Skip to Content

Tips tegen emotioneel eten overwinnen wat te doen of hoe kom je er vanaf?

Tips tegen emotioneel eten overwinnen wat te doen of hoe kom je er vanaf?

Heb jij ook momenten dat jij je verdrietig of onzeker voelt en op zulke momenten je troost vindt in eten, terwijl je geen hongergevoel of trek hebt? Dit wordt ook wel emotie eten genoemd.

Waaraan is het emotie eten precies te herkennen?

We zijn in ieder geval niet de enige. Veel mensen snoepen en snaaien als ze zich naar voelen. Het is niet zo dat alle emotie eters overgewicht hebben.

Zelf heb ik een gezond BMI maar ik ben absoluut iemand die stiekem in de kelder autodropjes of gesuikerde spekjes staat te snaaien als ik iets spannends voor de boeg heb of als een andere volwassene net lelijk tegen me gedaan heeft.

En dat doe ik puur omdat ik me rot voel, onzeker over mezelf en mijn eigen kunnen ben en niet constructief weet om te gaan met die emoties van angst, verdriet en onzekerheid.

Veel mensen in Nederland zijn emotie eters, 40% van alle mensen die te zwaar is, kun je omschrijven als dit type eter. En er zijn ook veel mensen die worstelen met hun gewicht en zelfbeeld. Zo heeft maar liefst 54% van alle Nederlandse mannen overgewicht, waarvan 15% obesitas heeft.

Een emotie eter troost zichzelf met eten, terwijl het lichaam geen honger of trekgevoel als signaal afgeeft. Vooral vet, zout en zoet eten is in trek op momenten dat je stress ervaart, je eenzaam voelt, verdrietig, onbegrepen, onzeker of verdrietig.

En als de zak chips of de zak met gesuikerde spekkies op is, voel jij je nog rotter of verdrietiger.

Wat eten met je stemming doet

Zout, zoet en vet doen wat met je stemming. Het hormoon dopamine, wat emoties tijdelijk onderdrukt, houdt van dit type eten. Door te eten voel je even niet dat jij je zo rot of gestresst voelt, maar voel jij je juist wat rustiger en je stemming klaart wat op.

Helaas wel kortdurend, want als de zak op is, slaat je stemming vaak twee keer zo snel om naar het negatieve.

In onze maatschappij is ook veel eten te krijgen. Anders als vroeger is er een enorme keuze aan chips, snoep en chocolade en anders dan toen ik vroeger klein was, beperkt een bakje chips of een stukje chocolade zich niet meer tot de zondagmiddag.

Meer informatie over het omgaan met verleidingen vind je hier.

Lees ook: 50 vreemde en gekke maar heerlijke eetcombinaties

Wat ik mezelf voorneem..

Na de laatste vreetbui dacht ik.. dit kan toch zo niet langer. Ik bewaar zelfs favoriete repen chocolade in mijn ondergoedlade en heb in het deurtje onder de oven een zak zoute dropkrakelingen liggen, die ik dan stiekem zit op te eten gedurende de dag.

Tijd dat ik voor mezelf hier wat aan ga doen.

Allereerst maak ik de afspraak met mezelf dat ik het niet meer in huis haal. Dus als de zak dropkrakelingen op is en die reep chocolade, komt er geen nieuwe lading meer. Want als het er niet is, kan ik me er ook niet op storten.

De eerstvolgende keer dat ik weer ineens die zak drop of reep chocolade á la minute moet hebben, ga ik eens opschrijven wat er nu precies aan de hand is. Bijvoorbeeld: Ik baal ervan dat ik nog steeds niet in mijn oude kleding pas.

En ik ben onzeker als ik naast moeders sta die er zo hip en leuk uitzien in mijn ogen.

En daarna een alternatief: ik ga een glas water drinken en een rondje lopen of een andere activiteit (zie het punt alternatieven). Dus welke emotie(s) voel je nu precies?

Goed slapen is belangrijk. Vooral nu de nachten constant zo kort zijn, merk ik dat mijn behoefte aan zoetigheid nog erger is. En laat moeheid nu ook een trigger zijn om te gaan snoepen, die suikerpiek zorgt voor energie maar maakt daarna dat ik me extra moe voel.

Dus ik zorg dat de slaapkamer opgeruimd is, goed geventileerd wordt en dat ik elke avond echt vroeg lig, elk uurtje wat ik heb is meegenomen.

Afleiding zoeken

Een emotie eter kan gebaat zijn bij het niet toegeven aan die hunkering naar een pak autodropjes of een zak chips, maar door juist afleiding te zoeken. Bijvoorbeeld:

  • Een warm bad nemen met lekker badschuim, muziekje op de achtergrond en een tijdschrift erbij
  • Een rondje wandelen zonder telefoon in de natuur
  • In een dagboek schrijven en dit eventueel met stickers of spreuken extra opleuken
  • Een kaartje schrijven voor iemand anders
  • Je huisdier, kind of partner eens extra knuffelen
  • Op muziek te dansen
  • Te sporten

Zelf hielp het mij om dingen die ik lekker vond niet meer te kopen en op momenten dat ik de drang voel om te snaaien zonder trek, te bedenken dat de zon altijd weer opkomt en dat elk lichaam anders is.

En dat we trots mogen zijn op het feit dat we een kindje gedragen hebben. Verder is de weegschaal hier uit huis, scheelt ook voor mijn stemming 😉

Mijn ervaringen

Na de geboorte van ons derde kindje merkte ik dat de kilo’s van de zwangerschap er niet tot zeer moeizaam (als in een paar honderd gram per week) afgingen.

En wat baal ik daarvan, zeker als ik tussen andere moeders sta bij het schoolplein die – ook pas bevallen van een tweede of derde – er stralend en slank uitzien.

Gevolg: eenmaal thuis vond ik al snel de reep chocolade, ik had niet eens trek, maar die zoete smaak van de chocolade leidde me wel even af.

Daarna had ik meteen zin in mijn zwangerschapscraving: zoute dropkrakelingen van Haribo, terwijl ik helemaal niet meer zwanger was.

Ik ben er zelfs speciaal voor naar de winkel gereden. Die zak was veel te snel leeg en daarna voelde ik me dubbel rot.

Want eigenlijk smaakte het niet ineens, ik had als een malle de hele zak opgegeten en het hielp ook niet mee voor een fitter of slanker lijf.

Heb jij ook momenten dat jij je verdrietig of onzeker voelt en op zulke momenten je troost vindt in eten, terwijl je geen hongergevoel of trek hebt? Dit wordt ook wel emotie eten genoemd.
Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *