Skip to Content

5 tips om van die koopverslaving af te komen

5 tips om van die koopverslaving af te komen

Een bezoekje aan de Action. Voor veel mensen herkenbaar, goedkoop, ze hebben er veel en met name voor kinderen is het assortiment groot. Toch merkte ik laatst dat ik dik €50 moest afrekenen en dat ik van alles had meegenomen wat ik niet van plan was. Van decoratielint om cadeaus in te pakken, veel knutselspullen, weer een pak nieuwe stiften en allerlei huishoudkundige hebbedingetjes.

Is het omdat er zoveel variatie is? En dat alles in verhouding goedkoper is? In ieder geval slinkt mijn rekening flink van deze uitstapjes. Nu is het niet dat ik een koopverslaving heb. Maar ik wil er wel op letten.

Alles is duurder geworden, behalve je salaris. Een grapje wat je wel eens hoort, maar de laatste maanden toch meer realiteit is geworden. Dure gas- en elektriciteitsprijzen, de boodschappen die meer gaan kosten en ook prijzen die je aan benzine kwijt bent. Het Nibud berekent ieder jaar hoeveel mensen er op koopkracht aan voor- of achteruitgaan. De voorspellingen voor de toekomende tijd zijn niet erg positief. Van een paar tientjes tot wel honderd euro aan koopkrachtverlies.

Lees ook: Alternatieve therapieën; van lachtherapie en schreeuwtherapie tot werken met dieren

Koopverslaving in de hand houden

Het is lastig als er meerdere in een gezin zijn die een koopverslaving hebben. Als je wel eens ‘een dubbeltje op zijn kant’ gekeken hebt, weet je dat het iedereen kan overkomen. Niet elke deelnemer hier heeft een verslaving, zeker niet. Maar het kan wel zijn dat financiële moeilijke tijden ervoor zorgen dat je besparen moet. En dat dit absoluut niet makkelijk is. Veel deelnemers vertellen over stress-, angst– en paniekklachten en ook schuldgevoel.

Als je merkt dat je koopverslaving uit de hand loopt, bijvoorbeeld omdat de rekeningen zich opstapelen, neem dan contact op met de gemeente. Iedere gemeente heeft mensen die je kunnen helpen om inzicht in je uitgaven en inkomsten te creëren.

Wat zit er onder de koopverslaving?

Ook kan het zijn dat de koopverslaving een middel is om jezelf te troosten. Of dat je langdurig in een stressvolle periode zit en daardoor jezelf of anderen wilt verwennen met mooie spullen. Die eigenlijk boven je inkomsten gaan. Of dat je een periode van armoede hebt gekend en nu de drang om te kopen moeilijk kunt weerstaan. In totaal zijn er vier types te onderscheiden bij een koopverslaving:

 • De emotioneel-reactieve koper: koopt dwangmatig spullen om een emotionele pijn of leegte te compenseren, zoekt troost en afleiding.
 • De fanatieke koper: wil altijd de perfecte aankoop doen, ook al is deze aankoop eigenlijk niet nodig.
 • De verzamelaar: wil graag zo veel mogelijk spullen binnen een specifieke categorie hebben.
 • De koopjesjager: jaagt op koopjes, kan spullen ‘voor die prijs toch niet laten liggen?’.

Er zijn in Nederland veel mensen die aan een koopverslaving lijden. Dit kan een behoorlijke impact op je leven hebben. Het kan helpend zijn als een psycholoog je helpt om de impact hiervan terug te dringen. Om samen op te zoek te gaan naar de reden van je koopverslaving. In de therapie ontvang je handvaten en andere gedachten om de koopverslaving te weerstaan.

Tips voor bij een koopverslaving

Wat je kan doen als je last hebt van een koopverslaving? Of als je merkt dat je bankrekening veel te snel slinkt? Hierbij 5 tips om die koopverslaving de kop in te drukken.

Maak alles inzichtelijk

Kijk allereerst naar hoeveel er precies aan geld binnenkomt. Naast je salaris krijg je vaak toeslagen. Voor de kinderopvang, kinderbijslag, huur of je hypotheek. Vervolgens kijk je naar de vaste kosten die betaald moeten worden.

 • Huur of hypotheek
 • Water, gas en elektriciteit
 • Gemeentelijke belastingen en heffingen
 • Andere belastingen zoals de BSR
 • Boodschappen (stel hiervoor een maximum bedrag in)
 • Abonnementen
 • Eventuele schulden

Goed, zoveel heb je te besteden en zoveel ‘moet’ eruit.

Balansdag

Nu tijd om eens een grote balansdag in te plannen. Je gaat dan kijken naar wat je allemaal al in huis hebt zodat je er beter bewust van wordt, wat je wel of niet nodig hebt.

Begin eens in je kledingkast. Hoeveel kledingstukken heb je? Vaak zijn er heel wat kledingstukken die je amper draagt. Je kunt ze ruilen of besluiten om toch te dragen! Het helpt ook als je kleding wilt kopen, en je weet dat je al 10 truien hebt. De verleiding voor een nieuwe is dan minder groot.

Dan de voorraadkast of kelder. Hoeveel pakken rijst, pasta en dergelijke staan er nog op de plank? Ook de vriezer goed bekijken. Probeer eerst de voorraad op te maken. Staan er producten die je niet eet? Check bij buren en vriendinnen of iemand dat pak senseopads lust of dat blik soep. Duurzaam en je ruimt meteen op.

Vergeet ook de schuur en andere ‘rommelkasten niet. Vaak heb je veel meer dan je weet. Maak lijstjes met wat je wilt kopen en ga eerst langs de opberglocaties.

Zet een klein bedrag op de lopende rekening

Dit om twee redenen. Ten eerste is het veiliger. Want stel dat je bankpas gehackt wordt, dan kan er minder geld zo afhandig gemaakt worden.
En ten tweede geef je jezelf zo een grens. Je kunt dit bedrag besteden. In het rood staan zet je op 0. Want het kost rente en maakt de verleiding tot kopen alleen maar groter. Vaak blijkt dat als je op een bankrekening €250 hebt staan, je meer op je uitgaven let dan als er het dubbele op zou staan.

Boodschappen niet doen als je trek hebt

Ik doe online boodschappen. Ten eerste omdat het me veel tijd scheelt en ten tweede omdat ik niet in de verleiding kom om van allerlei lekkers in de kar te gooien. Zeker met jonge kinderen is dit wel eens fijn. Scheelt behoorlijk wat boodschappen die erin gegooid worden, terwijl ik ze niet gepakt heb. 😉 Als je de weekboodschappen doet, kun je dit het beste op een volle maag doen. Met een boodschappenlijst en een geldlat. Als je een budget van €100 hebt en je houdt nog €5 over is dit een super gevoel. Probeer het maar eens!

Ga voor kwaliteit

Goedkope winkels maken dat je vaak veel koopt. Toch kan het zijn dat je in een goedkope winkel na een paar keer wassen die stapel broeken al weg kunt doen. Naden die loslaten of ze zitten niet lekker. En het idee dat ze geproduceerd kunnen zijn onder omstandigheden waarin kinderen betrokken zijn. Zo is het ook met winkels als de Action of andere budgetwinkels. Het speelgoed ziet er leuk uit en er zit vast veel tussen wat lang meegaat. Maar meestal is het een kort leven gegund. En het geeft nog meer ruimte in je huis.

Het loont echt om te investeren in kwalitatief goede spullen. Die fijn zitten, lang meegaan en ook nog eens duurzaam gemaakt zijn.

Heb je professionele hulp nodig voor je koopverslaving kijk dan hier.

Heb jij wel eens een periode gehad waarin je teveel kocht?

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *