Skip to Content

Tips en trucs tijd besparen met huishouden of in de keuken

Tips en trucs tijd besparen met huishouden of in de keuken

Als je werkt, een paar kinderen hebt die iedere dag rommel maken, een partner en een huishouden en tuin komt daar een hoop bij kijken. In dit onderzoek hier lees je hoeveel tijd Nederlanders gemiddeld kwijt zijn aan het huishoudschema.

Maar hoe kan je tijd besparen? Op je vrije dag wil je wel wat anders dan de hele dag opruimen, wassen en schoonmaken. Gelukkig zijn er een aantal tips en trucs die je op weg kunnen helpen.

Loslaten en delegeren

Ook al denken wij moeders van wel, je hoeft echt niet altijd alles van het huishouden zelf te doen! Je kan rustig taken uitbesteden. Oké, misschien moet je dan wel accepteren dat het anders gebeurt dan dat je zelf zou doen.

Echter scheelt het je wel in tijd en energie. Denk bijvoorbeeld aan je kinderen laten helpen, taken verdelen met je partner zoals de één brengt de kinderen naar bed en de ander ruimt alvast de tafel af. Ook één keer per week / twee weken een huishoudelijke hulp inschakelen kan meer lucht geven.

Maak een feestje van het huishouden

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je kinderen zelf een bijdrage te laten leveren. Afhankelijk van de leeftijd zullen ze daar ook geen problemen mee hebben.

Sterker nog de meeste peuters en kleuters zullen het geweldig vinden om mama of papa te helpen. Of dat nu betekent dat ze mogen stofzuigen of dat ze met een natte doek mogen poetsen. Net zo leuk als spelen met water 😉

Iedere dag een beetje

Dit is iets waar ik zelf wat meer aan mag werken. Als je iedere dag een klein beetje doet, even de rommel opruimt, rond de tafel stofzuigt, wasmachine aanzet dan is het veel makkelijker bijhouden. En krijg je geen grote achterstand. Ook de 2-minuten regel kan hier goed bij helpen.

Boodschappen bestellen & laten bezorgen

Eigenlijk ook weer een vorm van uitbesteden. Al kost boodschappen bestellen ook altijd nog wel even tijd, na een paar keer weet je precies hoe of wat en kan je op basis van je vorige bestellingen, de aanbiedingen en andere benodigdheden zo een lijstje maken.

Dat wordt tot in de keuken thuisbezorgd. Hoef je ook niet meer te tillen!

Onderhoudsvriendelijke tuin

In een tuin kan ook heel veel tijd gaan zitten. Daarom is het verstandig om voor een onderhoudsvriendelijke tuin te gaan. Met een terras, groot gazon en kleine borders die je vult met wildbloemen zodat je geen onkruid hoeft te wieden.

Combineren van taken

Bepaalde dingen kunnen gecombineerd worden. Ben je bijvoorbeeld aan het wachten tot het water kookt om te koken kan je alvast de vaatwasser uitruimen etc.

Of als je de kinderen in bad doet meteen even met een doekje over de wastafel etc. Een robotstofzuiger kan ook heel praktisch zijn, die laat je ‘los’ als je de kinderen naar school brengt.

Minder werken en tijd besparen

Als bovenstaande tips allemaal niet helpen kan je altijd nog overwegen om een dag minder te gaan werken.

Dan heb je een dag extra voor het huishouden of klusjes die nu blijven liggen. En dan niet in de valkuil te vallen dat je die tijd die je overhoudt gaat opvullen met andere taken.

Eigen verantwoordelijkheid

Leer de kinderen al zo jong mogelijk aan dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de troep die ze maken. Denk aan speelgoed na het spelen opruimen,

De eigen kamer opruimen. Sokken bij elkaar zoeken. Bord, beker en bestek na het eten naar de keuken brengen. Als een beker drinken oppakt zelf een doekje pakken.

Gewoon kleine dingen die direct te herleiden zijn naar hun eigen gedrag, zodat ze zelf ook de verhouding zien en daar de volgende keer op kunnen anticiperen.

Heb jij nog meer handige tips om meer tijd over te houden?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *