Skip to Content

Tips kleding langer mee laten gaan 

Tips kleding langer mee laten gaan 

Hoe kan je ervoor zorgen dat je langer plezier hebt van je kleding? Dit is niet alleen fijn omdat je zo langer kunt genieten van je favoriete truitje of prachtige jurkje, maar ook omdat het meteen minder belastend is voor je portemonnee! We geven graag diverse tips om kleding langer mee te laten gaan.

Was volgens de voorschriften

Een fabrikant weet natuurlijk als geen ander hoe het kledingstuk gewassen moet worden om het mooi te houden. Check dus goed wat er op het labeltje staat en hou je daar dan ook aan. Dat betekent dat je dus ook je was goed moet zullen sorteren.  Kies het wasprogramma wat erbij past en natuurlijk let je op de temperatuur!

Niet meteen wassen

Je kunt de meeste kledingstukken prima vaker dan 1 dag dragen. Kijk je kleding na op vlekken (en geurtjes). Is het nog schoon? Waarom zou je het dan meteen in de was gooien? Iedere keer dat je het wast slijt je kleding extra. Hang het eventueel even buiten of voor een open raam als je het een frisser geurtje wil geven.

Natuurlijk hoor je artikelen als onderbroeken wel gewoon iedere dag te verschonen. En sokken kan je beter ook iedere dag schoon pakken. Je zou kleine vlekjes in je kleding ook nog kunnen proberen te verwijderen met een vochtig doekje. Een spijkerbroek zou je bijvoorbeeld pas na zo’n vier of vijf keer dragen te hoeven wassen! Dus zeker niet iedere dag. Een jeans vaak wassen wil zeggen dat de kleur snel minder mooi wordt. 

Geen droger, maar ophangen

Je kleding zal door een droger er niet mooier op worden. Let allereerst op of de kleding sowieso wel de droger in mag. Maar dan nog: de kleding wordt verhit en gedraaid, wat alleen maar meer slijtage toebrengt en sommige artikelen kunnen door de hitte krimpen. Ophangen is voor het behoud van je kleding veel fijner.

Lekker buiten in de wind is het fijnst. Want dan hoef je meestal ook meteen niet meer te strijken! Gaat dat niet lukken? Schaf dan een wasrek aan, die je binnen ergens neer kunt zetten.

Gaat het om wollen kleding? Dat kan je het beste plat laten drogen op een handdoek. Omdat wol zwaar wordt als het nat is, is het minder geschikt om op te hangen. Dan kan de vorm van je kledingstuk weleens verpest worden. Stop het in ieder geval nooit in de droger, want daarin zal het krimpen. 

Zo min mogelijk strijken

Je ontkomt er niet altijd aan, dat je blouse gestreken moet worden. Maar eigenlijk is strijken ook weer niet iets waar je kleding blij van wordt. Heb je de kans, dan is buiten in de wind ophangen dus een fijnere manier. Er zijn mensen die echt alles strijken. Waarom zou je? Als iets er netjes uitziet is het prima zo!

Binnenste buiten wassen

Mijn kraamverzorgster vertelde bij de oudste dat ik de babykleertjes het beste binnenstebuiten kon wassen. Zo blijft het mooier. Een tip die ik, nu bijna dertig jaar later, nog altijd hanteer bij kleding. Shirts, jurken en al dat soort kleding gaan dus binnenstebuiten de was in. Zo bescherm je de mooie kant van je kleding. 

Let op ritsen 

Zit er een rits in de kleding? Doe het dicht, zodat de rits niet te veel langs andere kleding zal schuren. Zitten er andere voorwerpen aan een kledingstuk? Door binnenstebuiten te wassen zorg je ervoor dat deze voorwerpen aan de binnenkant zitten en daardoor minder schade zullen toebrengen aan de andere was.

Knopen

Een ander ding is een sluiting met knopen. Je hebt nu de neiging waarschijnlijk om ook die dicht te gaan doen. Het schijnt echter zo te zijn dat de knoopsgaten steeds verder uitrekken in de was als het dichtgeknoopt is. 

Netjes opruimen

Hang je mooi gestreken (handmatig of door de wind…) kledingstukken netjes op, zodat de kreukels ook wegblijven. Maar let wel even op. Er zijn kledingstukken waarbij je ze juist beter kunt opvouwen. Elastische kledingstukken kunnen door ophangen uit vorm gaan. Even netjes opvouwen is dan beter. 

Herstellen

Misschien wel een open deur, maar toch. Kleding wat een klein mankement heeft, kan meestal best nog gemaakt worden. Uiteraard doe je dan dus langer met je kleding! Een naadje wat los komt is zo weer aan elkaar genaaid. En met een beetje fantasie kan je je kapotte broek ook de look geven dat het zo gewoon hoort.

Je kunt ook een leuk lapje stof kopen of van een oud shirt (bijvoorbeeld) een lapje knippen en deze erop naaien. Of koop iets kant-en-klaar in de winkel wat je erop zou kunnen naaien. Zeker bij broeken hoeft dat het probleem niet te zijn.

Vlekken verwijderen voor het wassen

Let op als je je was sorteert of er vlekken inzitten die behandeld moeten worden. Want vaak wordt het een stuk lastiger, zo niet onmogelijk, om ze daarna nog eruit te krijgen. Bloedvlekken bijvoorbeeld, krijg je er in de was niet uit. Terwijl je het vaak wel zo uit je kleding spoelt met koud water.

Is het nog niet helemaal weg, dan doe je een sopje met koud water. Pas als het met koud water weggegaan is, kan je het wassen. Heet water zal er namelijk voor zorgen dat het niet meer te verwijderen valt.

Heb je een vlek waarvan je niet weet hoe je die moet verwijderen? Je vindt antwoorden op de meest voorkomende vlekken in dit artikel op Mamaliefde.

Voorkom verkleuring door daglicht

Het zal niet bij ieder kledingstuk opgaan, maar het kan voor komen dat kleding verkleurt als het teveel aan daglicht wordt blootgesteld. Hang het dus het liefst in een ruimte die afgesloten kan worden. Een kledingkast dus. 

Beha’s opruimen

Vouw jij je beha dubbel als je het weglegt? Niet doen! Leg ze open en leg ze dan eventueel over elkaar heen. Zo voorkom je beschadiging aan de cups. 

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *