Skip to Content

Keukendriehoek; voor een optimale indeling van een nieuwe keuken

Keukendriehoek; voor een optimale indeling van een nieuwe keuken

Toen wij onze keuken kochten en lieten ontwerpen was er veel aandacht voor de indeling van de keuken. Hierbij werd aan de ene kant gekeken naar de huidige indeling: waar zit de kraan, elektriciteit en afzuiging zodat hiermee rekening gehouden kon worden en geld zou besparen bij de aanleg daarvan, en aan de andere kant ook de indeling.

Hiervoor werd gebruik gemaakt van de zogenaamde keukendriehoek. Want een goed georganiseerde keuken is essentieel om relaxed te kunnen koken. Of je nu iedere dag uren in de keuken staat of af en toe een makkelijke maaltijd bereidt, het optimaliseren van de keukeninrichting kan je veel tijd en moeite besparen.

Wat is de keukendriehoek

Het concept van de keukendriehoek – bestaande uit de spoelbak, het fornuis en de koelkast – is essentieel voor een efficiënte keukenindeling. Dit zijn namelijk de elementen in de keuken die je het meest gebruikt. Een goed geplande keukendriehoek minimaliseert de loopafstanden en optimaliseert de workflow tijdens het koken.

Hoe deze keukendriehoek er uit ziet is afhankelijk van de indeling van de keuken: kies je voor een U-vorm of een L-vorm bijvoorbeeld, of maak je gebruik van een kookeiland. Bedenk voordat je een nieuwe keuken wilt kopen, welke opstelling het beste past bij jouw behoeften, of smaak, en gebruik deze als startpunt voor je ontwerp.

Begin met de spoelbak

Ongeacht de indeling die je kiest voor je keuken, is het raadzaam om de spoelbak als uitgangspunt te nemen. Daarna plaats het fornuis en de koelkast in de buurt, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot alle essentiële gebieden van de keuken. Zo kan je makkelijk je ingrediënten uit de koelkast halen en gebruiken om te koken, zonder dat je de hele keuken door hoeft te lopen. Doordat dit efficiënter is, is dit ook een stuk veiliger!

Werkoppervlak

Als je gaat koken heb je de ruimte nodig. Zorg ervoor dat je voldoende werkoppervlak hebt om te koken en te snijden. Een ruim werkblad tussen de spoelbak en de kookplaat is daarom van onschatbare waarde. Dit biedt voldoende ruimte om alle ingrediënten voor te bereiden of keukengerei neer te zetten tijdens het koken. Zorg er dan ook voor dat dit deel van de keuken zo leeg mogelijk blijft met zo min mogelijk keukenapparaten die ten koste gaan van je werkruimte.

Slimme opbergruimte

Bij het plannen van je opbergruimte is het belangrijk om te kijken naar waar je de spullen het meest gebruikt. Rond de kookplaat wil je waarschijnlijk lades of kasten voor pannen en kookgerei, zodat je ze binnen handbereik hebt tijdens het koken. Natuurlijk is een goed georganiseerde kruidenlade ook onmisbaar. Sowieso zijn lades een aanrader, omdat je deze uit de kast trekt en daardoor voorkomt dat spullen al snel achterin de keukenkastjes verdwijnen en je hebt alles binnen handbereik.

Analyseer daarom, voor het kopen van een keuken, je kookroutine en welke materialen je veel gebruikt en welke minder. Als de keuken klaar is kan je hem dan makkelijk inrichten en spullen die je minder gebruikt in kasten zetten die wat hoger staan of minder gebruikt worden. Zelf hebben we na een jaar nog een keer een deel van de kasten leeggehaald en opnieuw ingericht omdat er toch wat dingen onhandig stonden.

Afvalscheiding

Plaats ook de afvalscheidingsoplossingen en de vaatwasser binnen handbereik. Het hebben van een georganiseerde en gemakkelijke manier om afval te scheiden en de afwas te doen, zal je leven in de keuken aanzienlijk verbeteren. Wat je vaak ziet is dat deze afvalscheiding bijvoorbeeld onder de spoelbak wordt geplaatst, zo maak je efficiënt gebruik van die ruimte en kan je snel wat weggooien voordat je het servies afspoelt en het daarna in de vaatwasser zet.

Ergonomie en veiligheid

Houd bij het ontwerpen van je keuken rekening met ergonomie en veiligheid. Zorg ervoor dat de hoogte van het aanrechtblad comfortabel is voor jou en je gezin. Plaats zware items op ooghoogte om rugklachten te voorkomen. Installeer ook goede verlichting om schaduwen te minimaliseren en het werken in de keuken veiliger te maken.

Praktische zaken

Houdt rekening met het onderhoudsgemak bij het kiezen van materialen en apparatuur voor je keuken. Kies duurzame en gemakkelijk te reinigen materialen die bestand zijn tegen dagelijks gebruik. Regelmatig onderhoud van je keukenapparatuur en oppervlakken zal de levensduur ervan verlengen en ervoor zorgen dat je keuken er altijd fris en uitnodigend uitziet.

Naast de kastjes komt er nog meer kijken bij de indeling van de keuken. Vergeet bijvoorbeeld ook niet praktische details zoals verlichting, stopcontacten en ventilatie, die allemaal bijdragen aan een comfortabele en functionele kookomgeving. Zo moest er bij ons ook een extra groep aangelegd worden voor de inductiekookplaat, een eigen schakelaar voor de oven en moest de schakelaar van het lichtknopje omgelegd worden. Als je een keuken laat ontwerpen wordt op dit gebied vaak met je meegedacht.

Persoonlijke touch

Voeg tot slot een persoonlijke touch toe aan je keukeninrichting. Kies materialen, kleuren en accessoires die passen bij jouw stijl en persoonlijkheid. Een goed ontworpen en mooi ingerichte keuken is niet alleen functioneel, maar ook een plek waar je graag tijd doorbrengt. Zeker met de moderne woon/leefkeukens die je momenteel ziet.

Linda van Aken

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *