Skip to Content

Top 12 Nederlandse festivals

Ook in ons eigen kikkerlandje kan je terecht voor grote festivals, die niet onder doen voor de grootste ter wereld. Zin in een feest in hoofdletters? Dan moet je zeker deze festivals in de gaten houden! Voor de exacte data en tijden verwijzen we je naar hun eigen websites, want dat wil natuurlijk per jaar nog wel verschillen. Veel festivals zijn al snel volgeboekt, dus hou ook in de gaten wanneer de kaarten in de verkoop gaan!

Paaspop

Paaspop is een jaarlijks terugkerend muziekfestival dat plaatsvindt tijdens het paasweekend in Schijndel, Nederland. Het festival werd voor het eerst gehouden in 1978 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste muziekfestivals van Nederland. Jaarlijks komen er duizenden mensen naar het festival om te genieten van optredens van nationale en internationale artiesten uit verschillende muziekgenres, waaronder rock, pop, dance en hiphop.

Naast muziek zijn er ook tal van andere activiteiten op het festival, zoals theater, comedy, literatuur, kunst en meer. Paaspop is een geweldige manier om het paasweekend door te brengen en te genieten van fantastische muziek en entertainment. Dit wordt ook gezien als de opening van het festivalseizoen.

Meer informatie vind je hier.

Pinkpop

Pinkpop is zo’n festival waar iedereen wel van gehoord heeft. Het festival is ooit begonnen op Pinksteren, vandaar de naam. Het was toen in Geleen en wel op 18 mei. Pinkpop is heel vaak tijdens Pinksteren gehouden, maar dat is nu niet meer zo. Pinkpop is het oudste popfestival in ons land (eerste editie was in 1970). Waar het eerst één dag genieten was is het inmiddels uitgegroeid tot een meerdaagse happening.

Via Baarlo is het festival uiteindelijk neergestreken in Landgraaf, waar het ieder jaar georganiseerd wordt en grote namen zijn al langs gekomen op dit festival. Wie er allemaal al op Pinkpop geweest zijn? Te veel om op te noemen, maar wat dacht je van The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac, Dire Straits en vele anderen. In 2023 is het feest op 16, 17 en 18 juni. 

Meer info vind je hier.

Zwarte Cross

Hét festival van de Achterhoek, waar Jovink en de Voederbietels mee begonnen zijn. Zwarte Cross zou het grootste festival van ons land zijn. Het festival bestaat niet alleen uit muziek, maar draait ook om motorcross. Dit zou zelfs de grootste motorcross van de hele wereld zijn! Het festival in gemeente Oost Gelre (bij Lichtenvoorde) biedt dus veel meer dan muziek. Naast de muziek en motorcross ben je hier getuige van stunts, theater en nog meer spektakel.  

Meer info vind je hier. 

Lowlands

Nog zo’n groot en overbekend festival is Lowlands in Biddinghuizen. In augustus drie dagen feesten met niet alleen muziek, maar ook (straat)theater, literatuur, debatten, beeldende kunst en wetenschap. Er zijn 12 podia waar meer dan 250 acts en optredens aan je voorbijkomen. Kaarten koop je voor het hele weekend, dus je bent direct drie dagen onder de pannen. Je hebt hiermee ook toegang tot de camping. 

Meer info vind je hier.

Mysteryland

In de Haarlemmermeer (naast Amsterdam) ligt het voormalige Floriadeterrein. Dit is de plek waar je Mysteryland kunt vinden in augustus. Het festival heeft al diverse locaties gehad, maar dit is de locatie sinds 2003. Het is het langstlopende festival van ons land. Er zijn 16 podia en meer dan 300 artiesten.

Hierbij is er niet 1 muziekstijl, maar een bonte mix van genres. Techno, dance, hiphop, electro, urban of hardcore. Het komt allemaal voorbij. Zoals ze zelf zeggen: “Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a Mystery!”

Meer info vind je hier

Decibel Outdoor

Je kent vast de Beekse Bergen wel. In augustus moet je even niet naar de wilde dieren toe, maar bezoek het festivalterrein, want daar is Decibel Outdoor. Hardcore, Hardstyl, Uptempo, Millenium, Freestyle en Industrial zijn onder andere de muziekgenres waar het hier om draait. Je kunt eventueel terecht op de camping om te overnachten. Ga je een dag of een heel weekend? Sinds 2019 duurt het festival namelijk drie dagen!

Meer info vind je hier.

Solar Weekend

Een vierdaags festival begin augustus in Roermond (Maasplassen). Solar Weekend staat bekend als een creatief festival. Door de aankleding van het festivalterrein, de bezoekers zelf, maar ook door de dingen die er te doen en te beleven zijn. Of wat dacht je van het straattheater? En dan is er uiteraard ook nog de muziek…

Meer info vind je hier.

Defqon.1

Walibi is altijd al spannend, maar in juni kan je hier ook nog eens terecht voor vier dagen festival. Defqon.1: het grootste hardstyle festival van de hele wereld. Ongeveer 65.000 bezoekers komen op dit festival af, waarvan 15.000 als dagjesmensen en 50.000 als kampeerders. Q-dance organiseert dit festival. 

Meer info vind je hier.

Mystic Garden Festival

Liefhebber van kunst en muziek? Dan is Mystic Garden Festival misschien wel jouw festival. In 2023 wordt op 17 juni het festival gehouden in het Sloterpark in Amsterdam. Kunst en muziek komen hier samen. De decors zijn dan ware kunstwerken en je mag je heerlijk wanen in een dromerige werkelijkheid. Overigens zijn er meer festivals van Mystic Garden. Zo is er ook een wintereditie én een Cirque Mystique.

Meer info vind je hier.

Best Kept Secret

Drie dagen muziek en prachtige live acts: dat is Best Kept Secret. Ook dit festival vind je bij de Beekse Bergen. Er zijn verschillende podia en het geheel vindt plaats in juni. De line-up bestaat uit alternative, indie en dance acts. Rock, folk, hiphop: je kunt het allemaal hier horen. 

Meer info vind je hier.

Awakenings Festival 

Een populair dancefestival voor technoliefhebbers is Awakenings. Het wordt gehouden bij Houtrak (Spaarnwoude). Ongeveer 80.000 bezoekers komen op dit festival af. In mei kan je hier 2 dagen terecht. Naast Awakenings in mei wordt er ook nog in juli het Summer Festival georganiseerd in Hilvarenbeek (3 dagen) en is er in april het Easter Gashouder in Amsterdam. 

Meer info vind je hier.

Down the rabbit hole

De naam doet het al een beetje vermoeden, maar dit festival is iets gemoedelijker dan het grote Lowlands of aanverwante grote festivals. Toch zijn het nog altijd zo’n 35.000 bezoekers die hiernaartoe komen, dus klein is het zeker niet te noemen. Een leuk festival met mooie kunstobjecten. In combinatie met de natuur kan je er een heerlijk weekend van maken waar je op veel manieren kunt genieten.

Dit festival wordt georganiseerd in Beuningen. In 2023 is het gepland van 30 juni tot en met 2 juli. Met zeker ook interessante mensen die komen optreden. Dit jaar is dat onder andere Stromae, Paolo Nutini en bijvoorbeeld Froukje. Uiteraard maar een hele kleine greep uit het grote geheel. 

Meer info vind je hier.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *