Skip to Content

Totemdieren

Totemdieren

Totemdieren en krachtdieren stammen uit de traditie van de indianen, of beter gezegd de Native Americans. Deze termen worden nog weleens door elkaar gebruikt, maar is het wel hetzelfde? Wat is het verschil, wat houdt het in en wat kan je ermee? En we geven ook voorbeelden van deze totemdieren en krachtdieren.

Totemdieren of krachtdieren

Hoewel het bij diverse sites door elkaar gebruikt wordt én er ook gesteld wordt dat je deze dieren ook medicijndieren kunt noemen, kom je ook tegen dat er wel degelijk verschil in beide termen zit. Het gaat bij allebei inderdaad om dieren die met hun eigenschappen ergens voor staan. Alleen zou het bij totemdieren om helpers gaan voor de hele stam, terwijl krachtdieren dit voor individuele mensen zijn. 

De sjamaan en de krachtdieren

De sjamaan zal zich verbinden met het dier op zielsniveau en daarmee de krachten van het dier kunnen overnemen. Hierdoor zou hij bepaalde rituelen kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld om iemand te genezen. Maar ook om zo de hele stam te helpen als er bijvoorbeeld hongersnood is. 

Hoe weet je welk krachtdier bij jou hoort?

Maar hoe weet je welk krachtdier bij jou hoort? Krijg je die toegewezen door een ander? Men gaat ervan uit dat een krachtdier zich bekend maakt als de tijd er rijp voor is. Dit dier kan jou helpen met zijn krachten. Je kunt bijvoorbeeld dromen over het dier of tijdens een meditatie met het dier ‘in aanraking’ komen. Of je beseft het als je oog-in-oog staat met het dier zelf! Dit zou je dan zelf heel goed beseffen. 

Meerdere totemdieren

Ja, je kunt meerdere krachtdieren hebben! Het is zelfs zo dat er krachtdieren zijn die je leven lang bij je blijven en anderen zullen alleen bij je zijn tijdens een bepaalde periode waarin je ze nodig hebt. Dit kan je dus vergelijken met het verhaal wat men vertelt over je gidsen. Ook daar wordt gesteld dat je en gids hebt die je leven lang bij je blijft en anderen er even zijn.

Wat je ook kunt doen

Kan je daar niet op wachten? Dan kan je jezelf ook dingen afvragen om zo te kijken of je erachter kunt komen. 

  • Misschien droom je wel vaak over een bepaald dier?
  • Misschien voel je je altijd al aangetrokken tot een bepaald dier?
  • Wat wil je in ieder geval gezien hebben als je naar de dierentuin gaat? Of eigenlijk: wie?
  • Je kunt bewust mediteren op de vraag welk dier voor jou belangrijk is.

Besef wel dat een krachtdier helemaal niet de stoere leeuw of machtige arend hoeft te zijn! Misschien is jouw krachtdier wel een spin… Het is maar net wat jij nodig hebt en welk dier voor die eigenschappen staat.

Voorbeelden van krachtdieren

Krachtdieren zijn dus niet per definitie grote, sterke dieren. Het kan een kleine muis zijn, een ‘enge’ spin of een prachtig zeepaardje. Maar inderdaad zijn er ook leeuwen, slangen, beren en bizons die zich als krachtdier manifesteren. En zelfs draken. We geven een aantal voorbeelden, maar we zijn zeker niet volledig.

Draak

Laten we maar meteen met de mythische draak beginnen. Het is een dier wat in veel mythische verhalen voorkomt en is daarmee geen dier die je in het echte leven zult tegenkomen. Het dier wordt zowel positief als negatief weggezet. Hoewel het negatieve pas later naar voren kwam.

Symbolisch gezien staat de draak voor het voorchristelijke tijdperk. Door heksen, sjamanen en andere natuurmensen wordt de draak gezien als de kracht voor magie.

Klein detail hierbij: regelmatig kom je tegen dat de draak door de Christelijke tijd een negatieve associatie heeft gekregen. De draak komt wel degelijk voor in de bijbel, maar zou dan inderdaad staan voor het kwaad, de chaos en de oervloed. 

Adelaar

De adelaar leert je om niet bang te zijn voor het onbekende en om de wereld in te durven gaan (je vleugels uit te slaan). De adelaar zou staan voor de verbinding met het goddelijke. De adelaar zweeft op grote hoogten en blijft toch verbonden met de aarde. Je kunt dus overzien en de adelaar helpt je daarbij. Het gaat niet om de kleine dingen, maar om het grote geheel.

Olifant

De olifant staat voor kracht, trouw, verstand, rijkdom, een lang leven, geduld en een stevige basis. Al met al zaken die je jezelf helemaal kunt voorstellen als je een olifant ziet en weet hoe trouw ze naar hun familie toe zijn. 

Beer

De beer is ook zo’n krachtdier die tot de verbeelding spreekt. Bij een beer kan je denken aan kracht, maar ook juist aan eenzaamheid! Bij jezelf in stilte naar binnen gaan, zoals een beer in zijn winterslaap! Dat had je misschien niet verwacht?

Bizon

Nog zo’n bekende krachtpatser is de bizon. Dit mooie, krachtige dier staat voor manifestatie en overvloed. Hij laat zien dat er overvloed is als wij hier ook maar respect voor op brengen en dankbaar aanvaarden.

Dolfijn

Dolfijnen spelen en spartelen en hebben een hoop plezier. Dat is toch het beeld wat je van deze dieren krijgt. Helemaal vreemd is dat ook niet, want de dolfijn staat in dit opzicht voor vrijheid, intelligentie en communiceren. En laten we ook het spelen niet vergeten. Als krachtdier zijn ze er om je te helpen en over je te waken. Ze leren ons om te spelen en ons vrij te voelen, zoals zij ook op ons overkomen.  

Spin

De spin spint zijn web tussen verleden, heden en toekomst. Je bent dus zelf verantwoordelijk… Want jij spint zelf de draden van je toekomst. De spin wil dat je in de gaten houdt of wat je doet bijdraagt aan wat je in de toekomst wilt bereiken (je dromen).

Muis

Muisjes zijn altijd op ontdekkingstocht en willen alles even bekijken, maar wel zo dat ze altijd beducht zijn op gevaar. Met andere woorden: ga op ontdekking, maar weet wat je doet!

Kikker

Een kikker leeft in het water en daar wordt dit krachtdier dan ook mee geassocieerd. Een kikker staat namelijk voor reiniging. Welke zaken blokkeren jou en zou je moeten reinigen?

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *