Skip to Content

Trage stofwisseling versnellen / verbeteren en symptomen langzame stimuleren

Trage stofwisseling versnellen / verbeteren en symptomen langzame stimuleren

Vermoedt je dat je last hebt van een trage stofwisseling? De meeste mensen herkennen het wel: voel je je moe en futloos, heb je last van opgeblazen gevoel, een opgezette buik, constipatie en vind je het moeilijk om af te vallen?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je stofwisseling een boost te geven. Hieronder vind je 11 tips. Heb je echt last van een trage stofwisseling; bezoek dan de dokter.

Wat is een trage stofwisseling?

Als het gaat om het hebben van een langzame stofwisseling, zijn er een paar verschillende dingen die kunnen gebeuren. Een langzame stofwisseling kan verschillende oorzaken hebben, maar in de eerste plaats omdat het lichaam niet in staat is om de energie uit het voedsel dat we eten efficiënt te gebruiken of te verwerken.

Dit kan leiden tot gewichtstoename, omdat de energie die door het lichaam zou moeten worden gebruikt, in plaats daarvan wordt opgeslagen als vet. Een langzame stofwisseling kan ook andere symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, constipatie en een droge huid.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een trage stofwisseling te verbeteren en ervoor te zorgen dat je energie beter wordt gebruikt. Het eerste wat je kunt doen is ervoor zorgen dat je een gezonde, gevarieerde en uitgebalanceerde voeding eet.

Dit betekent dat je voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgt, maar ook dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken, omdat dit ervoor zorgt dat je spijsvertering soepel blijft verlopen en je lichaam voldoende vocht heeft om goed te kunnen functioneren.

Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende beweging te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je spieren groeien en sterker worden, waardoor ze beter in staat zijn om de energie uit je voeding te gebruiken.

Het is ook goed voor je bloedsomloop en kan helpen bij het reguleren van je stofwisseling. Als je last hebt van een langzame stofwisseling, is het dus belangrijk om een ​​gezonde levensstijl te leiden en ervoor te zorgen dat je voldoende beweging en een goede voeding krijgt.

Koffie drinken

Koffie zit boordevol cafeïne, een stofje dat je stofwisseling versnelt. Er is zelfs onderzoek dat aantoont dat cafeïne de stofwisseling met 3 tot 11 procent kan verhogen.

Meer eiwitten eten

Eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam meer energie moet gebruiken bij het verwerken ervan. Hoe meer eiwitten je eet, hoe meer je stofwisseling werkt en hoe meer calorieën je verbrandt.

Neem chili peppers

Chili peppers bevatten de stof capsaïcine, die ervoor zorgt dat je lichaam meer warmte gaat produceren. Dit kost je lichaam energie, waardoor je stofwisseling versnelt.

Groene thee drinken

Groene thee bevat cafeïne, maar ook de stof EGCG. Dit is een antioxidant die ervoor zorgt dat je lichaam meer calorieën verbrandt.

Beweeg voldoende

Het klinkt misschien logisch, maar wanneer je voldoende beweegt, zal dit ook een trage stofwisseling ook versnellen. Wanneer je lichaam meer energie moet gebruiken, zal het ook meer calorieën verbranden.

Neem vitamine B

Vitamine B helpt je lichaam om energie te produceren uit de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine) en B12 (cobalamine) zijn allemaal erg belangrijk voor een goede stofwisseling.

Drink water

Water is cruciaal voor een goede stofwisseling. Wanneer je voldoende water drinkt, zal je lichaam beter functioneren en zal je stofwisseling ook sneller werken.

Eet gezonde vetten

Gezonde vetten zijn cruciaal voor een goede stofwisseling. Ze helpen je lichaam bij het maken van hormonen die je stofwisseling versnellen. Eet daarom onder andere avocados, noten, zaden, olijfolie en kokosolie. Omega-3 vetzuren helpen je lichaam bij het maken van hormonen die je stofwisseling versnellen. Ze zitten onder andere in vette vis, chiazaad, lijnzaadolie, walnootolie en pompoenpitolie.

Neem probiotica om trage stofwisseling te stimuleren

Probiotica zijn ‘goede’ bacteriën die je darmflora in balans houdenanneer je darmflora in balans is, zal je stofwisseling ook beter werken. Probiotica zitten onder andere in yoghurt, kimchi, sauerkraut, kombucha en kefir.

Tot slot; het klinkt misschien vreemd, maar het kan echt helpen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die hardop zeggen dat ze een hogere stofwisseling hebben, dat ook echt ervaren.

Meer informatie over een stofwisselingsziektes vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *