Skip to Content

Tips om de bakplaat schoon te maken

Tips om de bakplaat schoon te maken

De bakplaat is een onmisbaar keukenapparaat voor het bakken van allerlei heerlijke gerechten, van koekjes tot gegrilde groenten en vlees. Maar na gebruik kan de bakplaat behoorlijk vies en vettig zijn, wat het schoonmaken ervan tot een vervelend karwei maakt. In dit artikel geven we enkele handige tips voor het schoonmaken van de bakplaat, zodat je de volgende keer zonder zorgen aan de slag kunt gaan met het bereiden van je favoriete gerechten.

Tip 1: Maak de bakplaat schoon met een mengsel van baking soda en water

Een mengsel van baking soda en water is een krachtige, maar toch milde manier om vettige en vuile bakplaten schoon te maken. Maak een pasta door een paar eetlepels baking soda te mengen met wat water, zodat er een dikke pasta ontstaat. Smeer de pasta op de bakplaat en laat het een paar uur inwerken. Daarna kun je de bakplaat schoonmaken met warm water en een zachte spons of doek. Het mengsel van baking soda en water helpt om het vet en vuil los te maken, zodat het gemakkelijk kan worden weggeveegd.

Tip 2: Gebruik een vaatwasmiddel om de bakplaat schoon te maken

Als je een vaatwasser hebt, kun je de bakplaat erin zetten om schoon te maken. Gebruik een vaatwasmiddel met enzymen, omdat deze beter in staat zijn om het vet en vuil op te lossen. Zet de bakplaat rechtop in de vaatwasser, zodat het vuil naar beneden kan druppelen. Als je geen vaatwasser hebt, kun je hetzelfde effect bereiken door het vaatwasmiddel op de bakplaat aan te brengen, het een paar minuten te laten inwerken en het vervolgens af te spoelen met warm water.

Tip 3: Maak gebruik van aluminiumfolie om de bakplaat te beschermen

Om te voorkomen dat de bakplaat te vies wordt, kun je deze bedekken met aluminiumfolie voordat je er iets op bakt. Aluminiumfolie voorkomt dat het vet en vuil op de bakplaat terechtkomt en maakt het schoonmaken achteraf veel eenvoudiger. Als je klaar bent met bakken, haal je gewoon de aluminiumfolie eraf en gooi je deze weg. De bakplaat eronder blijft zo goed als nieuw.

Tip 4: Gebruik citroen om de bakplaat schoon te maken

Citroen is een natuurlijk reinigingsmiddel en kan worden gebruikt om vettige en vuile bakplaten schoon te maken. Snijd een citroen in tweeën en wrijf de bakplaat in met de citroenhelft. Laat het een paar minuten inwerken en spoel het vervolgens af met warm water. De zuren in de citroen helpen om het vet en vuil los te maken, zodat het gemakkelijk kan worden weggeveegd.

Tip 5: Gebruik een ovenreiniger om hardnekkig vuil te verwijderen

Als je bakplaat echt hardnekkig vuil bevat, zoals aangebrand vet of ingebrande resten, kan het nodig zijn om een ovenreiniger te gebruiken om deze te verwijderen. Het is belangrijk om hierbij de veiligheidsvoorschriften te volgen die op de verpakking staan vermeld. De meeste ovenreinigers moeten worden aangebracht op een koele bakplaat en moeten gedurende een bepaalde tijd inwerken voordat ze worden verwijderd. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt en dat de ruimte goed geventileerd is tijdens het gebruik van de ovenreiniger. Na het inweken kun je de bakplaat schoonmaken met warm water en een zachte spons of doek.

Tip 6: Reinig de bakplaat direct na gebruik

De beste manier om ervoor te zorgen dat de bakplaat niet te vies wordt, is door deze direct na gebruik schoon te maken. Laat de bakplaat niet afkoelen voordat je hem schoonmaakt, omdat het vet en vuil dan kan opdrogen en het moeilijker wordt om deze te verwijderen. Gebruik warm water en een zachte spons of doek om de bakplaat schoon te maken en droog deze vervolgens af met een schone doek. Als je direct na gebruik de bakplaat schoonmaakt, hoef je later minder hard te schrobben om deze weer schoon te krijgen.

Tip 7: Gebruik geen schurende materialen op de bakplaat

Het is belangrijk om geen schurende materialen te gebruiken op de bakplaat, zoals staalwol of schuurpads, omdat deze de anti-aanbaklaag van de bakplaat kunnen beschadigen. Hierdoor kan de bakplaat minder goed functioneren en kan deze zelfs gevaarlijk worden om te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan een zachte spons of doek om de bakplaat schoon te maken.

Conclusie

Het schoonmaken van de bakplaat is misschien niet het leukste klusje in de keuken, maar het is wel belangrijk om dit regelmatig te doen om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren en hygiënisch blijft. Met deze handige tips kun je de bakplaat op een eenvoudige en effectieve manier schoonmaken, zodat je zonder zorgen aan de slag kunt gaan met het bereiden van heerlijke gerechten.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *