Help! Ik kan niet koken

Oei, dat is knap lastig. Zeker als je geen hulp in de keuken hebt en je er alleen voor staat. Je zult toch moeten eten. En af en toe een boterham kan geen kwaad, maar een pan groenten en een lekker stukje vlees of vis op zijn tijd is ook wel welkom.

Maar wat nou als je gewoon geen kooktalent hebt? Dat kan en daar hoef je je absoluut niet voor te schamen, heus er zijn genoeg mensen zoals jij en ik die soms echt met de handen in het haar zitten bij het fornuis…

Ik kook best graag en probeer ook altijd vol enthousiasme nieuwe recepten uit, maar geloof mij dit gaat vaak genoeg mis. Ik ben erg ongeduldig en mijn concentratieboog is bijzonder kort. Meestal gaan nieuwe recepten een eerste keer best goed, want dan moet ik me ook echt goed concentreren op wat ik doe.

Maar de keer daarna denk ik al te snel dat ik het wel weet en daar gaat het mis. Of ik ben met mijn hoofd nog bij andere taken, die ik denk af te kunnen ronden terwijl de rijst rustig op het vuur staat te koken. Ik vergeet de timer aan te zetten en kruip achter de laptop en vergeet dus gewoon die pan waardoor de rijst droog kookt.

Vlees is hierdoor ook vaak aan één kant net iets donkerder dan aan de andere kant, oeps sorry…. Tja en ik kan nu ook niet zeggen dat ik het koken van thuis uit heb meegekregen…..mijn moeder heeft veel talenten maar was en is ook geen ster in de keuken.

Gelukkig ben ik wel al mijn leven lang geïnteresseerd in recepten, vooral ook recepten van andere culturen. Vroeger als kind verzamelde ik vele recepten in een multomap uit verschillende tijdschriften, kookbladen en krantjes van de supermarkt. Ik maakte hiermee een eigen kookboek met verzamelingen van lekkers om ooit uit te proberen.

Nog steeds blader ik in deze map om een leuk recept op te zoeken. En ik maak uiteraard ook dagelijks wel gebruik van internet. Zo makkelijk om vanaf de bank even over Pinterest te scrollen en die fijne foto’s voorbij te zien komen van simpele recepten die nog goed voor je zijn ook.

Naast de grootschalige inspiratiebron van Pinterest, kijk ik ook altijd graag naar programma’s op de televisie. Heel Holland Bakt, Eigen Huis & Tuin en vroeger Life&Cooking (met Rudolf). Ook hier krijg ik altijd wel genoeg inspiratie door en sla ik de tips van de chefs goed in me op.

Met name Koken met Hugo vind ik een heerlijk item wat dagelijks rond 17.00 uur te zien is op RTL4. Hugo Kennis heeft mij al menig tips weten te geven waardoor ik steeds meer een echte keukenprinses word. En, bij deze, ook hiervoor dank namens mijn gezin aan Hugo dus!

Maar goed, jij kun nu nog steeds niet koken….Kant-en-klaar maaltijden heb je inmiddels wel gehad, veel te zout en vaak smaakt het na het oppiepen toch iets naar plastic alsof het te lang in de verpakking is geweest, brr niet lekker. En om je nu op te geven voor iets als “tafeltje-dek-je” daar voel je je nog veel te jong voor.

Je moet dus toch aan de bak, of aan de kook. Dan zoek je de meest makkelijke recepten uit om mee te beginnen. Recepten die (bijna) niet kunnen mislukken en waarmee jij je dagelijkse portie vitamines en mineralen probleemloos mee naar binnen krijgt.

En deze recepten bestaan echt. Om je een beetje op weg te helpen geef ik ze je hier cadeau.

Verse soep

Een goede verse soep is echt niet moeilijk en je kunt het voor jezelf ook nog opbouwen in moeilijkheidsgraad. De allermakkelijkste manier is een zakje gesneden soepgroenten met soepballetjes in een pan water koken en hier een blokje bouillon aan toevoegen.

Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je wat variatie in soepkeuze aanbrengen en eens deze verse tomatensoep proberen. Stap voor stap wordt je per handeling met duidelijke foto’s begeleid in het bereidingsproces. En binnen een mum van tijd kun je smullen van een heerlijke soep.

Meer informatie vind je hier.

Maaltijdsalade met koude pasta

Pasta koken vergt weinig kennis van zaken. Zorg dat de pan groot genoeg is voor de hoeveelheid pasta die je moet klaarmaken. Vul de pan ruim met water, breng het aan de kook en voeg de pasta toe. Dit kan jij! Lees goed hoelang de pasta nu moet koken en vergeet die timer niet aan te zetten.

Ondertussen snijd je de groentes klein en mix dit alles in een grote hoge schaal. De pasta kan worden afgegoten en na goed uitlekken kan het in de schaal bij de groentes. Hier verdeel je een blikje tonijn door en wat (rode) pesto uit een potje.

Serveer deze salade met een knapperige ciabattabrood en als je zorgt dat zowel het brood als de pasta uit volkorenproducten bestaan heb je een gezonde maaltijd op tafel gezet waar je trots op kunt zijn.

Meer informatie vind je hier.

Een eitje

Een ei koken of bakken dat lukt je misschien wel. Dan is het nu zaak om je ei wat rijker te vullen. Maak eens een frittata, een gezond ei-gerecht met veel verschillende groentes. Het eimengsel gaart op een laag vuur langzaam in de pan. Hierdoor is aanbranden bijna niet mogelijk.

Het wordt uiteindelijk een luchtige dikke koek die je aan tafel in punten kan snijden voor alle hongerige eters. Maak een goede keuze voor de groente. Bosuien, champignons, tomaat, courgette en paprika hebben weinig kooktijd nodig en zijn lekker snel klaar in dit gerecht. En kies vooral dingen uit die je lekker vindt natuurlijk want alleen dan is het extra smullen.

Meer informatie vind je hier.

Alles op de bakplaat

Een simpele manier van koken die niet kan mislukken (nou ja, als je de juiste temperatuurinstellingen weet te hanteren) is om je maaltijd in de oven te bereiden. Het maken van een traybake klinkt helemaal hip en fancy en hier schrik je misschien juist door af. Maar geen paniek, jij zult versteld staan hoe eenvoudig dit kan zijn.

Alle ingrediënten verdeel je over de bakplaat en je schuift het in de oven. Stel de juiste tijd in en wacht geduldig af tot de pieper weer afgaat. En kijk wat een luxe op je bord. Die zalm heb je echt zelf klaargemaakt. Eet smakelijk.

Meer informatie vind je hier.

Wrap it up

Bij het maken van burrito’s of tortilla’s of wraps, hoe je ze ook noemen wilt, kun je het zo simpel houden als je wilt. Koud zijn ze lekker besmeerd met wat kruidenkaas en een plak worst of kaas of een gerookte zalm en wat verse kruiden en rauwkostplakjes.

Warm uit de oven zijn ze ook lekker met vlees als gehakt of stukjes kip, desnoods zelfs met vissticks en dan aangevuld met groentes. Lekker pittig op smaak met verse pepers of extra zoet met stukjes ananas. Maak een fijne smaakcombinatie zoals jij het graag hebben wilt.

Meer informatie vind je hier.

Pita broodje met groentes

Koken met een Griekse twist, klinkt ver van je bed misschien maar wees niet bang, ook dit is een eenvoudig recept wat snel en makkelijk klaar is te maken. Stukjes kip bakken en kruiden met een fijne kruidenmix.

Een bonte verzameling goede rauwkost in stukken snijden en een yoghurtdip mengen met wat (verse) bieslook. Een fris smakelijk brood en kies vooral voor een volkoren pitabroodje zodat je extra goede vezels binnen krijgt.

En om je nog beter te helpen met het bereiden van dit broodje heeft Eef op haar website nog een kookvideo geplaatst bij dit recept.

Meer informatie vind je hier.

Gevuld Turks brood

Een Turks brood is makkelijk en snel om te toveren tot een ware smaaksensatie. Het lijkt wel een fijne dikke pizza zo op het eerste gezicht. En jij hebt het gefikst! Op de site van lekker&simpel kun je stap voor stap lezen hoe je dit lekkere brood kunt maken en op de link van Pinterest kun je er zelfs een video van zien waar kort en krachtig is te volgen wat de stappen zijn.

Meer informatie vind je hier.

