Skip to Content

10 tips om je huis groter te laten lijken / maken

10 tips om je huis groter te laten lijken / maken

Voelt je huis een beetje krap en benauwd aan, dan is het mogelijk om met een aantal trucjes je huis groter te laten lijken. Ook zonder dat je gelijk gaat verhuizen of moet gaan uitbouwen. In een ruimer huis voelen mensen zich over het algemeen beter op hun gemak en kan netter overkomen. Gelukkig is er een aantal dingen dat je kunt doen om je huis ruimer te laten lijken. Hieronder hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet:

Hang spiegels op

Spiegels zorgen ervoor dat een ruimte optisch groter lijkt. Hang een aantal spiegels op in je huis of gebruik spiegels als aankleding. Denk bijvoorbeeld aan een spiegel als achterkant van je tv-meubel of een spiegel boven je dressoir. Ook in kleinere ruimtes zoals een badkamer en gang doen spiegels het vaak erg goed. Door een spiegel tegenover een raam te plaatsen zorg je er ook voor dat het licht weerkaatst wordt en het ruimtelijke gevoel van buiten terugkeert naar binnen.

Nederlanders zijn al snel geneigd om alles tegen de muur aan te plaatsen, soms kan het juist helpen door iets (denk bijvoorbeeld aan de bank) in het midden van een ruimte te plaatsen. Doordat je er vervolgens omheen kan lopen lijkt de ruimte ook groter.

Gebruik een open indeling

Als je huis klein is, is het verstandig om zoveel mogelijk voor een open indeling te kiezen. Dit houdt in dat je de muren of grote objecten als scheiding tussen de verschillende ruimtes weg wilt halen en open zichtlijnen te creëren. Een open indeling zorgt ervoor dat je huis optisch ruimer lijkt en je kunt beter gebruik maken van het licht dat naar binnen komt.

Een minimalistische inrichting is tegenwoordig erg trendy en hier zijn ook een aantal voordelen aan verbonden. Een minimalistische inrichting zorgt ervoor dat je huis optisch ruimer lijkt en je hoeft minder spullen in je huis te hebben staan.

Maak gebruik van het licht

Hoe meer licht er in je huis valt, hoe groter je huis zal lijken. Zorg daarom voor voldoende ramen en verlichtingsbronnen in je huis. Muren houden vaak ook veel licht buiten, als je bijvoorbeeld een groot raam gaat vervangen kies dan bijvoorbeeld voor een schuifpui of een glazen schuifwand zodat er nog meer licht naar binnen valt.

Hou hier ook rekening mee met de raambekleding; zware en verduisterende gordijnen houden natuurlijk veel licht buiten. Ook met dunne vitrage of inbetweens kan je ervoor zorgen dat er licht binnen komt en je toch je privacy behoudt.

Gebruik lichte kleuren in je interieur

Gebruik ook lichte kleuren in je interieur, die ervoor zorgen dat je huis ruimer lijkt. Denk bijvoorbeeld voor lichte wandkleuren, vloerkleden en gordijnen.

Betrek de buitenruimte bij je woning

Als je huis klein is, is het extra fijn om een tuin of balkon te hebben de tuin of op het balkon kun je lekker in de zon zitten of een wandeling maken. Ook zorgt een tuin of balkon ervoor dat je huis optisch ruimer lijkt als je deze bij je interieur betrekt. Denk bijvoorbeeld aan een glazen overkapping , zodat je die ruimte kan inrichten als een extra leefruimte

Ruim op

Een net en opgeruimd huis zal altijd groter lijken dan een rommelig huis. Zorg ervoor dat je huis netjes is opgeruimd en dat er geen rommel rondslingert. Dit geldt niet alleen voor ‘rommel’, maar ook voor losse objecten in de ruimte. Ligt er veel op tafel, of staat er veel op een kast dan lijkt het al snel voller. Dat geldt ook voor open kasten. Zorg daarom ook dat er afgesloten opbergruimte is waar je die kleine frutsels kwijt kan die niet een vaste eigen plek hebben.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *