Opbergen: hoe fijn is het als je alles lekker georganiseerd opgeruimd kunt hebben? Niet alleen scheelt het veel troep op je tafel en de vloer, maar je kunt alles ook veel beter terugvinden. Welke opbergsystemen zijn er? Hoe hou je het ook nog eens praktisch?
Hoe bewaar je je kleding?
Kleding hebben we allemaal en misschien heb jij ook wel het probleem dat je kasten op je slaapkamer eigenlijk altijd te klein zijn. Dat je kunt wisselen met je winter- en zomergarderobe zal je vast wel weten. De kleding die je dit seizoen niet draagt, leg je dus voorlopig even in een andere kast op zolder (bijvoorbeeld).
Moet je wel daar genoeg ruimte hebben, natuurlijk. Maar door even slim na te denken is er vast ook in jouw huis nog wel een loos plekje te vinden waar je deze kleding tijdelijk kunt stallen. Heb je een zolder met schuine randen van het dak?
Kijk eens of je geen extra kastruimte kunt scheppen door een deel van het onderste dakgedeelte af te timmeren. Achter dit afgetimmerde gedeelte heb je lekker veel opbergruimte. Of parkeer de kleding onder bedden. Koop lades die je onder een bed kunt rollen. Of koop van die plastic bakken op wieltjes! Zorg dat de kleding netjes opgevouwen en schoon de bakken ingaan.
Het enige waar je wel rekening mee moet houden is de vochtigheid van de ruimte. Een vochtige ruimte moet je niet willen, want daar kan je kleding echt niet tegen! Om muf worden tegen te gaan kies je ook voor een opbergbak waar lucht bij kan komen.
Speelgoed
Een groot probleem voor ouders van jonge kinderen: speelgoed. En niet op één plekje, maar overal…
Tenminste: als je zorgt dat er genoeg opbergruimte is en samen met de kinderen aan het einde van de dag opruimt, dan kan je een te grote chaos voor zijn.
Hoewel ik altijd wel vind dat een kind ook iets van zijn speelgoed moet mogen laten liggen. Zoals een mooie treinbaan, waar ze kunstig mee aan de slag geweest zijn en ze morgen ook weer mee willen spelen. Maar waar laat je het overige speelgoed?
- In de kamer zorg je voor een speciale kast of een gedeelte van een kast waar de kinderen hun speelgoed mogen stallen.
- Koop grote plastic bakken waar het speelgoed (gesorteerd) in bewaard kan worden en welke netjes gestapeld kunnen worden. Zo kan je veel kwijt op een relatief klein stukje vloer. Hebben ze ook nog van die kleine wieltjes, dan kan het kind ze zelf makkelijk meenemen naar de plek waar hij of zij het nodig heeft. Of om op te ruimen, natuurlijk.
- In de slaapkamer kan je naast deze bakken of een (open) kast ook denken aan een lade onder het bed.
- Op zolder of een slaapkamer die niet gebruikt wordt zou je nog een extra opbergplek kunnen creëren voor speelgoed waar ze niet meer of nog niet mee spelen.
Schoenen, laarzen en …
Gek van schoenen? Laarzen voor ieder kind? Pumps voor bij je jurken in verschillende kleuren? Grote moonboots, fijne sneakers, lekkere klompen, hoge hakken: je breekt je benen over al het schoeisel in huis? Zorg voor de schoenen die je nu gebruikt dat er een schoenenrek in de hal of bijkeuken staat.
Wil je het speelser? Denk dan aan mooie haken aan de muur, waar je ze aan op kunt hangen. Schoenen die je nu niet gebruikt kan je opbergen in een kast of ook weer in die bakken. Maak ze wel schoon en hou ze in vorm. Dus druk niet al je schoenen in een doos, omdat het wel moet passen!
Tover de trap om tot opbergplek
Oké, niet de trap zelf natuurlijk, want dat is niet zo veilig… Maar er zijn huizen waar de ruimte onder de trap gewoon een open ruimte is. Nu kan je hele leuke dingen doen met die ruimte. En één van die dingen is dus een opbergplek ervan maken.
Je kunt er een dichte kast van maken, maar het kan ook simpeler. Hang hier planken op waar je spullen kwijt kunt. Dan zal je er iets netter mee om moeten gaan, maar met behulp van leuke houten kratjes kan het zelfs een leuk gezicht zijn. Zeker als je die houten kratjes ook op andere plekken in je huis(kamer) gebruikt.
Zet eventueel hier en daar een plantje tussen de kratjes neer. En in die kratjes kan je heerlijk de post kwijt, tijdschriften, tekenspullen van de kinderen (of jezelf), andere kleine spulletjes uit de keuken, bloempotjes en zo weet je vast zelf nog wel meer te verzinnen.
In de keuken
Zelf heb ik een zogenaamde apothekerskast, waar je echt heel veel in kwijt kunt op verschillende hoogtes. Ieder ‘plankje’ heeft zijn eigen bij elkaar horende etenswaren. Kruiden op 1 plek, de pasta’s op een andere, koek en chips hebben een eigen hoogte en ga zo maar door. Kasten die in een hoek zitten kan je het beste ook een draaisysteem geven, daarmee benut je die hele hoek.
Toch nog te weinig ruimte? Hang planken op in je keuken, koop een mooie trolley of kies voor extra kastjes aan de muur (tot aan het plafond…waarbij je in de bovenste uiteraard alleen die spullen doet die je bijna nooit gebruikt).
Opbergsystemen
Je hoeft eigenlijk alleen maar creatief te denken en echt niet meteen aan ingewikkelde, dure systemen te denken om goed te kunnen opruimen. Hele gewone spullen voldoen al:
- Manden van rotan
- Houten kistjes
- Extra planken aan de muur
- Stukjes aftimmeren die toch nutteloos zijn, zoals onder het dak of de trap
- Plastic (speelgoed)kratten, met of zonder wieltjes
- Trolleys die je handig ergens tussen kunt rollen
Hoe hou je het efficiënt
En hoe zorg je er nu voor dat je spullen weer terug kunt vinden? Door ze uiteraard logisch op te bergen. Spullen die bij elkaar horen, berg je dus ook bij elkaar op. Dus een mand met kousen, een mand met ondergoed en een mand met korte broeken. In de lade onder het bed leg je bijvoorbeeld het beddengoed (wat veel plek inneemt in een gewone kast) en bij de kratten met speelgoed sorteer je ook.
Heb je een grote wand met identieke manden of kratten? Zorg dat erop staat wat erin zit! En dat kan je ook nog op een mooie manier doen. Bij houten kratjes of rieten manden kan je denken aan mooie kartonnetjes waar je het opschrijft en die je met een stuk touw aan de mand of het krat hangt.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Leave a comment