste beplanting, perkplantjes en wat al niet meer.
Heb je geen inspiratie? Kijk eens rond op internet, let op bij huizen bij jou in de buurt, ga eens naar open dagen van tuinen of kijk naar programma’s op de televisie. Wat ook heel leuk is, is als jij je tuin aanpast aan de omgeving.
Heb je een ruimere tuin die grenst aan de polder? Trek die sfeer door in je tuin. Of pas het echt aan, aan het huis. Woon je in een statig huis, dan is een baroktuin met van die lage heggetjes heel mooi. Terwijl een klein, wit huisje juist meer om een romantische Engelse tuin vraagt.
Kies je tuinset
Natuurlijk wil je genieten van je tuin. En dat doe je toch het beste met lekkere stoelen of ligbedden of misschien zelfs wel een hangmat. Kijk eens wat er nog is en ga op zoek naar heerlijk tuinmeubilair. Heb je nog genoeg staan, maar wil je eens iets anders? Dan hoef je echt niet meteen een andere tuinset te kopen, want dat is toch weer een hele uitgave.
En langer met je tuinmeubels doen is natuurlijk ook een duurzamere manier van leven. Maak bijvoorbeeld zelf nieuwe kussens of een tafelkleed in leuke, zomerse kleuren. Leuk om met een stofje te maken, maar je kunt ze natuurlijk ook prima haken of breien. Of je koopt ze gewoon, uiteraard. Bij VanderGarde vind je heel veel inspiratie.
Het terras kan je verder leuk decoreren met een vlaggenlijn voor buiten die je heel eenvoudig maakt
Zorg voor schaduw
Het zonnetje is natuurlijk erg fijn, maar voor je het weet wordt het te warm. En zeker met kinderen is het opletten dat ze niet in de volle zon spelen.
Daarom zijn er verschillende opties waar je uit kan kiezen; zo kun je kiezen voor een terpdoek maar ook de oude vertrouwde parasol. Wist je dat er ook speciale balkonparasols zijn die daar voor schaduw zorgen en je kind toch uit de zon buiten kan spelen.
Perkplanten
Vanaf eind mei kun je zonder zorgen de perkplanten poten. Lekkere opvallende kleurtjes geven je tuin meteen veel gezelligheid. Of ga je voor 1 kleur en geef je je tuin zoiets rustigs, dromerigs? Alles met witte bloemetjes of bijvoorbeeld blauw. Bijzonder en het geeft meteen een heel andere sfeer. Zeker als je daar ook je kussens enzo op aanpast.
Grasmat bekijken
Heb je gras in de tuin? Dan is het wel mooi als deze niet kaal is. Hoe staat jouw gras ervoor? Is het toch niet echt mooi meer, dan zou je kunnen overwegen om nieuwe grasmatten neer te leggen. Of voor een grote tuin gras in te zaaien. Maar soms kan gewoon een maaibeurt al helpen. Maaien kan in principe het beste als het ’s nachts ook niet meer vriest.
Meestal wordt dan uitgegaan van de ijsheiligen. Graszaad kun je het beste in juni of juli zaaien. Bemesten doe je beter al eerder. En onkruid in je gazonnetje? De meest vriendelijke manier is het gewoon goed bijhouden met maaien. Dan houd je dit onkruid ook goed in de hand.
Onkruid in de tuin
Tussen je tegels is het onkruid minder leuk. Daar is van alles voor op de markt, maar bedenk wel dat je met deze middelen niet alleen het onkruid maar meestal ook de diertjes er omheen vergiftigd.
Daarnaast is chemische middelen gebruiken terwijl je kindje (of huisdier) er even later weer speelt ook niet goed. Gewoon goed bijhouden en het er met de hand uittrekken blijft toch de meest natuur- en kindvriendelijk manier. Is dit niet te doen, let dan goed op wat je doet en kijk serieus naar de gevaren!
Snoeien
Snoeien doen we meestal na de zomer, maar snoeien in de zomer heeft ook zo zijn voordelen. Omdat de plant juist groeit en bloeit in deze periode kunnen de snoeiwonden sneller helen. Staat natuurlijk wel tegenover dat je niet de mooie knoppen eruit gaat snoeien…
Een ander voordeel is dat een gesnoeide plant kwetsbaarder is. Door in de zomer dit al gedaan te hebben, is de plant minder kwetsbaar in de winter!
Sproeien
In de laatste zomers was regen natuurlijk bijna een zeldzaamheid. Ook nu is alles weer droog. Om je tuin mooi te houden heeft het toch echt water nodig. Dus is het misschien nu wel de tijd om eens te kijken naar een sproei-installatie.
Nu wil er nog weleens in droge periodes de oproep komen om niet meer te sproeien om zo waterverspilling tegen te gaan. Woon je aan een sloot? Dan heb je geluk. Zorg dat je een installatie koopt die het water uit de sloot trekt! Zo kun je met een gerust hart ook in de droge zomers sproeien.
Klein puntje om dan op te letten is natuurlijk wel dat er geen ziektes door de droogte in de sloot zitten… Sproeien doe je trouwens het beste in de vroege ochtend of juist in de avond.
Zo heeft de plant meer tijd om het water op te nemen (anders heeft de warmte het al verdampt) en daarnaast is er de kans dat een natte plant verbrandt door de zon! Te veel sproeien kan trouwens ook nog. Zo krijgen schimmels de kans om je plant het loodje te laten leggen…
Geef je water met een gieter? Giet het water dan op de grond en niet op de bladeren. Dit heeft opnieuw te maken met het verbrandgevaar én het oplopen van ziektes. Een nat blad blijft immers langere tijd nat, zeker als je in de avond water geeft.
Laat bijen je moestuin bestuiven
Houd je ook zo van de natuur en wil je die kleine fladderaars en de bijtjes helpen? Zaai dan in het voorjaar veldbloemen. Hiermee hebben zij voedsel en komen ze graag bij je langs. Heb je geen grote tuin en vooral tegels? Dat kan ook prima in potten! Zet er dan meerdere in je tuin, ziet er direct veel gezelliger uit!
We zien insecten soms als een plaag, maar wist je dat ze juist onmisbaar zijn voor je groene tuin? Maak van je tuin daarom een paradijs voor dieren met voldoende bloeiende planten en veilige plekjes om uit te rusten.
Op die manier draag je bij aan een gezonde natuur én help je onder andere vogels, vlinders en bijen aan een gezonde leefomgeving. En daar heb jij ook profijt van, want ongeveer 80% van ons voedsel moet bestoven worden door bijen. Heb je zelf een moestuin? Bijen kunnen je tevens helpen bij een mooie groente- en fruitoogst.
Nog meer beestjes in de tuin? Met een bij- en vlindervriendelijke ‘Black Knight’ vlinderstruik, sering, muurbloem of salieplant zit je sowieso goed.
Groener dak dan bij de buren
Een echte tuintopper maakt overal een groene oase van, zo ook van het dak. April is een goede maand om een sedumdak aan te leggen omdat de planten dan nog volop aan het groeien zijn en de regen het dak vochtig houdt. De vetplanten slaan het water op in hun dikke blad, waaruit ze weer putten in droge tijden. Bijna geen onderhoud dus!
Bovendien werkt een groen dak isolerend, wat goed is voor je energierekening. Het neemt warmte op in hete zomers en laat minder kou door in de winter. Zo heeft de temperatuur minder invloed op je huis, garage of schuur.
Er zijn makkelijke doe-het-zelfsystemen, bijvoorbeeld met sedumtrays, zodat iedereen aan de slag kan. Met een groen dak help je meteen insecten en vogels met extra leefruimte en voedsel. Let op: Laat wel eerst een expert beoordelen of jouw dak geschikt is voor bedekking met sedum.
Jong geleerd, is oud gedaan…
Ben je bang om de bloemetjes té vroeg buiten te zetten? Geen zorgen. Sommige planten kunnen niet wachten om je tuin of balkon te sieren. Begin dus in april met het aanplanten van vroegbloeiers in alle kleuren van de regenboog. Sierlijke Mandevilla’s en Oleanders zijn van die vroege vogels, maar zet ze bij nachtvorst eventjes binnen, want daar kunnen ze niet zo goed tegen. Daarna kunnen ze weer lekker naar buiten.
Deze bloeiende planten doen het erg goed in een pot en helpen ook nog eens vlinders en bijen aan de eerste nectar. Zo maak jij je balkon of terras helemaal af en breng je het meteen in lentesfeer. Als échte tuintopper haal je geregeld de uitgebloeide bloemen uit je vroegbloeiers weg, dan houden ze het namelijk de hele zomer vol!
Tegels eruit, plant erin
Het lijkt in eerste instantie de meest makkelijke keuze, maar zorg dat je niet te veel tegels in je tuin legt: want bij te veel tegels en te weinig vegetatie kan het water niet wegzakken en heb je grote kans op overstromingen in je riool. Met 40% groen en maximaal 60% bestrating in je tuin ben je al goed op weg.
Bedek je de bodem in plaats van met tegels, met grind, gras of planten, dan zakt het water gelijkmatiger weg en heeft de bodem de kans om het vocht te absorberen. Elke tegel die je vervangt door planten maakt al verschil. Ook een optie: wissel tegels af met bodembedekkers in plaats van een heel pad te bestraten. Dat ziet er ook nog eens prachtig uit!
April doet wat het wil
April kan ons nog wel eens verrassen met fikse regenbuien. Houd je ook liever droge voeten? Zorg dan dat het regenwater goed kan wegstromen of vang het op. Heb je een kleinere tuin, zet dan een regenton in de tuin om water op te vangen. Dit kun je dan weer goed gebruiken tijdens drogere dagen om je planten water te geven.
Heb je iets meer ruimte in je tuin, dan kun je ervoor kiezen een vijver aan te leggen. Dit zorgt meteen voor een goede afwatering en je helpt er ook een hoop insecten, vogels en kleine dieren mee.
Groeiseizoen daar, bemesten maar
Heb je het idee dat je planten het op eigen houtje wel redden? Niet dus. Je planten hebben tijdens het groeiseizoen biologische voedingsstoffen nodig voor extra energie. Dat verrijkt de bodem en zorgt voor minder plantenziektes. Hoef je die ook niet meer te bestrijden! Doe het nu, want in april zijn je planten in de groei en krijgen ze door de voeding een boost. Daar profiteer je nog de rest van de zomer van.
Tijd om te barbecueën
Laat jij je barbecue altijd met rust tótdat je hem nodig hebt? Tijd om je routine om te gooien. Wie weet organiseer je deze maand de eerste barbecue van het jaar, dus zorg dat je barbecue altijd klaar staat.
Of je nu een tafel-, gas-, houtskoolbarbecue of kamado hebt, je barbecue bescherm je het best tegen vuil, wind en regen met een regenhoes. Met een barbecueborstel houd je tussen het grillen door het rooster schoon.
Mocht je dit vorige zomer even vergeten zijn, kun je nu mooi al het vuil ermee weg boenen. Een laatste tip voor als het zo ver is: vet het rooster bij gebruik altijd goed in of smeer je vlees of groente in met olie voordat je het op de barbecue legt, dan blijft er sowieso minder vuil aan hangen. Eet smakelijk!
Tijd om naar buiten te gaan
Met het lekkere weer in aantocht is het tijd voor alles en iedereen om naar buiten te gaan. Ook je kuipplanten kunnen weer naar buiten om te schitteren in je tuin óf op je balkon.
Maar, let op: mocht het nog gaan vriezen in april, haal ze dan even naar binnen. De meeste kuipplanten beginnen binnenkort aan een groeispurt en je houdt ze mooi door ze hiervoor te snoeien. Zo kunnen ze goed in vorm komen voor de zomer. Dat willen we toch allemaal?!
Kun je nou geen genoeg krijgen van je kuipplanten? Haal tenminste één van deze 5 prachtige exemplaren voor in je tuin of op je balkon om het geheel compleet te maken: een robuuste olijfboom, sierlijke vijg, Chinese waaierpalm of een kleurrijke oleander of mandevilla.
Tijd voor een frisse knipbeurt
Heb je geen idee wanneer je de haag moet snoeien? Je bent niet de enige. April is voor veel hagen een goed moment voor de eerste frisse knipbeurt. Snoei niet alleen de bovenkant, maar ook de zijkanten. Laat hierbij de onderkant iets breder dan de bovenkant, zodat het zonlicht overal goed bij kan. Tot slot, voed je de haag na het snoeien met meststoffen; zo kan je haag nog beter groeien en wordt hij mooi vol. En zorg ook voor een plek waar je tuingereedschap opbergen kan.
Snoeien doet groeien
Sierheesters, of bloeiende struiken, houd je mooi door ze te snoeien. Maar, let er wel op dat niet elke sierheester in april gesnoeid kan worden. Een gouden tuintopperregel is: sierheesters die bloeien vóór 21 juni, zoals het Chinees klokje (forsythia) en de sering, snoei je direct na de bloei in model.
Ze hebben dan genoeg tijd om weer nieuwe bloemknoppen aan te maken voor volgend jaar. Struiken die bloeien ná 21 juni, zoals de vlinderstruik en de hibiscus, snoei je juist beter in april. Door ze in het voorjaar te snoeien, zullen ze deze zomer weer volop bloeien.
En nu vooral niet vergeten om te gaan genieten van je heerlijke tuin!
Meer inspiratie vind je hier.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Goede tips! Een mooie tuinset kan inderdaad niet ontbreken in de tuin voor de zomer. Wij hadden vorig jaar vrijwel geen schaduw in de tuin. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om een terrasoverkapping te maken. Zodat we in de zomer ook lekker in de schaduw kunnen zitten. Nu nog wachten op mooi weer!
Met vriendelijke groet,
Anne