Websites die je kunnen helpen

Natuurlijk ben je echt niet de enige die soms of vaker geen raad weet in de keuken. Daarom bestaan er legio mogelijkheden om hulp te zoeken. Een hele rij kookboeken is op de boekenmarkt te vinden met uitleg over hoe en wat in de keuken en vele chefs hebben op televisie al jaren veel lekkers klaargemaakt in de hoop dat jij ervan geleerd hebt hoe je dit zelf kunt maken.

Waaronder Gordon Ramsey, Jamie Oliver, Rudolf van Veen en Hugo Kennis. Ook het internet biedt tal van goede websites die op simpele wijze beschrijven wat je op eenvoudige wijze op tafel kunt zetten.

Zo hebben enkele supermarkten hier ook goed gebruik weten te maken van internet. Want hoe makkelijk is het om bij de recepten alle ingrediënten te kunnen markeren in je winkelmandje, afrekenen en wachten op de bezorger aan huis, uiteraard tegen een juiste vergoeding, dus klik niet direct op je aankoop maar stap zelf op de fiets naar de buurtsuper, die verkoopt de producten waarschijnlijk ook!

Maar wat jou in ieder geval wél zou kunnen helpen is het vinden van de makkelijke recepten. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website van de AH.

Met de juiste zoekfuncties kun je een eigen selectie naar keuze maken, je selecteert de ingrediënten, of er vlees of vis in moet en de moeilijkheidsgraad voor de bereiding. Op deze manier kun je het jezelf zo makkelijk maken als je maar wilt.

Stoofpotje

En voordat je het in de gaten hebt ben jij dus gewoon bezig met de bereiding voor dit stoofpotje bijvoorbeeld. Die kabeljauw met Provençaalse groenten en kaas is nu slechts een koud kunstje. Ook voor jou!

Meer informatie vind je hier.

De Maaltijd boxen

De “maaltijd-box” heb je vast wel een keer bij de reclames voorbij zien komen. Ook dit is een fijne manier om een rustig te werken aan je kookskills. Zoek de website maar eens op van bijvoorbeeld Hello Fresh. De recepten worden ook per stap duidelijk met bijgevoegde foto’s uitgelegd en je krijgt een handig boodschappenlijstje mee.

Meer informatie vind je hier.

Zien koken, doet koken….

24kitchen leert je werkelijk 24 uur per dag de lekkerste maaltijden op tafel te zetten. Er bestaat een eigen kanaal op televisie en op internet, dus op elk scherm, groot of klein, kun jij meekijken met je favoriete chef hoe je moet koken.

Kijk bijvoorbeeld naar de kookvideo van Hugo Kennis en maak samen met hem deze overheerlijke kalfsoesters met paddenstoelen-marsalasaus. Je weet misschien niet eens wat je zegt, maar je hebt het wel degelijk gemaakt. Niet alleen, maar samen met Hugo.

Meer informatie vind je hier.

Kooklessen

Heel vroeger bestond er nog een huishoudschool waar je dingen leerde over om en in het huis. Tegenwoordig leer je dit niet meer in een klas, je moet dus vooral maar goed kijken hoe het er bij je thuis aan toe gaat. En niet alleen kijken, maar vooral ook meehelpen!

Dus vraag eens of je een keer mag meehelpen met de afwas, stofzuig zelf je slaapkamer, neem een stofdoekje langs die kast en help ook eens mee in de keuken. Jong geleerd is oud gedaan. Je kunt hier nooit te vroeg mee beginnen. En het zal naarmate je ouder wordt echt zijn vruchten afwerpen. Hoe vaker je iets doet, hoe handiger je erin wordt.

Meer informatie vind je hier.

Gemist? Niet getreurd, je bent nooit te oud om te leren. Volg een kookcursus en probeer het uit. Nee je hebt geen tijd, een cursus is duur, de locatie is te ver rijden….

Geen smoesjes er is altijd wel een passende oplossing. Zelfs kooklessen zijn er online om thuis op jouw gewenste tijdstip uit te voeren. Dus pak de potten en pannen tevoorschijn en wordt eindelijk de keukenprins(es) die je altijd al had willen zijn. Als het zover is maak jij dat Koningsmaal en laat je iedereen die je lief is meegenieten van je kookkunsten. Liefs, Isabell

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.