Wanneer je verhuist en nadenkt over de kleuren en inrichting van je nieuwe huis, of in het huis waar je nu woont is het hoog tijd voor een goede opknapbeurt, zijn de vloeren en muren vaak de eerste dingen waar naar gekeken wordt. Dit is natuurlijk heel logisch, echter loont het om ook eens goed na te denken over de trapbekleding.
De trap is tenslotte een belangrijk element dat verschillende verdiepingen aan elkaar koppelt, iedere dag gebruikt wordt en iets is dat je niet gemakkelijk kunt verstoppen of wegmoffelen. Of de trap nu in de woonkamer of in de gang is te vinden.
Als het gaat om trapbekleding is het niet alleen belangrijk dat het er esthetisch mooi uit ziet, maar ook functioneel is. De verkeerde trapbekleding kan al snel lastig te onderhouden of – nog erger – gevaarlijk zijn. Zeker ouders met kinderen doen er dus verstandig aan om zich vooraf goed op de verschillende soorten trapbekleding te oriënteren om zo vervolgens een goed onderbouwde keuze te kunnen maken.
Opbouw trap
Eerst een korte introductie over hoe een trap in elkaar zit. Verreweg de meeste trappen bestaan in de basis uit hout. Omdat een kale houten trap snel slijt en deze ook erg glad kan zijn, kiezen veel mensen voor trapbekleding. Dit is een extra laag die op de kale trap bevestigd wordt.
Er bestaan open en dichte trappen. Een open trap heeft geen stootbord, dit is het verticale deel tussen de treden. De trede is waar je je voet op zet en de trapneus is het deel laatste stukje trede, waar normaal je tenen op terecht komen als je de trap op- of afloopt.
De trapneus kan bekleed worden met een speciaal profiel om deze meer grip of contrast te geven, wat uitglijden of misstappen kan voorkomen. De trapneus kan apart van de trapbekleding bevestigd worden en hoeft dus niet van dezelfde kleur te zijn of uit hetzelfde materiaal als de rest van de trapbekleding te bestaan.
Vaak heb je de optie om de stootborden, overzettreden (al dan niet met neus) en eventuele afwerklijsten apart te kopen. Nu je wat meer over de trap zelf weet, kun je gaan nadenken over de mogelijkheden voor trapbekleding.
Factoren die meespelen in de keuze voor trapbekleding
Factoren om rekening mee te houden als je (nieuwe) trapbekleding overweegt, zijn:
- De stijl van je woning. Iets dat je mooi vindt voor je trap hoeft niet perse bij de rest van je huis te passen. Denk na over of de stijl die je voor je trap voor ogen hebt, ook past bij de rest van je interieur.
- Eisen voor trapbekleding. Loop je met schoenen aan in huis? Dan wil je misschien liever geen besmettelijke trapbekleding. Tapijt kan dan onverstandig zijn. Heb je kinderen? Dan is veiligheid erg belangrijk. Dit kan soms ook handig opgelost worden zoals door een ruwe strip op gladde traptreden te plakken. Huisdieren? Zijn er medebewoners met stof-allergieën? Allemaal zaken die van invloed zijn op de keus voor je trapbekleding.
- Kosten trap renoveren. Materialen als natuursteen of leer zijn al snel een stuk duurder dan bijvoorbeeld vinyl of tapijt. Voor de exacte kosten kun je het beste een specialist raadplegen. Ben je handig en ga je liever zelf aan de slag, dan zijn er verschillende mogelijkheden bij de bouwmarkt naar keuze.
- Duurzaamheid. Het ene materiaal gaat vaak een stuk langer mee gaat dan het andere, en aan een houten trapbekleding vraagt meer onderhoud dan bijvoorbeeld pvc.
- Schoonmaken. Heb je een witte trap dan zie je alles, en zal je regelmatig de trap moeten schoonmaken omdat iedere voetafdruk en stofje zichtbaar is. Heb je trapbekleding, dan is de kans groter dat er dingen in blijven liggen die je niet ziet. Etc.
Mogelijkheden trapbekleding
Er zijn diverse materialen die geschikt zijn als trapbekleding:
- Hout. Hout is een mooi en warm materiaal en het past bij veel verschillende interieurstijlen. Een nadeel kan zijn dat hout van nature niet erg hard is, dat maakt het vatbaar voor krassen of deuken. Een sterke toplaag is dan raadzaam. Let er bij een houten trapbekleding op dat deze regelmatig onderhoud nodig heeft, zoals olie of lak, en dat het door slijtage glad kan worden.
- Tapijt. Fijn aan tapijt is dat het zacht en warm is. Voor mensen met koude voeten kan dit erg fijn aanvoelen. Ook werkt het geluiddempend. Houd er echter wel rekening mee dat het snel vies wordt en vuil aantrekt. Hoogpolig tapijt kan ook glad zijn. Voor mensen met een stofallergie of astma is de keus voor tapijt niet verstandig.
- Leer. Relatief nieuw is leer als trapbekleding. Het materiaal is stroef en warm, wat het heel geschikt maakt als trapbekleding. Omdat leer erg sterk is gaat het niet snel kapot wanneer er veel overheen gelopen wordt, maar krijgt het wel een speciale, doorleefde uitstraling.
- Beton. Een houten trap kan niet met betonbekleding overlegd worden. Wel is het mogelijk om voor een betonlook te gaan. De betonlook krijg je door betonverf te gebruiken of voor overzettreden te gaan van het materiaal pvc, linoleum of laminaat.
- Metaal. Wil je een metalen trapbekleding, dan is het mogelijk om bijvoorbeeld aluminium trapmatten te leggen. Op elke trede komt dan een mat in een halve cirkel. Groot voordeel van deze trapmatten zijn dat ze erg veel grip bieden en een grove, sterke uitstraling geven. Wil je meer voor de metalen uitstraling van de trap, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld laminaat met een metaal-look.
- Marmoleum / vinyl. Voordelen van de materialen marmoleum en vinyl is dat deze goedkoop, geluiddempend, onderhoudsvriendelijk en stroef zijn. Marmoleum is in veel kleuren te koop.
- Natuursteen. Het is mogelijk je houten trap te (laten) bekleden met natuursteen. Het is een mooi en sterk materiaal, maar kan erg prijzig zijn. Ook kan het glad zijn dus het is verstandig om de treden stroever te laten maken met bijvoorbeeld antislip trapneuzen of de treden te laten zandstralen. Je krijgt de natuurstenen look ook door de trap zelf te behandelen met een speciale verf.
- Glas. Een glazen trap kan ontzettend mooi zijn, dit effect is echter moeilijk op een houten trap te verkrijgen omdat deze natuurlijk nooit transparant wordt. Vind je de uitstraling van glas mooi, dan is het een mogelijkheid om je trap te (laten) lakken met een transparante hoogglans lak. Je krijgt dan in ieder geval het glimmende effect van glas.
- Traplopers of ‘stappen‘. Een traploper ziet eruit als een lang stuk tapijt dat smaller is dan de trap zelf. Het lijkt erop de traploper van bovenaan de trap, over de traptreden tot onderaan de trap doorloopt. In werkelijkheid bestaat een traploper uit losse stukken tapijt die allemaal apart aan de trap zijn vastgemaakt. Een traploper heeft dezelfde voor- en nadelen als tapijt: het voelt fijn onder je voeten en werkt geluiddempend maar is lastig schoon te maken en wordt relatief snel vies.
Voor welke trapbekleding hebben jullie gekozen?
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
- Overzicht peulvruchten en bonen; welke zijn gezond en recepten - 31/12/2023
Mijn man en ik verwachten volgend jaar een kindje. We hebben op dit moment een trap die veel lawaai maakt, de trap kraakt erg. We zijn bang dat we hiermee de baby vaak wakker gaan maken. Een traploper plaatsen is een slimme tip, tapijt is lekker zacht en geluiddempend. We zullen ons daar eens verder in verdiepen! Bedankt voor de tip.