Skip to Content

Tips haren wassen; hoe vaak per week / iedere dag, met of zonder shampoo

Tips haren wassen; hoe vaak per week / iedere dag, met of zonder shampoo

Als je haar maar goed zit! De band Vulcano zong dit al in 1983. Maar hoe zorg je er nu voor dat je haar inderdaad goed zit? Door het goed te verzorgen natuurlijk en dan komen we meteen terecht bij het wassen van je haar. Hoe doe je dit het beste? Waar let je op en welke producten gebruik je hiervoor?

Wasritueel

We wassen allemaal (neem ik aan) onze haren regelmatig. Iedereen doet dat op zijn eigen manier en automatisch doen we het ook altijd min of meer hetzelfde als de keer ervoor. Maar wat is er nu belangrijk om te doen tijdens je eigen wasritueel? Is alleen wassen genoeg of heeft je haar gewoon nog meer nodig om mooi en gezond te zijn en blijven?

Vooraf borstelen

Hoe langer je haar is, hoe meer omkijken je er eigenlijk naar hebt. Lange haren zitten snel in de knoop en de klitten die ontstaan zijn er vaak alleen uit te krijgen door krachtig te borstelen. Dat dit niet altijd fijn voor je haar is, is duidelijk. Borstel vóórdat je gaat wassen

! Haren die al in een klit zitten, zullen alleen maar nog meer met elkaar overhoop gaan liggen als jij er met je handen doorheen zit te masseren om goed te kunnen wassen. Haal dus alle klit er vast uit. Zo haal je ook meteen alle losse haren eruit en daarmee voorkom je nog meer klit.

De juiste shampoo

Kies voor een shampoo die past bij jouw haartype. Daarmee geef je je haar de juiste ‘voeding’, waardoor het mooier zal blijven. Niet alleen vet, droog of futloos haar zijn dingen om naar te kijken, maar ook of het geschikt is voor je geverfde haar of bijvoorbeeld voor geblondeerd haar. Hoe beter het aansluit bij jouw haarconditie, hoe meer effect de shampoo zal hebben.

Neem de shampoo in je handen en verdeel dit over beide. Wrijf eerst even in je handen, zodat de shampoo al schuimt. Daarna wrijf je het pas in je haren. Bij het wassen was je uiteraard je haar, maar je neemt ook je hoofdhuid mee. Masseer de hoofdhuid in cirkelvormige bewegingen. En dan heel goed uitspoelen.

Conditioner

Een conditioner gebruiken kan je haar net nog meer geven wat het nodig heeft én bijvoorbeeld bij droog haar kan een conditioner nog meer zorgen voor een zachter gevoel en het allemaal makkelijker kambaar maken. Ook nu geldt dat je het juiste product kiest.

De conditioner is echt bedoeld voor je haren en niet voor je hoofdhuid. Gebruik de conditioner dan ook niet bij de aanzet van het haar, want dan kan het zelfs futloos worden. Een conditioner moet je wel even laten inwerken voordat het uitgespoeld mag worden.

Gebruik niet te veel shampoo of andere producten

Te veel shampoo gebruiken neemt het risico met zich mee dat een deel ervan achterblijft in je haren. Je kunt beter iets minder gebruiken en zorg ook dat je het echt goed uitspoelt. Overigens is het ook aan te raden dat je jouw shampoo en conditioner op elkaar afstemt.

Producten die uit dezelfde lijn komen versterken elkaar. Ook een eventueel haarmasker zou het liefst uit die lijn moeten komen. Producten die niet bij elkaar horen kunnen namelijk elkaar ook juist tegenwerken, omdat de ingrediënten niet op elkaar zijn afgestemd.

Hoe vaak was je?

Dit wassen doe je een keer of twee, eventueel drie per week. Elke dag je haren wassen is niet echt goed voor je haar. Vaker wassen bij vet haar is misschien verleidelijk, maar wist je dat als je wast je juist de talgproductie stimuleert? En daarmee kan je haar juist nog sneller vet worden.

Temperatuur

Ook de temperatuur van het water heeft invloed op je haren! Bij het wassen met warm water zullen de haarschubben zich openen. Zo kunnen de middelen goed hun werk doen, omdat ze beter opgenomen worden.

Ga je uitspoelen, dan kunnen ze beter meer gesloten zijn en het is dan ook raadzaam om het uitspoelen met kouder water te doen. Vocht zal zo in de haren achterblijven en daarmee gaat je haar mooier stralen. Kies overigens nooit voor heet water, want dit zal je haren juist beschadigen!

Na het wassen

Nu heb je je haren gewassen en zal het dus ook nog op de juiste manier afgedroogd moeten worden. Deppen is het toverwoord. Met afdrogen op de ‘gewone’ manier, dus door te wrijven met de handdoek over de natte haren, zal je haar de kans lopen om te beschadigen en ook alweer in de klit raken. Bij deppen gebeurt dit niet of in ieder geval minder.

Je zou daarna nog een product kunnen gebruiken waarmee je haar extra geholpen wordt. Dit noem je ook wel een leave-in product. Je kunt kiezen voor een product waardoor je haar makkelijker uit te kammen is of bijvoorbeeld voor een kleur beschermer.

Zorg trouwens ook voor een borstel van een goede kwaliteit! Ook dat kan nog het verschil maken! En welke borstel voor jou geschikt is, hangt ook af van jouw type haar én van de lengte.

Slaap op zijde

Wil je je haar echt te vriend houden? Dan kan je overwegen om voor een zijden kussen te gaan. Door het super gladde oppervlak zullen je haren mooier blijven en niet zo snel in een klit raken.

Haarmaskers

Je kunt er ook nog voor kiezen om 1 keer in de week een haarmasker te nemen. Dit duurt een minuut of vijf en je haren zullen er heerlijk glanzend uitkomen.

Geen föhn

Als het niet nodig is, sla de föhn dan over! Je haar blijft het gezondst als het gewoon zo mag drogen. Ook een handdoek om je haar wikkelen is niet echt goed voor je haar. Druk van de handdoek kan namelijk ervoor zorgen dat je haren breken. Je kunt het beste je haar droogdeppen en het daarna gewoon rustig aan de lucht laten drogen. Duurt langer, maar je hebt er wel mooi en gezond haar voor terug.

Je haar goed verzorgen voor nu en in de toekomst

Tot slot nog een weetje: heb je lang haar? Dan kan het zomaar zo zijn dat het onderste deel van je haar al vier jaar oud is! Heb jij je haar niet goed verzorgd, dan zit je daar dus mooi nog vier jaar mee…

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *