Skip to Content

Last van traag internet? Zo zorg je voor een snellere verbinding!

Last van traag internet? Zo zorg je voor een snellere verbinding!

Als er iets frustrerend is, dan is het wel een internetverbinding die traag is. Nu is geduld een schone zaak, maar het is echt wel heel vervelend als je moet wachten op het openen van een pagina of de resultaten inzien van je zoekopdracht. Dus hoe kan je ervoor zorgen dat internet sneller werkt?

Ligt het aan jou of aan de provider?

Het internet in huis is traag. Nu kan je meteen met je vingertje naar de provider wijzen, maar wist je dat ook in je eigen huis er meerdere redenen kunnen zijn waarom internet zo traag is? Om te achterhalen of het aan de internetverbinding ligt, doe je het beste een speedtest. Je kunt dit doen door naar beta.speedtest.net te gaan. Maar er zijn er meer. Je zou ook kunnen kijken bij internetvergelijk.nl.

Om de juiste snelheid te ontdekken moet je wel gebruik maken van een netwerkkabel en niet via een Wifi-verbinding werken. Met Wifi zal je immers lager scoren. Doe dit een aantal keer op verschillende momenten, want het kan natuurlijk altijd even minder zijn.

Ligt de snelheid gelijk aan wat de provider toegezegd heeft? Is het altijd lager? Natuurlijk kan je dan de provider benaderen. 

Is internet traag of de Wifi?

Is het echt de internetverbinding of is het toch gewoon Wifi? We zijn ondertussen heel erg gewend om zomaar overal op internet te kunnen en veel apparaten werken dan ook via Wifi. Maar werken via een draadloze verbinding heeft zo zijn nadelen.

Zo zal het veel sneller traag zijn, omdat je afhankelijk bent van het signaal vanaf de router. Hoe verder je daarvandaan zit, hoe minder snel waarschijnlijk jouw internet werkt. En dat ligt dan toch echt aan de Wifi. Daarom is het van belang om eens te kijken waar jouw modem geïnstalleerd is. 

Wat is de ideale plek voor een router?

Een router of een wifimodem plaats je het beste op een centrale plek in huis. En het beste is ook dat je het wat hoger plaatst. Zorg voor een plek waar het niet gehinderd wordt qua signaal verspreiden. Verder kan je uitproberen of het verschil maakt met de verbinding door het apparaat even op andere plekken te zetten.

Misschien staat het wel netjes opgeruimd in de meterkast? Grote kans dat het beter werkt als je hem daar uithaalt. Ook kan het al schelen als je speelt met de antennes of met zijn eigen stand (liggend of staand). 

Ondersteuning van de Wifi

Er zijn apparaatjes te koop die de Wifi kunnen versterken. Dit kan een repeater zijn. Dit apparaatje pikt het signaal op en zal het versterkt weer doorsturen. Dit kan een prima oplossing zijn die niet veel kost. Gaat het erom dat je zoon ingewikkelde games wil gaan spelen? Dan heb je hier niet genoeg aan. De snelheid die het apparaat maximaal geeft is te weinig voor dit soort activiteiten.

Een andere manier is de mesh- of multiroom-wifi. Dit zijn meerdere apparaten die met elkaar in verbinding staan. Eén ervan verbind je met een kabel aan de router. Je kunt de apparaten verspreiden over je huis, waardoor je overal een goede wifi verbinding kunt realiseren. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan, maar dan heb je ook wat.

Kies voor een sneller internetabonnement

Werk je alleen of zit je man ook thuis te werken en de kinderen ondertussen ingewikkelde games te spelen? Dat maakt zeker uit voor de snelheid van internet. Zit je dus vaak met meer mensen op internet? Dan kan het slim zijn om voor een sneller internetabonnement te gaan!

Het apparaat is te oud

Tja, natuurlijk is het fijn om zo lang mogelijk met een laptop of pc te doen. Maar helaas houdt het soms gewoon echt op. Want een oud apparaat kan bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor de nieuwste Windows. En wat doe je dan? Je kunt een nieuw apparaat aanschaffen, maar soms kan het ook volstaan om voor meer geheugen te zorgen. Dat is natuurlijk een goedkopere oplossing.

En zo kunnen er nog meer redenen zijn waarom je oude apparaat niet meer voldoet. Denk trouwens ook aan virussen op je computer of bijvoorbeeld spyware. Omdat zij gebruik maken van jouw internetverbinding, blijft ervoor jouzelf minder over. 

Browser updaten

Met een browser bezoek je de pagina’s op het web. Googel Chrome of Microsoft Edge zijn voorbeelden van een browser. Heb je echter een verouderde versie, dan kan dit een reden zijn voor vertraging op het internet.

Het kan ook zomaar zo zijn dat je extensies de boosdoeners zijn. Je zou dit kunnen uitproberen door deze uit te schakelen en te kijken hoe snel je internet dan is. Maakt dit veel verschil, dan weet je dat het probleem (deels) opgelost is als je even bekijkt welke extensie dan de boosdoener is. Dit kan je testen door ze één voor één in te schakelen en dan te kijken wie de schuldige is.

Adblocker kan helpen

Internet kan ook trager worden door al die advertenties op internet. Met een adblocker kan je die advertenties blokkeren waardoor internet meteen sneller wordt. Het openen van de pagina’s gaat nu sneller omdat de advertenties niet eerst geladen hoeven te worden.

Virusscanner

Misschien moet je eens overwegen om een virusscanner over je computer of ander internetapparaat heen te laten gaan. Want dat ook virussen voor problemen kunnen zorgen, dan weet iedereen waarschijnlijk wel. 

Update software

Probeer je oude software te updaten. Met een beetje geluk helpt dat ook!

Upgrade de router

Heb je een router die op 1 of op meerdere frequenties werkt? Is het een router met 1 frequentie, dan zit je op de frequentie die de meeste apparaten gebruiken en daarmee kan het erg druk worden wat de snelheid niet ten goede komt.

Je hebt ook routers die meerdere frequenties hebben. Hierdoor kan jij kiezen voor de frequentie die niet door alle apparaten gebruikt wordt en daardoor zal je sneller internet hebben. Dit noem je een dual band router.

Er bestaat ook nog een tri-band router. Deze heeft twee draadloze snelwegen voor 5GHz-gegevensverkeer en daarmee zal een tri-band nog meer signaalstoringen terugdringen. Dit schijnt alleen echt interessant te zijn als je Wifi-apparaten compatibel zijn met 5 GHz. Heb je daar niet veel apparaten van, dan zal het minder verschil maken, terwijl het wel een stuk duurder is. 

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *