Skip to Content

Een tochtslang maken: hoe doe je dat?

Een tochtslang maken: hoe doe je dat?

Heb je van die akelige tochtkieren zitten onder je deur of bij een raam? Een tochtslang is dan een leuk idee. Het helpt de tocht tegen te houden en het is ook nog eens een leuk gezicht. En dat niet alleen, het maken zelf is eveneens leuk!

Wat voor tochtslang ga jij maken? Echt een slang of ga je bijvoorbeeld voor een teckeltje? Ga je breien, haken of maak je hem van stof? Het kan allemaal. We laten je hier diverse voorbeelden zien! Laat je inspireren en geef er eventueel een heel eigen draai aan!

Een tochtslang breien of haken 

Een tochtslang breien of haken is helemaal niet moeilijk. Zelfs als je hartstikke onervaren bent. Je kunt eigenlijk al volstaan door een lange smalle lap te breien of te haken. Meet hoe lang het moet zijn en maak de lap dus minimaal zo lang.

Ben je klaar? Dan naai je de zijkanten aan elkaar vast. Je vult het geheel op en dan moet je nog de boven- en onderkant sluiten. Dit kan je heel simpel doen door het draadje wat er nog aan hangt door de hele rondte te halen en dan aan te trekken.

Knoopje erin en het draadje naar binnen toe steken en klaar… Dit is inderdaad wel een heel eenvoudige manier. Wil je het allemaal net even mooier en specialer? Natuurlijk kan dat. Kijk dan maar snel verder!

Gehaakte slang van restjes garen

Met de restjes die je over hebt kan je prima een leuke slang maken. Haak (of brei) streepjes. Die mogen best verschillen in breedte, zoals op het voorbeeld, want dat maakt het juist speelser. Voor de kop maak je het geheel iets breder en je haakt er leuke oogjes op. 

Het patroon vind je hier

Mooi kunstwerk

Natuurlijk hoeft een tochtslang helemaal niet alleen maar uit streepjes te bestaan of altijd een slang te zijn. Je kunt hem ook gewoon heel mooi maken, door voor mooie patroontjes te kiezen. En de kleuren kan je zo ook heel mooi laten uitkomen bij de rest van je interieur. Misschien kan je wel kussens, een plaid en een tochtslang in dezelfde patroon- en kleurstelling maken! Dan is het simpelweg een mooi geheel!

Een slang van kousen!

Zoals gezegd: je kunt een slang ook maken van kousen. Knip de hielen en tenen van de sokken af en naai de kousen aan elkaar. Voor de kop kan je één van de teenstukken gebruiken. Met knoopjes maak je oogjes en natuurlijk moet je ook deze slang even opvullen! Ideaal als ook jij veel kousen hebt waar de ander van zoekgeraakt of kapot is! Of anders gezegd: begin met sokken sparen…

Granny’s

Haak je dekens in van die leuke blokken? Waarom zou je die granny’s dan ook niet gebruiken voor je slang? Je zult alleen even moeten zorgen voor een binnenslang van stof, omdat anders je vulling eruit komt zetten. Maar dat hoeft natuurlijk het probleem niet te zijn!

Een teckel als tochtopvanger

In plaats van een slang kan je er ook een andere dierenkop opzetten. Dit teckeltje is natuurlijk wel heel leuk, want met die lange rug is het immers net een teckel. Met zijn mooie lange oortjes en grappige oogjes maak je er een leuk diertje van. Nu alleen opletten dat je kinderen er niet mee aan de haal gaan…

Haas-object

Oké, het kan nog imposanter. Dit voorbeeld is wel een heel creatief werkje geworden. Een haas met hele lange poten, die zo langs de deur liggen. Ben je handig met de naaimachine, dan zal je dit voorbeeld vast heel leuk vinden. Zorg ervoor dat de oren overeind blijven staan om het leukste effect te creëren.

Lief poesje

Kattenfans opgelet: een kat kan ook prima voor je deur liggen. Kijk dan hoe lief dit katje eruitziet! En door de vrolijke stof is het meteen een leuke blikvanger in je kamer.

Varkentje haken

Dan toch ook nog maar een haakvoorbeeld van een lief varkentje. Lekker breed en daarmee ook fijn om te gebruiken als kussentje in je nek ofzo. Maar uiteraard past het beestje ook prima in de vensterbank of voor de deur. Natuurlijk met een varkensroze kop en kontje (en misschien weet je er ook wel een leuk krulstaartje aan te maken). 

Slang met open bek

Goed, dan toch nog maar ook een voorbeeld van een echte slang, maar dan met een open bek. Haak dan ook een tongetje, want die hoort immers echt wel bij een slang met een open bekje. De oogjes kan je erop haken of je koopt van die nepoogjes, die je er heel simpel op kunt plakken of aan vast kunt naaien. 

Andere toepassing van je tochtslang

Ik kwam op Pinterest ook nog een andere leuke toepassing tegen van een platte vorm van een tochtslang. Een platte uitgave kan je bij je toetsenbord leggen en zo je polsen ondersteunen! Dit had ik eigenlijk nog nooit zo gezien, ik vind hem wel leuk!

Leuk object voor kinderen

Wil je kind leren breien of haken? Dan is het toch altijd nog leuker om ook echt iets te maken dan zomaar een lapje. Een sjaal is dan vaak waarvoor gekozen wordt. Maar een tochtslang is natuurlijk ook lekker simpel.

De slang kan dan dienstdoen als tochtslang, maar ook prima op haar of zijn eigen bed liggen. En hebben ze de smaak te pakken, dan haken of breien ze toch nog even door? Want ach, die lange gevallen kan je voor zoveel dingen gebruiken. Bij iedere deur in huis, in de vensterbank, als hoofdkussentje op de bank, als knuffel of gewoon ter decoratie op je bed of kast of…

Als kunstobject

En als we het dan toch over decoratie hebben: maak er een echt kunstobject van! Hoe leuk is dit voorbeeld? Zeker weten dat je er veel reacties op zult krijgen als dit zo in je huiskamer hangt!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *