Skip to Content

Toon slimme rookmelder review

Toon slimme rookmelder review

Eerder deze week mocht ik een ehbo pakket weggeven dat handig is voor onderweg met allerlei eerste hulp accessoires. Natuurlijk is de veiligheid in huis natuurlijk ook ontzettend belangrijk. En dat wil je liever voorkomen dan genezen.

Een van mijn grootste angsten is dat het huis afbrand, ik schreef daar eerder ook al een artikel over. Gelukkig zijn er allerlei maatregelen die je kan treffen om de ergste scenario’s voor te zijn. De meest basic oplossing is dan nog wel de rookmelder Toon.

Als gastouder is dit best een belangrijk onderdeel van de keuring of je huis geschikt is om kinderen op te vangen. Op iedere verdieping moet een rookmelder aanwezig zijn, het liefst in de buurt van het trapgat omdat rook opstijgt en daar het snelste opgemerkt zal worden.

En op zolder zo dicht mogelijk bij de wasmachine / droogtrommel / cv-ketel omdat dat de meest risicovolle locatie is.

Tegenwoordig is er van alles op de markt te verkrijgen op het gebied van brandmelders. Zelfs met de meest intelligente oplossingen. 

Misschien ligt het wel aan mij hoor. Dat ik er soms bij stil sta wat er kan gebeuren als er brand uitbreekt. Je weet tenslotte maar nooit. In dit huis is eerder brand geweest, tenminste dat hoorden we van onze buren. Gelukkig zie je er niets meer van op de zolder en was het weggewerkt toen wij het kochten.

Aan de andere kant; uit onderzoek (M. Bont, 2010) blijkt echter het volgende: Vrouwen geven aan angstiger te zijn voor brand in huis dan mannen. Vrouwen schatten de materiële schade als gevolg van woningbrand hoger in dan mannen.

Mannen daarentegen schatten zichzelf beter in staat om een rookmelder te installeren maar hebben een lagere intentie om een rookmelder aan te schaffen. Blijkbaar ben ik dus niet de enige die daar bij stil staat.

Brand preventief voorkomen

Natuurlijk is het beste om een brand te voorkomen. Hieronder een aantal tips om rekening mee te houden:

 • Zorg er voor dat lucifers, kaarsen, aanstekers etc. niet binnen handbereik van de kinderen liggen. Ook niet als ze op een krukje gaan staan.
 • Kaarsjes branden is heel gezellig, maar niet in de buurt van gordijnen en gebruik veilige kaarsenstandaards.
 • Zorg er voor dat het filter van de afzuigkap vetvrij is en vervang deze regelmatig.
 • Blijf altijd in de keuken als je aan het koken bent.
 • Zorg voor veilige kabels in huis. Let hierbij ook op de stoppenkast.
 • Heb je een open haard; laat dan de schoorsteen regelmatig schoonmaken en zorg voor een koolmonoxide melder.
 • Hallogeenverlichting kan erg warm worden, dus houdt dit uit de buurt van gordijnen, slingers etc.

Toon slimme rookmelder

Mocht er dan onverhoopt toch brand zijn dan wil je er maar beter op tijd bij zijn. Een van de maatregelen om je veiliger in je eigen huis te voelen is de rookmelder van Toon®.

Misschien heb je al wel eens gehoord van de intelligente thermostaat van Eneco?  Ik in ieder geval wel en voor ons reden geweest om de overstap terug te maken. Deze kan je nu ook koppelen aan een slimme designrookmelder.

Dankzij een alert op je smartphone weet je direct wanneer er rook in huis is. Ook als je zelf niet thuis bent. Dat vind ik stiekem wel een veilig idee. Dan hoef je niet te wachten tot de buren bellen dat er brand is maar ben je het voor.

Deze rookmelder op Toon® is de eerste uitbreiding op Toon die buiten het traditionele ‘energie domein’ valt. En dat is nog maar het begin.

Momenteel betalen consumenten een eenmalig bedrag van € 59,95 voor de rookmelder. Dat is inclusief verzendkosten. Bovendien is de functie/aanvullende dienst onderdeel van de maandelijkse € 3,50 die men betaalt voor Toon.

De rookmelder beschikt over een optische rooksensor plus temperatuursensor, visueel en akoestisch alarm, is compatible met z-wave controllers.

Bevat een kleine behuizing in strak design, voeding met batterij is makkelijk zelf te installeren en heeft een Nederlandstalige handleiding dat geschreven is door Eneco voor zowel het product als de aanvullende diensten op Toon.

Hier vind je meer informatie.

Sta jij wel eens stil bij de brandveiligheid in je huis?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Mart Mart schreef:

  Het is super belangrijk om het huis goed brandveilig te hebben.

 2. Avatar van cctv cctv schreef:

  wEL ZO FIJN ALS JE HUIS BRANDVEILIG IS.

 3. Avatar van Noortje Noortje schreef:

  Handig dat je tegenwoordig je rookmelder met whatsapp kan koppelen!