Skip to Content

Tips opgeruimde tuin met kinderen

Tips opgeruimde tuin met kinderen

Een tuin delen met je kinderen: het kan een uitdaging zijn. Want hoe houd jij je tuin een beetje opgeruimd om ook nog zelf te kunnen genieten van je buitenplekje? Of omdat het simpelweg minder chaotisch is?

We geven je tips hoe je jouw tuin op kunt ruimen en het toch een leuke plek voor je kinderen te laten zijn. Of voor een puppyproof tuin.

Een kindvriendelijke tuin

Een tuin waar kinderen in spelen zal in de eerste plaats kindvriendelijk moeten zijn om het zo ook veilig én leuk voor de kinderen te maken. Maar dat wil nog niet zeggen dat je tuin moet veranderen in een chaotische plek.

Opruimen is niet alleen fijn voor jou, maar net zo goed ook voor de kinderen om zo nog lekker te kunnen blijven spelen.

Als de hele tuin vol staat met troep lukt dat immers ook niet meer! Makkelijke manieren om al het speelgoed op te ruimen is dan ook eigenlijk waar je naar op zoek moet. Zo kost het weinig moeite om op te ruimen én kunnen de kinderen het ook zelf!

Jong geleerd is oud gedaan

Betrek je kinderen bij het opruimen! Dat geldt natuurlijk net zo goed voor het opruimen binnen. Door ze van jongs af aan te betrekken bij het opruimen en er een leuk spelletje van te maken, hoeft dat helemaal geen strijd te zijn. Dan wordt het net zoiets als tandenpoetsen: het hoort er gewoon bij.

Je zou het leuker kunnen maken met het zingen van een opruimliedje en je maakt het eenvoudiger als het ook duidelijk is waar wat dan hoort. Geef dan ook alles een vaste plek. Dan kan je kind al jong goed meehelpen.

Een schuurtje of overkapping

Zorg voor een plek waar de grote spullen kunnen staan. Het meest ideale is natuurlijk een schuurtje. Fietsjes, skelters, stepjes, kruiwagens: ze verdienen allemaal een plekje.

Zorg dat het schuurtje makkelijk te bereiken is en de spullen er eenvoudig ingezet kunnen worden. Dan is het ook voor de kids een kleine moeite om dit zelf te doen.

Voorkom dus een schuur die eigenlijk al barstensvol ligt met spullen van jullie waardoor de fietsjes van de kinderen eerst over van alles heen getild moeten worden. Is er geen schuurtje, zorg dan voor een andere duidelijke plek waar alles ‘geparkeerd’ moet worden.

Speeltoestellen met opbergbakken

Kies je voor een speeltoestel? Kijk dan eens naar een speeltoestel waar al opbergbakken bij inbegrepen zijn.

Deze bakken zijn ideaal voor het kleine spul uit de zandbak, autootjes, waterpistolen, ballen en dat soort tuinspeelgoed. Het kan een bak zijn die ook dienst doet als een bankje, bij de zandbak bijvoorbeeld.

Maak zelf opbergbakken

Natuurlijk kun je deze bakken ook zelf maken. Grote houten bakken, met een deksel erop, is voldoende. Je kleurt ze in vrolijke kleuren voor de kinderen of je houdt ze bijvoorbeeld naturel.

Je kunt deze bakken nog een extra functie geven. Je kunt ze, zoals hierboven ook al opgesomd, ook als zitplaats laten dienen. Zorg er dan wel voor dat de deksels stevig genoeg zijn. Je zou er ook een weg op kunnen schilderen, zodat er met autootjes op gespeeld kan worden.

Of misschien is je kind wel gek op bijvoorbeeld dino’s en schilder je er een leuk landschap op waar hij of zij met zijn dinootjes op kan spelen. Je kunt de deksels met scharnieren vastzetten, zodat ze eenvoudig open te klappen zijn.

Let alleen wel op dat de kinderen voorzichtig doen met dichtdoen of dat ze dicht kunnen waaien om geknelde vingertjes te voorkomen.

Opbergbakken in de schuur

Een andere uitkomst zijn plastic bakken die je in de schuur kunt wegzetten of bijvoorbeeld in je bijkeuken. Zorg dat duidelijk is wat in welke bak zit. Je kunt dit erop schrijven. Maar voor de kleintjes is een plaatje uiteraard fijner. Door deze bakken netjes op te stapelen ziet het er prima uit.

Zet je ze op een rek, dan is het eenvoudiger om iets te pakken. Zo hoef je immers niet eerst andere kratten of bakken van de andere exemplaren af te halen om bij de juiste aan te komen.

Is het mogelijk om het ook nog op kinderhoogte neer te zetten, dan is het nog eenvoudiger! Dan kunnen de kinderen zelf de juiste krat vinden en pakken. In die gevallen moet je er wel voor zorgen dat de kratten of bakken niet te groot zijn zodat ze door de kinderen zelf goed getild kunnen worden. Deze vind je hier.

De watertafel

De watertafel is ook al snel een sta-in-de-weg. Of wat dacht je van het zwembadje. Als er volop mee gespeeld wordt, ga je dit niet iedere avond helemaal weghalen. Schoon water erin en klaar, zeg maar.

Wordt er niet naar omgekeken, dan haal je de watertafel weer uit elkaar en zet je hem netjes terug in het schuurtje of een plek in huis. Ga je het in de tuin neerzetten, dan kun je dus rekening houden met het feit dat het wel langer dan 1 dag er zal staan.

Zorg dan voor een plek waar het niet in de weg staat. En ach, we mogen toch ook wel gewoon zien dat er gespééld wordt in de tuin? De rondslingerende attributen die erbij horen, die kun je natuurlijk wel opruimen.

Ook hiervoor kun je een krat gebruiken waar de spullen van de watertafel (of het zwembadje) in gedaan kunnen worden.

Maar ervoor zorgen dat alles in de watertafel of het zwembadje zelf ligt en niet door de hele tuin heen, kan ook al voldoende zijn. Dat is het maar net hoe opgeruimd je het hebben wilt!

Er mag gespeeld worden!

Kinderen buiten laten spelen is supergezond op meerdere fronten. Dat betekent ook dat ze wel de kans moeten hebben om te kunnen spelen. Alles direct opruimen kan behoorlijk frustrerend zijn.

Maar alles maar laten slingeren en daarmee een complete chaos veroorzaken zorgt er juist weer voor dat er door de troep niet meer gespeeld kan worden of spullen niet meer gevonden kunnen worden. Probeer hier dan ook de ideale middenweg in te vinden!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *